Proprietatile uleiului de porumb, un produs natural important pentru sanatate

0
1655
Ulei de porumb, Foto: ager-pharia.de

Stiati ca uleiul de porumb incetineste procesul de imbatranire prematura a organismului si este unul din cele mai bune tipuri de ulei vegetal? El contine o cantitate semnificativa de vitamina E numita si ,,vitamina tineretii”. Acest ulei are numeroase proprietati benefice pentru organism, el fiind un amestec de substante active care ajuta in mentinerea sanatatii. Se obtine prin presarea germenilor de porumb, are culoarea galbena bogata sau cu tenta maronie-roscata, gustul placut si mirosul neutru.

Ulei de porumb, Foto: ager-pharia.de

Unul din avanatajele acestui ulei este asimilarea sa usoara in organism. Comparativ cu alte uleiuri vegetale, acest tip de ulei comestibil are o cantitate mult mai mare de vitamina E, intrece de doua ori uleiul de floarea-soarelui si uleiul de masline.

Uleiul de porumb are 85% acizi grasi nesaturati, 15% grasimi saturate, lecitina, multe vitamine (B1, B2, E, D, F, provitamina A) si minerale. Datorita cantitatii semnificative de acizi grasi nesaturati (acid oleic si linoleic), poate fi un bun remediu in prevenirea depunerii de colesterol pe peretii vaselor de sange, deci ajuta in reglarea nivelului de colesterol rau, de lipide, previne blocarea vaselor sanguine si bolile cardiovasculare. Fiind bogat in seleniu, cupru, zinc, calciu si fier, uleiul de porumb ajuta in eliminarea colesterolul prin faptul ca joaca un rol in degradarea grasimilor. De asemenea prin anumite minerale sau oligoelemente activeaza enzimele, un rol important il au si vitaminele A, E si D din compozitia sa.

Cercetatorii de la AOCS (Asociatia Americana a Chimistilor Uleiului) au concluzionat ca uleiul din germeni de porumb are proprietati anticancerigene. Ei considera ca este un bun remediu in cazuri de obezitate, hipercolesterolemie, ateroscleroza, constipatie, afectiuni biliare, boli ale ficatului, tulburari ale metabolismului lipidic. Consolideaza sistemul imunitar, fortifica sistemul muscular, ajuta la eliminarea excesului de colesterol, inhiba dezvoltarea celulelor maligne. Regleaza functiile creierului si ajuta la activarea celulelor datorita continutului sau de substante biologic active si mai ales de fosfatide. Ajuta in normalizarea sistemului endocrin, are efect benefic asupra glandelor suprarenale, hipofiza, tiroida, combate oboseala, stresul si slabiciunea musculara.

In gastronomie poate fi utilizat in diferite preparate culinare pe baza de carne si legume, salate, aluat, produse de panificatie, sosuri, maioneza si multe altele.

Citește și:  Scoruș de munte – arbore de pădure cu fructe bogate în vitamina C
Tratamentul caderii parului, Foto: miss-blog.fr
Tratamentul caderii parului, Foto: miss-blog.fr

Uleiul de porumb se utilizeaza si in cosmetica (contine mai mult de 10% acid palmitic cu efect dermogenerator), ajuta in eliminarea petelor de pe piele, se poate amesteca cu alte ingrediente naturale (pulpa de castraveti, caise, pepene verde, piersici) in masti cosmetice pentru ten. Efectul antioxidant asupra pielii este excelent, ajuta la imbunatatirea aspectului acesteia, o inmoaie, catifeleaza si hraneste. Datorita acestui ulei vegetal, pielea nu va mai fi uscata, iritata si ofilita. Provitamina A din uleiul de porumb ajuta la regenerarea pielii, indiferent de tipul acesteia. De asemenea, acest produs imbunatateste aspectul parului si nu doar al pielii. Se aplica putin ulei de porumb pe mana si se maseaza pielea capului apoi se spala parul cu sampon si apa calda. Prin acest tratament se combate fragilitatea parului, matreata, aspectul uscat, slabiciunea foliculilor, caderea firelor de par si despicarea rapida a varfurilor acestora. Parul va creste mai repede, va fi mai rezistent si mai sanatos, mai lucios si frumos. De asemenea datorita substantelor active din compozitia sa, parul va fi mai puternic si usor de aranjat in scopul obtinerii unei podoabe capilare bogate, cu bucle. Acest lucru se datoreaza proprietatilor extractului de porumb: tonice, antioxidante, hidratante, de regenerare, hranire si stimulare a cresterii firelor de par.

Uleiul de porumb se utilizeaza in diferite produse cosmetice de ingrijire a parului si anume: masti de par, amestecuri de uleiuri vegetale, sampoane, preparate utilizate in tratamente pentru masajul scalpului. Uleiul are efect de hidratare a scalpului, imbunatatire a fluxului de sange si deci de crestere a rezistentei foliculilor de par. In acest scop se recomanda masajul cu ulei de porumb o data sau de doua ori pe saptamana.

Pentru cresterea elasticitatii, rezistentei parului si obtinerea unui aspect mai stralucitor al acestuia se recomanda masca cosmetica realizata din ulei de porumb. Se aplica putin ulei de porumb pe pielea capului, se maseaza scalpul timp de 20 de minute, se acopera parul cu un prosop cald si se sta timp de 30 minute. La final se spala parul cu sampon si se clateste cu apa calda. Parul va fi mai lucios, mai rezistent, va creste mai repede.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.