Insolatia este rezultatul expunerii la soare in zilele toride, un timp mai indelungat, atat la locul de munca, cat si in timpul liber. Primul ajutor in caz de insolatie depinde de motivul care a determinat aceasta afectiune, astfel incat, fiind identificat el poate fi corectat.
Persoana care sufera de insolatie pierde apa si saruri minerale, sufera de deshidratare la nivel general, are pielea fierbinte, umeda si rosie, temperatura corporala crescuta, stari de greata, dureri de cap, transpira mult si este obosita. In cazuri grave vederea devine incetosata, pielea rece si palida, uneori se ajunge si la pierderea cunostintei.
O forma mai usoara de insolatie poate fi tratata foarte bine si prin auto-ingrijire, prin odihna intr-un loc racoros si consum echilibrat de apa potabila. In timpul insolatiei nu este indicat sa se administreze paracetamol si aspirina pentru a scadea temperatura corpului. Aceste medicamente care reduc febra nu au nici o valoare in tratarea insolatiei.
Pentru a reduce temperatura foarte mare a corpului se folosesc alte metode de racire. Acestea sunt utilizate pentru a elimina caldura din corp si a restabili capacitatea acestuia de a-si regla temperatura. Exista tehnici simple de racire: prin repaus intr-un loc racoros la umbra si indepartarea imbracamintei.
De asemenea alte metode de racire ale organismului constau in aplicarea de comprese cu gheata pe gat, abdomen, zona axilelor si pe alte parti ale corpului unde vasele de sange apar aproape de suprafata pielii. Astfel se elimina caldura din corp si se revine la temperatura normala.
Trebuie sa se consume multa apa si eventual se poate folosi un ventilator pentru a se imbunatati mecanismele de racire ale corpului.
Exista si ,,metoda de scufundare” intr-o cada cu apa rece prin care se urmareste eliminarea unei cantitati mari de caldura, dar pe o perioada scurta de timp. Aceasta metoda poate cauza vasoconstrictie, de aceea nu este deloc indicata.
In situatia in care temperatura corpului ajunge la 40ºC iar persoana da semne de confuzie sau chiar este inconstienta, insolatia este considerata o urgenta medicala. La spital medicii au posibilitatea de a reduce temperatura corpului prin urmatoarele masuri: hidratare intravenoasa, hemodializa si lavaj gastric cu solutie salina rece. Daca apar probleme respiratorii se aplica respiratia artificiala.