Proprietățile vindecătoare ale conurilor de pin – Acestea cresc imunitatea organismului!

0
77

Conurile verzi de pin se pot recolta împreună cu acele de pin. Ele trebuie să fie verzi, se rup, se clătesc cu apă, se pun la zvântat. Apoi ele sunt folosite în diferite preparate (ceai, tinctură, macerat, sirop cu miere) în cazuri de dureri de articulații, probleme ale stomacului, sau boli ale sistemului respirator. Proprietățile vindecătoare ale conurilor de pin sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. În ziua de azi, conurile de pin sunt folosite în medicina alternativă pentru prevenirea și tratamentul multor afecțiuni și boli.

Conuri de pin – proprietăți benefice

Există studii ale cercetătorilor care arată proprietățile benefice ale conurilor de pin:

  • Conurile de pin au în compoziția lor compuși fitochimici, compuși organici antimicrobieni care distrug și înhibă dezvoltarea bacteriilor patogene
  • Ajută în prevenirea accidentului vascular cerebral
  • Au acțiune antiinflamatorie, antioxidantă, antifungică
  • Conurile de pin ajută la creșterea imunității organismului
  • Au acid ascorbic în compoziția lor, care întărește imunitatea, calmează sistemul nervos, ajută la vindecarea și prevenirea scorbutului; acidul ascorbic se găsește și în acele de pin
  • Au uleiuri esențiale cu activitate antioxidantă
  • Combat sângerările, reduc inflamația, elimină toxinele din organism
  • Din conurile de pin se realizează un remediu bun pentru tratamentul bronșitei; din ele se face un sirop cu miere care se administrează câte o linguriță și ajută în caz de boli pulmonare, pneumonie, astm, bronșită cronică, dificultăți de respirație
  • Despre conurile de pin se spune că ajută și în ameliorarea simptomelor de tuberculoză
  • Conurile de pin sunt un remediu excelent pentru răceală și tuse.

Conurile verzi de pin conțin multe macro și microelemente utile, cum ar fi: vitamine (B, C, K, P) dar și calciu, magneziu, fier, zinc, fosfor.

Conform unui studiu de pe NCBI, conurile de pin:

  • Au proprietăți antioxidante, conțin ramnoză, riboză, arabinoză, manoză, xiloză, glucoză, galactoză, care sunt polizaharide
  • Anumiți compuși din scoarță, ace, conuri și rășina de pin au acțiune antioxidantă ridicată
  • Extractul din scoarță de pin combate dezvoltarea cancerului de sân și reduce atacul nociv al radicalilor liberi.

Alte proprietăți ale conurile de pin:

  • Sunt folosite în medicina tradițională pentru tratamentul gastritei, ulcerului gastric, anemiei, insomniei, astmului
  • Au efect bun în reducerea sângerării, inflamației gingiilor
  • Combat acneea și elimină mătreața.

Tinctura din conuri de pin

Pentru tratamentul acestor probleme de sănătate se folosește tincura din conuri de pin, care se realizează foarte ușor acasă, sau siropul din conuri de pin. De asemenea, conurile de pin se taie în bucățele mici și se pot utiliza la ceaiuri sau infuzii realizate și din alte plante medicinale. De exemplu se poate pune o bucățică de con de pin în ceaiul verde, care apoi se bea cu 30 minute înainte de masă.

Citește și:  Plante medicinale – Ciufa (Cyperus esculentus)

Tinctura se realizează din conuri de pin și vodcă de 40 de grade (sau alcool din cereale de 40 de grade). Înainte de a fi folosite, concurile de pin se clătesc cu apă rece. Apoi conurile de pin se taie în bucățele mai mici și se pun într-un borcan din sticlă. Dacă sunt tăiate, conurile vor elibera mai rapid substanțele active pe care le conțin. Peste conuri se pune vodca, apoi se închide borcanul cu un capac și se lasă la macerat 14-21 zile. După această perioadă de timp, tinctura se strecoară și se păstrează în sticle de culoare închisă, la frigider.

Modul de administrare este de o linguriță de tinctură diluată în 50 ml apă plată pe zi.

Infuzia din conuri de pin este foarte bună pentru tratamentul scalpului, combate mâncărimea, mătreața, are proprietăți antibacteriene și antifungice. Se prepară astfel: se adaugă 3 linguri de conuri de pin la 750 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat 5 minute, se strecoară și apoi se spală pielea capului și părul cu ea. Acest tratament se face timp de 10 zile, în fiecare zi, apoi se face o pauză de 14 zile și se repetă.

Sirop din conuri de pin

La sirop se folosesc conuri de pin și miere. Unele persoane înlocuiesc mierea cu zahărul, însă recomandată este mierea pentru că aceasta este mai sănătoasă și are proprietăți vindecătoare. Se procedează la fel ca la tinctură, respectiv se spală conurile de pin cu apă, apoi se taie în bucățele mici și se pun într-un borcan din sticlă. Se adaugă miere deasupra și se închide brocanul cu un capac. Se lasă la macerat timp de trei săptămâni, înainte de a-l folosi. Și acest sirop se strecoară după această perioadă de timp și este bine să fie păstrat la frigider, sau într-un beci la rece. Are o durată de valabilitate de un an.

Se administrează câte 2-3 linguri de sirop pe zi, cu o oră înainte de a mânca. De preferat este să nu se bea apă după aceea, pentru ca mierea să acționeaze asupra gâtului.

Oțetul din conuri de pin este un bun remediu pentru infecțile gastrointestinale cu bacterii patogene. Se prepară astfel: se adaugă 3 linguri de conuri de pin la 1 litru de oțet de mere, se lasă la macerat timp de o lună de zile, apoi se poate folosi. Se administrează câte o lingură de oțet din conuri de pin la 50 ml apă plată, de două ori pe zi, după masă.

Aceste preparate naturiste sunt foarte sănătoase, cresc imunitatea organismului. Și polenul de pin este un produs bun pentru imunitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.