Rasura (Rosa gallica), planta medicinala folosita in aromaterapie

0
1218
Rasura (Rosa gallica), planta medicinala folosita in aromaterapie

Rasura este o planta medicinala cunoscuta si cu numele popular de trandafir-de-camp sau trandafir-pitic. Face parte din familia Rosaceae si este originara din regiunile de deal si campie cu fanete din Europa si Asia Mica.

Aceasta planta perena creste inalta de cel mult 1,5 m, se prezinta sub aspectul unei tufe mici care are florile mari, frumoase, cu diametrul de 4-8 cm si petale parfumate roz-purpurii. Frunzele sunt alungite si verzi, uneori trifoliate. Perioada de inflorire este in luna iunie, iar polenizarea este realizata de insectele polenizatoare.

De la aceasta planta medicinala se utilizeaza doar petalele florilor care au un parfum deosebit, o aroma usor dulce, putin acra si picanta. Imediat dupa ce sunt recoltate florile sunt livrate pentru prelucrare, din petalele lor se obtine uleiul esential de trandafir-de-camp care are proprietati antioxidante, antiinflamatoare, antidepresive, sedative, tonice, antispasmodice, diuretice, laxative, de vindecare a ranilor, de purificare a sangelui, hemostatice si antitoxice.

Acesta este folosit frecvent in aromaterapie, deoarece are efect de intinerire asupra organismului. Este afrodisiac si indeplineste rolul de regenerare a pielii. Este potrivit pentru toate tipurile de ten, reduce procesele inflamatorii, stresul mental si emotional, catifeleaza pielea fetei si a pleoapelor, imbunatateste aspectul tenului imbatranit, sensibil, uscat si rigid.

Uleiul de trandafir are efect benefic asupra sistemului cardiovascular, in sensul ca imbunatateste functia cardiaca, stimuleaza circulatia sangelui, normalizeaza ritmul cardiac si tensiunea arteriala, are efect hemostatic, intareste peretii vaselor de sange, normalizeaza tractul digestiv, ajuta la purificare sangelui si la regenerarea mucoaselor.

De asemenea acest ulei are un rol important si asupra sistemului respirator, imbunatateste respiratia, amelioreaza durerile de gat, calmeaza tusea, poate fi utilizat in tratamentul tuberculozei, brositei, astmului, tuberculozei pulmonare dar si pentru vindecarea altor boli ca de exemplu: nefrita, tahicardie, varice, hipertensiune, febra fanului, ulcere, litiaza biliara, colecistita, hepatita, reumatism, neuroastenie, constipatie, urolitiaza si altele.

rasura

Are efect pozitiv asupra ficatului, vezicii biliare si sistemului nervos, stimuleaza sinteza de acizi biliari, elimina stresul si starile de nervi, normalizeaza functiile corpului ce tin de starea emotionala si comportamentala.

Citește și:  Cum se trateaza cataracta prin interventia chirurgicala?

Persoanele care sufera de stari depresive, anxietate, stres, dezamagire, suspiciune, furie, resentimente si frica pot folosi acest ulei esential de trandafiri deoarece are efect de combatere a acestor reactii, de calmare si relaxare a corpului si a mintii. La femei este recomandat uleiul de trandafiri in tratamente prin aromaterapie in cazuri de tulburari datorate menopauzei, dureri abdominale, probleme ale ciclului menstrual, dismenoree, frigiditate, amenoree, sindrom premenstrual.

Uleiul de trandafir ajuta in combaterea procesului de imbatranire prematura a organismului, la eliminarea radicalilor liberi pentru ca este un puternic antioxidant, de asemenea are proprietati anticancerigene si de protectie impotriva radiatiilor. Din punct de vedere al actiunii sale bactericide si antivrale nu se afla la un nivel foarte ridicat. De asemenea efectul sau antifungic este destul de scazut.

Este cunoscut ca un bun afrodisiac, creste dorinta sexuala si senzualitatea, creeaza un sentiment de armonie, liniste, prospetime, inspiratie, incredere, farmec, putere, gandire pozitiva, regleaza echilibrul hormonal, ajuta la refacerea sanatatii hormonale, normalizeaza activitatea glandelor endocrine, este in general un bun remediu in rezolvarea problemelor sexuale. Pe de alta parte este un bun calmant pentru cei care sufera de insomnie sau au cosmaruri, elimina starile de oboseala si stres, reduce ametelile si durerile de cap, creste si stimuleaza creativitatea si ajuta in activitatile intelectuale.

Din punct de vedere cosmetic acest ulei este calmant, tonifiant si hidratant pentru piele. Este recomandat toturor persoanelor deoarece intinereste aspectul pielii, o face mai catifelata, mai neteda si frumoasa, ii imbunatateste elasticitatea. Elimina roseata, petele, iritatiile, eczemele, herpesul, zgarieturile, acneea, umflaturile, restabileste stratul protector, normalizeaza functiile glandelor sudoripare si sebacee ale pielii.

Din ulei de trandafir se prepara unguente, picaturi, tincturi, creme, sampoane, lotiuni, rujuri, parfumuri, esente de trandafir, etc. Este folosit de asemenea si in patiserie la realizarea unor prajituri, dulciuri, deserturi, bauturi, dulceturi, dar si pentru aromarea tutunului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.