Reactii la intepaturi de insecte si paianjeni?

0
1040
Reactii la intepaturi de insecte si paianjeni

Daca o persoana este capabila sa se apere de numeroase primejdii, de cele mai multe ori ii este greu sa previna incidentele de tipul intepaturilor de insecte si paianjeni, tocmai pentru ca sunt cauzate de vietati de sute de ori mai mici decat noi. Acestea se numara printe acele lucruri care scapa de sub controlul omului, asa cum sunt si capriciile vremii. Daca nu pot fi evitate este important sa se cunoasca modalitatile prin care efectele secundare trebuie indepartate. Unele dintre aceste mici vietati pot cauza chiar moartea unui om, printr-o simpla intepatura.

Locurile in care este important ca persoanele sa fie atente la astfel de insecte sunt gradinile caselor in care se poate sta pentru relaxare, unde copii se joaca, parcurile din marile orase, plimbarile in aer liber (gratar, drumetie, etc.) ce presupun stat pe iarba, trecerea prin zone impadurite sau poieni cu flori.

Cand ne gandim la intepaturi de insecte si paianjeni, dupa ce s-a stabilit unde ar putea avea ele loc cel mai frecvent, este indicat sa se faca o documentare cu privire si la motivele pentru care unele insecte inteapa. Spre exemplu albinele, unele dintre cele ce se intalnesc mai mult pe camp, culegand polen din flori, sau in livezile de pomi fructiferi primavara, sau in gradina de zarzavaturi la florile de castravete si fasole, inteapa daca sunt iritate si atinse intentionat sau din greseala.

O fac pentru a se apara. Iritate pot fi de miscarile bruste sau de un parfum intepator. Viespea poate sa intepe daca i se strica cuibul, la fel ca si taunele, sau atunci cand astfel de insecte sunt atinse din greseala. Spre deosebire de albina, viespea nu va muri dupa ce va inteapa, ea poate realiza si o a doua intepatura.

Astfel ca unele intepaturi de insecte si paianjeni sunt cauzate de invadarea pe care omul o face pe teritoriul lor. Cunoscand deci motivele, pot fi avertizati mai ales copii, sa nu aiba un astfel de comportament in preajma lor.

Si daca totusi astfel de incidente au loc, ce masuri pot fi luate pentru ca situatia sa fie sub control? Intepatura de albina produce celor mai multi mancarime, inrosire si caldura locala, poate chiar si umflarea zonei. Cei ce sunt alergici la intepatura acestei insecte pot intra in stare de soc si pot muri daca nu sunt dusi imediat la medic.

intepaturi de tantar
intepaturi de tantar

Cand vine vorba de intepaturi de insecte si paianjeni, trebuie indepartata insecta cat mai repede de persoana afectata. In cazul albinei, trebuie scos usor din piele acul care a fost lasat acolo. Zona se spala si se pune o compresa cu apa rece sau gheata. Pentru ameliorarea durerii se poate freca locul cu frunze de patrunjel, de menta, salvie sau busuioc.

Citește și:  Masajul facial

In cazul unei intepaturi produse de viespe se procedeaza ca si in cazul celei de albina. Ele pot in schimb produce si frisoane, traspiratii, paloare si oboseala. Daca intepatura se face la un picior, este indicata imobilizarea acestuia pentru a impiedica difuzarea veninului. O alta intepatura ce poate sa creeze neplaceri este cea de taune.

Acesta insecta traieste in paduri si in Delta Dunarii. Intepatura este dureroasa si mancarimile pe care le cauzeaza pot persista timp de doua saptamani. Pe locul unde a fost facuta intepatura se aplica dupa spalare comprese cu apa rece sau cu otet rece. De asemenea se poate freca zona cu praz sau patrunjel verde.

Dar pentru ca in articol se discuta de intepaturi de insecte si paianjeni, trebuie oferite indicatii legate si de cei din urma, chiar daca sunt mai rare. Doar unele specii au intepaturi ce pot fi mortale daca cel intepat nu este ingijit de medic. Printre acestia se numara migala si ctenofori. Daca nu sunt prezente simptome precum accelerarea pulsului sau respiratiei si contractii musculare, bolnavul poate fi ingrijit si acasa. Pe zona afectata se pot aplica comprese cu apa rece in amestec cu otet.

Una dintre cele mai inofensive intepaturi (atunci cand vine vorba de insecte si paianjeni) este cea facuta de tantar. Singurul incovenient este legat de mancarime si inrosirea zonei la unele persoane. Pe acel loc poate fi pusa o compresa cu apa rece, otet sau alcool de 90 de grade. Se pare ca tantarii nu sunt atrasi de hainele de culoare deschisa asa ca acest lucru poate sa ajute sa se scape de disconfortul creat de aceasta insecta.

Pentru a ne proteja de asceste insecte se pot acoperi intrarile in casa sau ferestrele, pe care de obicei vara le avem mereu deschise, cu plase speciale sau tifon. Tantarii si alte insecte mai pot fi indepartati prin plasarea in casa a unor saculeti umpluti cu frunze de busuioc pisate sau levantica. De asemenea acelasi efect il au si patlagina si maghiranul, otetul si desigur usturoiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.