Regenerarea pielii

0
217
Regenerarea pielii

Unul dintre procesele cele mai importante de care depinde regenerarea pielii este cel de hranire care se realizeaza pe doua cai: prin activarea circulatiei sanguine si limfatice care provoaca un flux de sange si limfa ce aduc substante nutritive necesare metabolismului celular; prin absorbtia cutanata a unor substante.

Regenerarea pielii prin activarea circulatiei sanguine si limfatice

Epidermul, nefiind vascularizat, este hranit prin stratul papilar al dermului. Plasma trece cu usurinta prin membrana ce separa dermul de epiderm si hraneste celulele stratului germinativ al epidermului. Celulele corpului mucos al lui Malpighi sunt, de asemenea, sediul unui proces foarte activ de nutritie. Spatiile dintre celulele strabatute de filamentele de unire sunt pline de plasma.

Aceasta ajunge pana la nivelul stratului lucid. Nutritia pielii este deci legata de circulatia sanguina locala. Aceasta circulatie locala poate fi intensificata prin diferite mijloace mecanice si fizice. Unul dintre mijloacele mecanice foarte eficace este masajul manual. Prin anumite miscari specifice, datorita intensitatii sau rapiditatii cu care se efectueaza, se produce hiperemia locala a pielii.

Cu un rezultat asemanator se foloseste masajul prin aspiratie cu ventuza aparatului Sebaspir. Prin aceasta tehnica se activeaza circulatia sanguina si limfatica si se aduc substante nutritive spre straturile superficiale ale pielii. Ca mijloace fizice se mentioneaza folosirea electrozilor cu scanteie a aparatului de tip Electroderm, a razelor infrarosii care produc caldura locala, de aici vasodilatatie, aflux de sange, deci nutritie.

Regenerarea pielii prin facilitarea absorbtiei cutanate

Prin absorbtia cutanata se intelege patrunderea unor substante in straturile profunde ale pielii si de aici prin circuitul sanguin si limfatic, in organism. Pielea se comporta ca un material de protectie impotriva actiunilor mecanice si termice si ca organ de excretie, unde se efectueaza descuamarea permanenta a straturilor superficiale si eliminarea prin glandele sudoripare a diferitelor substante fixe sau volatile.

Structura densa si stratificata a epidermului, slaba retinere de apa a celulelor sale, par sa creeze un obstacol pentru patrunderea substantelor venite din exterior. Totusi, aceste functii de absorbtie exista, ele reprezentand un interes neindoielnic atat din punct de vedere fiziologic cat si terapeutic, igienic, estetic sau toxicologic. In conditii fiziologice permeabilitatea pielii nu se manifesta decat pentru oxigenul din mediul ambiant.

Straturile epidermice lasa sa difuzeze in exterior o oarecare cantitate de anhidrida carbonica provenind din tesuturi si ofera in sens invers o trecere a oxigenului din aer. Oxigenul absorbit pe aceasta cale reprezinta 1,9 % din absorbtia prin plamani. De asemenea, exista substante solide, lichide sau gazoase care sunt capabile de a patrunde in organism pe cale cutanata.

regenerare piele

Conditiile necesare pentru a inlesni absorbtia unei substante sunt: 1) degresarea suprafetei cutanate si golirea foliculilor pilosebacei. Curatirea se face cu ajutorul emulsiilor speciale si a detergentilor. Aceste preparate sunt mai bune decat sapunurile a caror actiune este mai superficiala. La acestea se mai adauga o pulverizare calda iar in cazurile pielii foarte grase, dezincrustarea electrica da rezultate foarte bune. 2) indepartarea stratului de celule moarte care se realizeaza prin procedeele de gomaj.

Citește și:  De ce apare gastroenterita, care sunt simptomele ei si cum se trateaza aceasta boala?

Aceste conditii fiind indeplinite, se va recurge la mijloace mecanice pentru a inlesni patrunderea unor substante in straturile profunde ale pielii. Masajul prin miscari de petrissage are un efect foarte bun: goleste foliculii de surplus de sebum; provoaca o vasodilatatie capilara, activand circulatia capilara locala; indeparteaza minusculele bule de aer situate pe suprafata peretelui foliculului, care formeaza mantaua gazoasa a pielii. Petrissageul manual poate fi completat cu un petrissage executat cu ventuza aparatului cu aspiratii de tip Sebaspir.

Alti factori favorizanti pentru regenerarea pielii prin absorbtie sunt: agentii termici (razele infrarosii, razele ultraviolete, comprese calde, vaporii ionizati si ozonizati, scanteieri cu electrodul aparatului de inalta frecventa); pulverizatiile (proiectarea pe piele a unor solutii fin dispersate si cu o oarecare intensitate face ca acestea sa patrunda cu usurinta in piele); ionizarile cu fructe proaspete.

Regenerarea pielii prin aplicarea aminoacizilor

Aminoacizii, constituentii principali ai proteinelor, sunt substante de baza ale oricarui tesut. Prin hidroliza, proteinele se descompun in aminoacizi si tot din aminoacizi sunt resintetizate in organism. Importanta lor rezida si in faptul ca se pot transforma in cursul metabolismului, punand la dispozitia organismului elemente pentru alte substante necesare acestuia, spre exemplu, pentru pigmentul sanguin. Unii acizi aminati nu pot fi sintetixati de organism.

Ei sunt luati din alimente bogate in proteine, carne, peste, albus de ou, care sunt descompuse prin digestie. Proprietatile aminoacizilor sunt numeroase. Incorporati in creme grase au rolul de a hrani tesutul cutanat si refacerea stratului acid. De asemenea, influenteaza cresterea si revitalizarea firelor de par, inlesnind refacerea cheratinei. Cremele cu aminoacizi sunt indicate nu numai tesuturilor famate, deci pentru revitalizare, ci si pentru pielea tanara cu scop de intretinere. Printre aminoacizii folositi in preparatele cosmetice se numara tirozina, cisteina si metionina.

Regenerarea pielii prin aplicarea extractelor aromatice

Extractele aromatice din menta, rosmarin, musetel, levantica, petale de trandafir, flori si coji de portocale, cimbru, sunatoare, pin, etc. sunt cunoscute de multa vreme si folosite pentru ingrijirea pielii sau pentru parfumarea preparatelor cosmetice. In functie de plantele din care s-au extras, au actiune tonica, antiseptica si calmanta, antitoxica si cicatrizanta.

Toate aceste extracte sunt liposolubile si datorita acestui fapt au putere mare de patrundere in piele, fiind folosite si pentru vehicularea altor substante. Actioneaza asupra tesutului cutanat normalizand respiratia si metabolismul celular, oxideaza deseurile celulare, stimuleaza in general activitatea celulei. Se folosesc sub forma de lotiuni pentru comprese, pulverizari sau incorporate in creme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.