Principalele 14 alimente bogate în vitamina C

0
125

Vitamina C este foarte importantă pentru sănătatea organismului. În prezent este una dintre cele mai cunoscute vitamine și este utilizată mai ales pentru stimularea imunității organismului, prevenirea și ameliorarea simptomelor produse de boli grave, precum: reumatismul, astmul, bolile cardiovasculare, infecțiile, alergiile, cancerul. Deoarece corpul nostru nu poate produce acest nutrient, trebuie să ne luăm necesarul de vitamina C din alimente. Află în cele de mai jos care sunt cele mai bogate alimente în vitamina C.

Navigare rapidă în articol:

  1. De ce este important să avem vitamina C în organism
  2. Principalele 14 alimente bogate în vitamina C

1. De ce este important să avem vitamina C în organism

Beneficiile vitaminei C pentru organism:

  • Este necesară pentru stimularea sistemului imunitar, pentru metabolism și sistemul nervos
  • Ajută la absorbția fierului și formarea țesutului conjunctiv
  • Susține funcția oaselor, a dinților, a gingiilor și a pielii, ajută la formarea colagenului în piele, pentru țesutul cartilajului și a vaselor de sânge
  • Protejează celulele organismului de stresul oxidativ, de atacul nociv al radicalilor liberi
  • Reduce oboseala și epuizarea
  • Susține funcția mentală normală
  • Ajută la transformarea energiei în organism
  • Consolidează apărarea pielii, are efect anti-îmbătrânire.

Deficitul de vitamina C a fost asociat cu multe probleme de sănătate, cum ar fi: oboseală, infecții, gingii umflate, apetit redus, infecții, vindecare slabă a rănilor, deteriorarea dinților și altele.

2. Principalele 14 alimente bogate în vitamina C

Fructe de acerola

Cireșele acerola numite și cireșe de Barbados reprezintă cea mai bogată sursă de vitamina C din lume. Aceste fructe sunt de fapt o combinație între mere și cireșe. Provin din Mexic, America Centrală și de Sud.

Beneficii pentru sănătate ale cireșelor acerola:

  • Conțin antioxidanți naturali, substanțe bioflavonoide și carotenoizi care combat efectul nociv al radicalilor liberi și astfel previn îmbolnăvirea organismului
  • Normalizează metabolismul și producția de hormoni în organism
  • Previn cancerul și alte boli grave
  • Cresc imunitatea organismului.

Vezi aici un video despre fructele acerola:

Măceșe

Măceșele sunt bogate în vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, licopen, luteină, colină și minerale (precum calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, cupru, zinc, mangan).

O cantitate de 100 g măceșe proaspete conține peste 1.200 mg de vitamina C.

Cătina

Cătina este considerată un superaliment datorită conținutului său bogat în vitamine, antioxidanți, acizi organici. Are peste 190 de substanțe bioactive cu proprietăți hrănitoare și vindecătoare pentru organism.

Fructele de cătină sunt pline de vitamine: A, B, C, D, E (tocoferol), H, E, F, P, PP. Conținutul de vitamina C din 100 g fructe de cătină este mai mare de 600 mg. Gustul fructelor este acru, fără a fi însă amar.

Fructele de guava

Aceste fructe tropicale sunt foarte bogate în vitamina C, fibre, potasiu și antioxidanți. O cantitate de 100 g de fructe are peste 300 mg vitamina C.

Extractul de guava ajută la scăderea glicemiei din sânge și stimularea imunității organismului. Conform unui studiu realizat de cercetători, ceaiul din frunze de guava ajută la scăderea glicemiei cu peste 20%.

Afine

Afinele ar trebui consumate zilnic pentru că sunt bogate în antioxidanți și vitamina C. O cantitate de 100 g afine proaspete are 180 mg vitamina C. Afinele sunt și o sursă importantă de magneziu, vitamina E, B6, resveratrol și guercetină.

Citește și:  Care sunt efectele antrenamentului de stretching pentru organism și cum te ajută în modelarea corporală

Pătrunjel

Pătrunjelul este bogat în vitamina C, deci este foarte sănătos și important pentru imunitatea organismului. Dintre toate verdețurile, pătrunjelul este singurul care are 160 mg vitamina C la 100 g. El conține și vitamina K, fier, calciu, bor, clorofilă, betacaroten, calciu și potasiu.

Prin urmare, este bine să mănânci zilnic pătrunjel verde, mai ales pentru că are o aromă unică și un gust delicios.

Legume verzi

Există diferite legume verzi care au în jur de 150 mg vitamina C la 100 g. Dintre acestea fac parte: broccoli, varza de Bruxelles, fenicul. Legumele crude conțin mai multă vitamina C decât cele gătite.

Ardei gras

Toate tipurile de ardei gras, capia, roșu, verde, galben sunt o sursă bună de vitamina C. Dintre aceste soiuri, ardeii roșii sunt cei mai bogați în vitamina C.

Kiwi

Un fruct kiwi are în jur de 65 mg vitamina C, deci jumătate din necesarul zilnic. Poți să-ți îmbunătățești digestia consumând fructe kiwi.

Spanacul

Spanacul este recomandat zilnic în salate, pentru că este o sursă substanțială de vitamina C. El conține de asemenea și vitamine A, B6, E, K.

Beneficiile spanacului sunt:

  • Menține nivelul de colesterol sub control
  • Previne apariția problemelor cardiace și circulatorii
  • Ajută la întărirea organismului, la creșterea imunității
  • Are mulți antioxidanți care ajută în prevenire funcțiilor cognitive și neuronale
  • Conține potasiu de aceea crește memoria și capacitatea de concentrare
  • Are luteină care îmbunătățește vederea
  • Este bogat în zinc, magneziu, cupru, fosfor, mangan, ajută în prevenirea osteoporozei.

Căpșune

O cantitate de 100 g de căpșune conține aproximativ 65 mg de vitamina C. Aceste fructe au numeroase beneficii nutriționale:

  • Conțin minerale, mai ales potasiu și fier
  • Au polifenoli cu proprietăți antioxidante
  • Au un aport scăzut de calorii, comparativ cu alte fructe
  • Sunt o sursă bună de vitamina B9 sau folat; 100 g de căpșune conține 30% din necesarul de acid folic zilnic
  • Conțin mangan, calciu, magneziu, fosfor.

Citrice

Toate citricele sunt surse importante de vitamina C. De exemplu, o cantitate de 100 g portocale are în jur de 50 mg vitamina C, iar 100 g de grapefruit are 30 mg vitamina C.

Și lămâile sunt bogate în vitamina C; au aproximativ 53 mg vitamina C la 100 g. Lămâia este un fruct important pentru sănătate, trebuie consumată câte puțin zilnic. Are compuși flavonoizi care sunt benefici pentru sănătatea organismului, acțiune protectoare asupra vaselor de sânge capilare.

Varza

Toate tipurile de varză folosite în gastronomie sunt bogate în vitamina C. Indiferent că este vorba despre varză albă, varză roșie, varză murată, o cantitate de 100 g varză are aproximativ 50 mg vitamina C.

Varza trebuie consumată crudă pentru a beneficia de o cantitate mai mare de vitamina C.

Mango

Mango este un fruct bogat în vitamina C, care întărește sistemul imunitar al organismului. O cantitate de 100 g de mango are aproximativ 40 mg vitamina C.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.