Probleme cu gingiile

0
136
Probleme cu gingiile

Atunci cand se preocupa de sanatatea orala, foarte multe persoane au in vizor doar sanatatea dintilor si evitarea cariilor, fara insa a avea in vedere si problemele gingiilor. Cei care considera ca sanatatea dintilor este mult mai importanta decat cea a gingiilor gresesc, deoarece sanatatea danturii porneste de la radacina, iar radacina este acoperita de gingie.

Afectiunile gingivale afecteaza noua din zece persoane, tocmai datorita igienei orale precare.

Importanta sanatatii gingiilor

Sanatatea gingiilor este deosebit de importanta, deoarece daca gingiile sunt sanatoase, nici dintii nu vor avea de suferit. Gingiile cu adevarat sanatoase au o culoare rozalie, sunt tari si acopera integral dintele. Foarte multe persoane nu acorda importanta necesara gingiilor, considerand ca doar dintii au nevoie de ingrijire speciala. Aceasta greseala poate fi si un rezultat al lipsei de informare din partea medicilor stomatologi; de foarte multe ori si acestia pun pe prim plan sanatatea dintilor, neluand in considerare si eventualele probleme ale gingiilor.

Sanatatea gingiilor este vitala pentru intreaga cavitate bucala deoarece dintii sanatosi sunt un rezultat al gingiilor sanatoase. In ultimul timp foarte multe persoane acuza afectiuni parodontale care sunt rezultatul direct al problemelor gingivale.

Cauzele afectiunilor gingivale

Inainte de a afla cum se pot evita sau trata problemele gingiilor, este foarte important sa se cunoasca factorii care duc la aparitia acestora. Principala cauza a aparitiei afectiunilor la nivelul gingiilor este igiena orala precara. In acest fel bacteriile care se intalnesc in mucoasa bucala se dezvolta foarte rapid. In acest fel se formeaza placa bacteriana. Placa bacteriana reprezinta, de fapt, o pelicula formata la baza dintilor.

Aceasta este formata dintr-o acumulare de resturi alimentare si bacterii. In mod normal, placa bacteriana este indepartata dupa fiecare periaj corect, de cel putin doua ori pe zi, insa aceasta se va forma din nou intr-un timp foarte scurt. In cazul in care placa bacteriana nu este inlaturata printr-o igiena orala corecta, tartrul nu va intarzia sa apara. Acesta reprezinta o pelicula mult mai dura, care nu poate fi inlaturata printr-un simplu periaj, fiind necesara o interventie de specialitate numita detartraj.

Tartrul este una dintre cauzele principale ale aparitiei afectiunilor gingivale, iar daca nu este inlaturat consecintele pot fi foarte grave. Gingiile se desprind de pe dinti, iar bacteriile vor “sapa” in spatele acestora, provocand adevarate infectii. Gingivita, asa cum este numita aceasta boala, este primul pas spre parodontoza. Gingivita poate fi tratata, insa cea din urma nu.

Afectiunile gingivale sunt agravate in cazul persoanelor fumatoare. De cele mai multe ori, femeile insarcinate prezinta afectiuni gingivale, din cauza schimbarilor hormonale. Mai mult decat atat, problemele gingiilor pot fi cauzate de medicamente precum antibioticele sau anticonceptionalele.

Stresul poate fi si el o cauza a aparitiei unor astfel de afectiuni, iar antecedentele din familie pot reprezenta un alt factor al aparitiei problemelor gingivale. Carentele de vitamina C provoaca si ele afectiuni ale gingiilor.

Citește și:  Cum a aparut EEG-ul (electroencefalograma)?
probleme cu gingia
probleme cu gingia

Cum se manifesta afectiunile la nivelul gingiilor

Atunci cand apar probleme la nivelul gingiilor, chiar daca sunt ignorate, este imposibil ca acestea sa nu fie resimtite. Gingivita este cea mai des intalnita afectiune si se manifesta prin inrosirea gingiilor si senzatia de inflamare la nivelul acestora. In plus tesutul devine moale iar gingiile sangereaza fie in timpul periajului, fie pur si simplu.

Daca nu este tratata, gingivita se poate transforma in grave afectini parodontale, parodontoza fiind una dintre cele mai grave, ajungandu-se chiar la pierderea dintilor. Simptomele acestor afectiuni sunt: respiratia urat mirositoare care persista, giingiile se desprind de dinti si se retrag, dintele avand un aspect foarte inestetic, dintii incep sa se miste si intre acestia exista mici pungi cu puroi.

In momentul in care observati anumite schimbari la nivelul gingiilor, vizita la medicul stomatolog este absolut necesara.

Cum se previn afectiunile gingivale

O veche zicala spune ca “este mai usor sa previi decat sa tratezi”, si se aplica si in cazul afectiunilor gingivale. Problemele de la nivelul gingiilor pot fi evitate printr-o igiena orala realizata cu simt de raspundere. Pentru a preveni problemele gingiilor si inclusiv ale dintilor este bine sa va spalati pe dinti de cel putin doua ori pe zi. Spalatul pe dinti nu este suficient. Folosirea atei dentare este esentiala pentru a indeparta resturile alimentare si placa bacteriana iar folosirea apei de gura are un rol deosebit.

Consumati cat mai multe fructe si legume crude bogate in vitamina C. Vitamina C are un rol important pentru sanatatea gingiilor. Fructele si legumele crude ajuta la curatarea dintilor. Este bine sa mergeti la un consult stomatologic de doua ori pe an.

Tratarea problemelor gingivale

Exista si situatii in care afectiunile gingivale nu au putut fi prevenite sau, in cele mai multe cazuri, au fost ignorate pana cand s-au agravat. Pe langa detartraj, respectarea unor norme stricte de igiena orala vor ameliora problemele.

Chiar si parodontoza, daca este descoperita din timp poate fi inlaturata, cu posibilitatea de recidiva in cazul in care nu este tratata corespunzator. In cazul afectiunilor mai grave, primul pas este inlaturarea infectiei de la radacina, dupa care se inlatura si tartrul. Antibioticele sunt de foarte multe ori recomandate, acestea fiind aplicate pe gingie. Tratamentul chirurgical este necesar atunci cand problemele au atins deja un stadiu critic.

Asadar, incercati sa acordati o atentie deosebita igienei orale pentru a nu intampina probleme grave ale gingiilor, chiar daca la o prima vedere dintii dumneavoastra sunt perfect sanatosi. Pe langa igiena corecta, o dieta echilibrata ajuta la mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.