Sucul de morcovi îmbunătățește imunitatea, vitalitatea organismului și poate preveni cancerul

0
154

Știați că sucul de morcovi trebuie consumat zilnic deoarece are numeroase substanțe nutritive și fitochimicale care ajută organismul să funcționeze mai bine? Cercetătorii au ajuns la concluzia că prin consumul a 6 morcovi pe zi poți preveni tumorile care apar la cap și la gât deoarece combat dezvoltarea leucoplakiei, o anomalie precanceroasă a epiteliului de suprafață de la gură și gât.

Suc de morcovi, Foto: lastampa.it

Morcovii conțin foarte mult betacaroten, de aceea dacă se consumă în exces (cam 2-3 kg pe zi) colorantul galben-portocaliu se depune în ficat, membranele mucoase și în piele și schimbă culoarea acestora. Organismul va avea pielea mai galbenă, aceasta va părea bolnăvicioasă, de parcă persoana respectivă ar suferi de hepatită. În realitate, morcovii previn bolile și trebuie să facă parte din alimentația sănătoasă.

Morcovi, Foto: 5dollardinners.com

Betacarotenul este transformat de organism în vitamina A, care are proprietăți antioxidante foarte importante pentru sănătate, ajută în prevenirea și combaterea cancerului, în scăderea riscului de dezvoltare a bolilor de inimă. Carotenul scade riscul de cancer cervical, cancer de piele, cancer de plămâni, cancer gastrointestinal. Carotenul se găsește în morcovi dar și în alte legume și fructe și anume: mango, pepeni, papaya, gogoșari, varză, spanac, dovlecei, varza kale, frunze de sfeclă, varza de Bruxelles și altele.

Suc de morcovi la robot, Foto: magyreuontas.blogspot.ro

Vitamina A nu trebuie consumată în exces (sub formă de suplimente alimentare) deoarece poate provoca dureri de cap, leziuni ale pielii și dureri articulare. Betacarotenul nu provoacă toxicitate, iar organismul sintetizează din el vitamina A atât cât are nevoie. Restul de betacaroten care este în exces va fi metabolizat în alt fel sau eliminat. Pentru a preveni excesul de vitamina A prin aportul de suplimente alimentare se recomandă înlocuirea acestora cu suc de morcovi deoarece este mai sănătos și mai sigur. În plus organismul va beneficia și de alte vitamine, minerale, substanțe nutritive necesare menținerii sănătății. Morcovii conțin apă, proteine, carbohidrați, vitamina C, riboflavină, tiamină, acid folic, niacină, vitamina B6, sodiu, potasiu, fier, calciu, fosfor și magneziu.

În general oamenii fac excese: mănâncă lacom, beau fără măsură, consumă cafea prea multă, fumează enorm. Orice produs în cantitate foarte mare dăunează sănătății, de aceea este recomandat și consumul moderat de suc de morcovi. Un stil de viață echilibrat este cheia menținerii stării de sănătate. În cazul sucului de morcovi, deși organismul poate tolera și 3 kg de morcovi pe zi, nu trebuie să se ajungă să se consume atât de mult, deoarece apare o îngălbenire a pielii corpului.

Suc de morcovi realizat la storcătorul de fructe, Foto: 5dollardinners.com

Înainte de a prepara sucul, morcovii se țin în apă și se stropesc cu o soluție biodegradabilă. Se curăță de coajă, se taie capetele și se clătesc iar cu apă. Se pun în storcătorul de fructe și astfel se obține sucul dulce, bogat în substanțe nutritive, minerale și vitamine. Se poate obține și la blander, trebuie amestecat cu puțină apă.

Sucul de morcovi are o culoare frumoasă și este o sursă importantă de nutrienți necesari organismului. Dacă se servesc 2 pahare de suc de morcovi pe zi în doar 14 zile se ajunge la un nivel normal de substanțe carotenoide în sânge. Acest lucru este foarte important deoarece se menține sănătatea pielii, a ochilor, a mucoasei membranei, se consolidează sistemul imunitar al organismului. Prin efectul antioxidant se protejează celulele organismului de efectul nociv al radicalilor liberi (care le distrug prin procesul de oxidare și contribuie la apariția bolilor cronice). În plus astfel de substanțe carotenoide previn și combat cancerul, sunt necesare metabolismului ficatului, menținerii sănătății pielii, protejării vederii, cresc imunitatea și asigură buna funcționare a organismului.

Sucul de morcovi previne cancerul de colon, cancerul de plămâni, cancerul de prostată, ceancerul de sân, cancerul gastrointestinal, cancerul de gât și de cap. Betacarotenul are proprietăți anticancerigene și de aceea persoanele care au un nivel bun de această substanță în organism au un risc mai mic de a dezvolta cancer. De asemenea, sucul de morcovi are și capacitatea de a reduce tensiunea arterială și de a ajuta în tratamentul diabetului.

Când se bea suc de morcovi proaspăt nu trebuie să se consume alcool deoarece acesta inhibă absorbția de betacaroten.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here