Mesteacanul este un copac cu frunze cazatoare, cu trunchiul subtire si elegant, scoarta lucioasa maronie-roscata cu secretii rasinoase, iar in timp ajunge alba cu benzi cenusii. De la mesteacan se recolteaza frunzele pentru proprietatile lor farmacologice. Acestea sunt bogate in esteri, cumarine, taninuri catehice, saponine, ulei volatil, caroten, vitamine (C, E, PP), substante flavonoide, minerale si altele.
Ceaiul din frunze de mesteacan se realizeaza astfel: se adauga o lingura de frunze de mesteacan la 250 ml apa fierbinte, se fierbe 5-10 minute, se strecoara si se bea.
La fel de eficienta este si pulberea de frunze de mesteacan care se prepara astfel: se usuca frunzele, se macina, se cerne si astfel se obtine o pulbere fina. Aceasta se poate pastra doar o perioada de 10 zile, in caz contrar efectul ei nu mai este acelasi, pentru ca nu mai are proprietatile initiale. Tratamentul se face zilnic, se ia o lingurita de pulbere si se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu apa.
Frunzele de mestecan au numeroase proprietati benefice pentru sanatate, de aceea se recolteaza tinere si se folosesc in infuzii si ceaiuri. Frunzele tinere au efect anti-inflamator, diuretic, analgezic, colerectic, antispastic, de vindecare a ranilor si ameliorare a durerilor articulare.
Ceaiul din frunze de mesteacan ajuta in combaterea giardiei si altor paraziti intestinali. De asemenea imbunatateste circulatia sangelui, ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange, prevenirea trombozei si reducerea tensiunii arteriale.
Infuzia din frunze de mesteacan se recomanda in cazuri de boli respiratorii, calculi biliari, artrita, probleme dermatologice si ginecologice.
Datorita elementelor componente din frunzele arborelui, ceaiul realizat din ele are efect de protejare a celulelor maduvei osoase, a organelor de reproducere si celulelor tractului digestiv.
Ceaiul din frunze de mestecan este indicat in prevenirea si combaterea racelii, in ameliorarea simptomelor de guta si reumatism, inflamatii articulare, probleme cardiorenale si nefrite cronice. De asemenea elimina colesterolul, acidul uric, dizolva pietrele de la rinichi, trateaza litiaza renala, bolile de ficat, elimina apa retinuta in exces in tesuturi, marunteste calculii biliari, oxalatii, fosfatii, stimuleaza schimburile organice si elimina toxinele din organism.
Efectul antimicrobian al frunzelor de mesteacan este foarte puternic, iar eficienta diuretica este de apreciat. Infuzia din frunze de mesteacan este recomandata persoanelor care au probleme cu retentia de apa, care sufera de insuficienta hepatica, de afectiuni ale rinichilor.
Cei care au boli de piele pot bea ceai din frunze de mesteacan deoarece acesta are un efect bun asupra pielii, ajuta in ameliorarea simptomelor provocate de numerose afectiuni cutanate.
Ceaiul din frunze de mesteacan este recomandat pentru slabire. El ajuta la imbunatatirea metabolismului, la eliminarea excesului de apa din organism si scaderea in greutate.
Ceaiul pentru slabit se prepara astfel: se amesteca frunze de mesteacan, frunze de nuc, frunze de capsuni, radacina de lemn dulce – toate in proportii egale; se adauga o lingura de amestec de plante la o cana de apa fierbinte, se lasa la infuzat 5 minute, se strecoara si se bea intre mese si inainte de somn. Pentru ca tratamentul sa dea rezultate se beau 3-4 cani de ceai pe zi.
Baie cu frunze de mesteacan pentru scaderea in greutate: se adauga 50 g plante (urzica, frunze de mesteacan, musetel, radacina de papadie, radacina de brusture, coada-calului) la 2 litri de apa, se fierbe 15 minute, se strecoara si se adauga in apa de baie. Temperatura apei de baie trebuie sa fie confortabila pentru corp, iar durata de baie este bine sa fie de 15 minute. Aceasta metoda se aplica in fiecare zi, timp de 2 saptamani.
Ceai de plante medicinale si frunze de mesteacan pentru slabit: se realizeaza un amestec in proportii egale din frunze de mesteacan, radacina de patrunjel, coada-soricelului, coada-calului, seminte de in, frunze de urzica, frunze de coacaz negru si frunze de fenicul; se adauga 3 linguri de planta la 500 ml apa fierbinte, se fierbe 15 minute, se strecoara si se bea cate jumatate de cana incet, cu inghitituri mici, pe tot parcursul zilei. Intotdeauna se bea intre mese, cu 20 de minute inainte de a manca.