Stiati ca poluarea aerului la nivel mondial a fost clasificata de catre OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) in categoria principalelor cauze ale bolilor de cancer. Studiile cercetatorilor au aratat ca sanatatea umana este amenintata de poluarea aerului. Acesta a devenit un factor care poate provoca cancer pulmonar sau cancer de vezica urinara.
Numarul de decese din cauza cancerului pulmonar la nivel mondial a crescut foarte tare. Potrivit sondajelor pana in 2010 au fost peste 200 000 de decese si toate cauzate de poluarea aerului. De asemenea, foarte multi oameni sufera de afectiuni respiratorii, astm, alergii si boli de inima din cauza poluarii aerului. Cele mai expuse persoane la aerul poluant au cel mai mare risc de astfel de boli.
Aerul pe care il respiram este plin de substante cancerigene. Medicii considera ca aerul poluant este periculos pentru sanatate si a devenit o cauza reala de cancer. Poluarea din atmosfera se datoreaza in special arderii combustibililor fosili. De asemenea, poluarea este data de microparticulele din atmosfera, de dioxidul de azot, ozonul dar si metalele grele care provin din activitatile pentru transport, industrie, agricultura sau emisiile vehiculelor nocive. Cel mai periculos este dioxidul de azot din atmosfera care apare din cauza motoarelor cu combustie interna. Acesta provoaca atacuri de astm si alte boli respiratorii.
Tarile care au o crestere economica rapida au cel mai ridicat nivel de poluare. Cele mai afectate sunt India si China. In New Delhi rata mortalitatii din cauza aerului poluant este foarte mare (in fiecare ora moare o persoana). In China si mai ales in Beijing cresterea economica este fantastica datorita industriei, insa pe de alta parte ecologistii sunt ingrijorati de efectele nocive ale acestei performante economice asupra mediului si oamenilor.
In prezent guvernul lor nu recunoaste consecintele dezastroase pentru populatie ale poluarii aerului din centrele puternic industrializate, desi este constient de asta. Statisticile insa demonstreaza realitatea, in ultimii 30 de ani rata mortalitatii in randul pacientilor care au avut cancer din cauza poluarii aerului si solului a crescut cu 80%.
Gazele de esapament au contribuit foarte mult la poluarea aerului in lume si astfel au devenit o cauza a cresterii riscului de cancer pulmonar, astm, alergii si alte afectiuni pulmonare. De asemenea, fumatul este o alta cauza a cancerului pulmonar. In prezent 80 din 100 de cazuri de cancer pulmonar se datoreaza fumatului.
Industrializarea in crestere si traficul foarte mare au consecinte negative asupra mediului, cresc poluarea acestuia si riscul de cancer. Praful, ozonul, monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, dioxidul de azot si alte pulberi in suspensie sunt compusi care contribuie la poluarea aerului si la imbolnavirea oamenilor.
Sursele de poluare sunt transportul rutier, gazele de esapament, emisiile de incalzire, aerul de evacuare a generatoarelor de energie, emisiile nocive din industrie, etc. Alti poluanti atmosferici apar in toate procesele de ardere si incalzire, in toate motoarele cu combustie interna sau produse chimice din industrie. Toate acestea au o influenta nociva asupra sanatatii.
Contributia pe care si-o aduce traficul rutier la cresterea riscului de cancer este foarte clara pentru multi oameni. Medicii stiau despre toti acesti factori poluanti atmosferici, insa in prezent acest lucru a fost confirmat si de cercetatori si anume ca sunt cauza principala a alergiilor, bolilor pulmonare, astmului, cancerului pulmonar si de vezica urinara.