Sucul de sfeclă roșie este benefic pentru organism deoarece această legumă este foarte sănătosă. Cele mai importante motive pentru care ar trebui să bem suc de sfeclă roșie sunt că normalizează tensiunea arterială și previne cancerul. Persoanele care suferă frecvent de hipertensiune arterială pot alege acest preparat natural foarte ușor de realizat, sănătos și delicios.
Este suficient să bei un pahar cu suc de sfeclă roșie pe zi ca să îți menții tensiunea sub control, deoarece acesta conține cantitatea necesară de azotat ce se transformă în nitrit în organism, stimulează producerea de oxid nitric în sânge și ajută la scăderea tensiunii arteriale.
Oxidul nitric este o substanță necesară proceselor fiziologice care are efect vasodilatator și ajută și la creșterea masei musculare (de aceea este folosit de culturiști). În plus are efect și de creștere a rezistenței la efort a mușchilor și recuperarea organismului după terminarea exercițiilor de antrenament.
Sucul de sfeclă poate fi consumat în toate anotimpurile, chiar și iarna. Sfecla este o legumă care se poate depozita ușor în camară sau beciuri și rezistă câteva luni. Iarna se poate cumpăra de la supermarket, iar în restul anului din piață. Aroma acestei legume este deosebită, iar valoarea sa pentru sănătatea organismului este extraordinară.
Betaina din sfecla roșie face ca această legumă să fie apreciată de specialiștii în domeniul sănătății. Betaina este importantă pentru organism deoarece stimulează buna funcționare a celulelor hepatice, are efect bun asupra ficatului și vezicii biliare. Această substanță reduce nivelul de homocisteină din sânge și astfel se previne formarea cheagurilor de sânge, scade riscul de boli de inimă, boli vasculare periferice și accident vascular cerebral.
În concluzie sucul de sfeclă roșie este necesar în menținerea sănătății în protejarea împotriva bolilor cardiovasculare. Homocisteina reprezintă un aminoacid toxic care se produce datorită metabolismului proteic în organism. Medicii spun că un nivel crescut de homocisteină poate fi un factor de risc al leziunilor vasculare și al dezvoltării bolilor cardiovasculare.
Acidul folic este o altă substanță importantă pentru sănătatea organismului și care se găsește în sfecla roșie. Acidul folic are rol în producerea ADN-ului, în procesul de eritropoieză sau sinteza elementelor figurate roșii, în susținerea memoriei, prevenirea bolii Alzheimer, cancerului gastric, pulmonar, pancreatic, esofagian, cervical uterin, de colon, malformațiilor congenitale, tulburărilor cardiace, trombozei venoase, degenerescenței maculare, osteoporozei, accidentului vascular ischemic și infarctului miocardic.
Sucul de sfeclă roșie are proprietăți antidepresive, crește nivelul de serotonină în organism, acesta fiind numit ,,hormonul fericirii” care are rol în crearea unei stări bune de dispoziție.
După cum am spus și mai sus sucul din sfeclă roșie trebuie să facă parte din dieta zilnică deoarece este foarte sănătos, protejează împotriva cancerului. Sfecla roșie este recomandată de medici ca ,,medicament” de prevenire împotriva bolilor grave de sânge, leucemiei, cancerului de colon, cancerului gastric, cancerului pancreatic, cancerului esofagian, cancerului pulmonar, cancerului uterin.
Sucul de sfeclă roșie ajută la curățarea organismului și a sângelui, la eliminarea toxinelor, la buna funcționare a ficatului, este un tonic pentru acest organ, crește fluxul sangvin către creier (ceea ce este foarte important mai ales pentru persoanele în vârstă predispuse la boala Alzheimer).
Persoanele care consumă frecvent suc de sfeclă roșie au pielea mai frumoasă, scapă de anumite afecțiuni cutanate – acnee, abcese – dacă suferă de astfel de probleme ale tenului. În plus, sucul din această legumă are un conținut caloric scăzut, oferă senzația de sațietate, deci ajută la scăderea în greutate. Organismul are multă energie prin aportul de sfeclă roșie și necesarul de fier, calciu, magneziu, fosfor, sodiu și vitamine.
Frunzele de sfeclă roșie sunt sănătoase și pot fi folosite în salatele de crudități. Acestea sunt o sursă excelentă de magneziu, calciu, vitamina C, vitamina K, vitamina A. Toate aceste substanțe se găsesc și în rădăcina de sfeclă roșie dar în cantitate mai mică decât în frunzele ei. Frunzele sunt un bun remediu pentru vindecarea rănilor, se pot folosi pentru uz extern.