Prin alergie se înțelege o hipersensibilitate la anumite substanțe – alergeni sau antigeni. Specialiștii în domeniul medical au asociat diabetul cu alergiile alimentare. Ei consideră că diabetul poate fi declanșat de alergiile alimentare. Mai mult decât atât, ei sunt convinși că prin depistarea unei asemenea alergii și aplicarea unui tratament eficient, se poate ajunge chiar să nu mai fie nevoie de administrarea injecțiilor cu insulină.
În general sistemul imunitar al organismului trebuie să-l protejeze împotriva agenților patogeni, însă dacă este slăbit sau deterioarat nu mai poate face față substanțelor nocive și astfel apar alergiile. Un bolnav de diabet trebuie să fie atent la ce alimente alege dacă are de gând să facă schimbări în dietă, deoarece unele îi pot provoca alergii variate. Intoleranța alimentară apare din cauza multor factori și de aceea modificarea obiceiurilor alimentare trebuie realizată treptat pentru a observa cum reacționează organismul.
Din păcate multe alergii alimentare pot declanșa afecțiuni și boli cronice: diabet zaharat de tip I, migrenă, sindrom de oboseală cronică, boala Crohn, obezitate, dermatită. Simptomele unei astfel de alergii sunt de dureri de cap, diaree, greață, vărsături, dureri abdominale, frisoane, slăbiciune generală. Prin diaree și vărsături se pot pierde lichide și ajunge la deshidratare, astfel apar alte stări proaste: senzația de sete, urinare redusă, uscăciunea gurii și a mucoaselor, palpitații și dureri de cap.
Persoanele care suferă de diabet trebuie să se consulte cu medicul în legătură cu schimbările alimentare și cu doza de insulină administrată. Astfel de schimbări în dietă pot afecta destul de mult starea de sănătate sau din contră o pot ameliora. Sfatul unui medic specialist este întotdeauna de ajutor.
Eliminarea carbohidraților din alimentație poate fi o alegere rea deoarece acest lucru poate cauza scăderea glucozei din sânge și deci hipoglicemie. În astfel de cazuri se produc stări de palpitații, slăbiciune, tremurături, neliniște, greață, nervozitate, transpirații, amețeli, agresivitate, dureri de cap, foame, crampe, vedere încețoșată, oboseală, dificultăți de concentrare. Pe de altă parte consumul mare de carbohidrați și grăsimi poate agrava boala și poate îngreuna tratamentul dibetului zaharat.