Prolaps uterin sau hernie a planșeului pelvin – Ce simptome produce această afecțiune și cum se tratează?

0
1216
Prolaps uterin sau hernie a planșeului pelvin – Ce simptome produce această afecțiune și cum se tratează

Prolapsul uterin este o afecțiune care poate să apară îndeosebi la femeile care au născut mai mulți copii sau care au trecut printr-un travaliu lung. Această hernie a planșeului pelvin se produce din cauza pierderii sprijinului muscular al uterului, din cauza intinderii exagerate și repetate a mușchilor pelvieni.

O altă cauză poate fi obezitatea severă, constipația cronică, bronșita cronică, cancerul uterin, astmul, munca fizică grea ce implică ridicarea de greutăți. Modificările hormonale din perioada menopauzei pot duce la un regres al mușchilor și membranelor mucoase ale pelvisului. La bătrânețe apare o coborâre a uterului, o reducere a acestuia.

Poate fi un prolaps parțial când uterul se vede la intrarea vaginală, sau poate fi un prolaps total dacă uterul apare în vagin. În concluzie, dacă uterul coboară deasupra vaginului este un caz mai ușor, însă dacă uterul iese prin deschiderea vaginală este o situație mai gravă. În termeni medicali afecțiunea se numește rectocel dacă rectul se bombează în peretele posterior al vaginului, și cistocel dacă vezica urinară presează pe zona anterioră a vaginului. Femeile pot avea simptome caracteristice prolapsului uterin și astfel sunt nevoite să meargă la medic.

Pot suferi de dureri de spate, incontinență urinară, senzație de disconfort abdominal, constipație, pierderi involuntare de urină la strănut, râs puternic sau la exercitarea unei presiuni în zona abdominală, senzație de oboseală când stau mult timp în picioare, infecții ale tractului urinar, scurgeri vaginale, inflamarea sau întărirea mucoasei vaginale, sângerare vaginală, dureri la contact sexual, sângerare mare la menstruație. În anumite cazuri afecțiunea este asimptomatică, iar depistarea ei se face întâmplător, când se merge la spital pentru alte examinări medicale.

În urma unui examen ginecologic se poate determina poziția uterului și cât de grav este prolapsul uterin, dar se pot observa și organele din jur (vezica urinară, intestinul). Tratamentul depinde de gravitatea afecțiunii, de vârsta și de starea de sănătate a pacientului. În cazuri ușoare sunt indicate exerciții fizice care au rolul de a întări musculatura și ligamentele.

Citește și:  Apendicita - Simptome, diagnostic si metode de tratament

exercitii Kegel

Pentru creșterea forței musculare a uterului și scăderea riscului de degenerare musculară se recomandă suplimente de L-carnitină și L-glicină. De asemenea calciul și magneziul sunt minerale ce acționează benefic asupra metabolismului și contribuie la creșterea tonusului muscular.

Suplimentele de minerale și multivitamine dar și substanțele carotenoide și vitaminele din complexul B sunt recomandate pentru regenerarea țesuturilor, pentru vindecarea acestora. Zincul este indicat pentru buna funcționare a sistemului imunitar al organismului. În plus, zincul ajută la consolidarea sistemului osos. Vitamina C este importantă de asemenea pentru sistemul imunitar, este un bun remediu pentru combaterea infecțiilor vezicii urinare.

Exercițiile Kegel se pot folosi în cazuri ușoare deoarece ajută la tonifierea mușchilor planșeului pelvin. Stai întins, relaxat, încordezi mușchiii rectului și vaginului și tragi de mușchi înapoi și în sus. Menții poziția timp de câteva secunde și repeți exercițiul de mai multe ori, în fiecare zi.

Alimentația trebuie să fie alcătuită în special din fructe, legume, cereale integrale. Fibrele ajută în combaterea constipației. Hidratarea corpului este importantă, se bea multă apă în fiecare zi. Pentru tratamentul afecțiunilor intestinale se recomandă ceaiul de ghimbir. În anumite cazuri medicul recomandă histerectomia vaginală, mai ales la femeile care nu mai vor să aibă copii iar prolapsul uterin este în formă gravă.

Unii pacienți pot recurge la scutece pentru adulți din cauza scurgerilor urinare involuntare. Pentru a menține uterul în poziția normală se poate introduce în vagin un dispozitiv în formă de inel care însă poate crea anumite probleme și anume: incomodează actul sexual, poate duce la apariția unor infecții și scurgeri iritante urât mirositoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.