Ricinul (Ricinus communis) – Beneficii pentru sănătate și proprietăți

0
139

Ricinul, sau Ricinus communis (denumirea stiintifica) este o planta originara din India. Ea face parte din familia Euphorbiacea. Denumirea sa provine de la termenul latinesc ricinus si inseamna capusa. Ricinul mai este cunoscut si ca Palma lui Hristos sau Arborele minune. Pe langa intrebuintarile sale din cosmetica, ricinul mai este utilizat si in medicina sau in industria chimica. In plus, el poate fi folosit si ca un bun carburant auto, insa acest lucru se intampla doar in acele regiuni unde nu exista suficiente fonduri pentru a se folosi metodele traditionale.

Ricin

Aceasta planta prezinta o radacina pivotanta ce are niste radacini secundare. Tulpina poate ajunge pana la doi metri in inaltime si are o culoare verde, albastra sau rosie. Aceasta este acoperita de ceara. In ceea ce priveste frunzele, ele infloresc la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei.

In semintele de ricin se gasesc 50% grasimi, aproximativ 20% proteine, iar restul sunt glucide, apa si saruri minerale. Uleiul fabricat din aceasta planta contine acizi grasi, acizi oleici si acizi acizi stearici. In plus, substanta numita ricinina are un rol in a preveni si a trata bolile de sange.

Trebuie sa aveti foarte mare grija cu ricinul, intrucat consumul de ricin fara sfatul medicului poate cauza chiar si moartea, in special din cauza ricinei continute de planta. Ca sa va faceti o idee mai buna, ea este la fel de toxica precum veninul de sarpe. Printre simptomele cu care va puteti confrunta se numara tahicardia, scaune prelungite, dureri ale mainilor si ale picioarelor, urmate de convulsii, spasme si, daca nu va tratati, chiar moartea. In plus, sistemul circulator va avea de suferit si mai mult decat atat, va veti irita mucoasa intestinala si veti suferi leziuni renale.

Uleiul de ricin este cel care poate fi folosit fara griji, atat vreme cat medicul va sfatuieste sa faceti acest lucru pentru a va trata de bolile de care suferiti. De aceea este indicat sa-i urmati sfaturile si sa nu luati de unul singur hotararea sa-l utilizati.

La ce este folosit uleiul de ricin?

Uleiul de ricin este obtinut din semintele plantei, in laboratoare specializate. Pe langa intrebuintarile sale terapeutice, el este foarte folosit in ultimii ani si in industria cosmetica.

Uleiul de ricin poate fi utilizat ca un remediu foarte bun impotriva constipatiei. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa puneti cateva seminte din aceasta planta in lapte, dupa care sa le lasati cateva ore. In cele din urma, strecurati laptele si consumati-l.

Citește și:  Elixirul vietii - magneziul

Pentru problemele dermatologice, uleiul de ricin este folosit in tratarea bataturilor, a petelor de ficat sau a negilor. Spre exemplu, pentru indepartarea negilor, trebuie sa sa ungeti cu acest ulei in fiecare seara, pana cand ei vor disparea. Uleiul are un efect emolient, calmant si vindecator.

Pentru stoparea caderii parului, puneti-va ulei de ricin pe pielea capului, acoperiti-va parul pentru doua-trei ore, dupa care spalati-va cu sampon. Daca vreti sa incercati sa va indesiti parul, amestecati cateva galbenusuri de ou cu ulei de ricin si cu rom. Frecati-va parul cu aceasta solutie. Dupa jumatate de ora, clatiti-va doar cu apa si eventual cu suc de lamaie. Pentru imbunatatirea circulatiei sangvine, faceti frectii cu aproximativ 100 de mililitri de ulei de ricin. Este foarte indicat sa procedati in acest mod mai ales in timpul anotimpului rece, cand aveti cea mai mare nevoie.

Uleiul de ricin este eficient si pentru indepartarea cearcanelor, cele care sunt responsabile pentru imbatranirea oamenilor, cel putin in aparenta. Uleiul obtinut din aceasta planta prezinta o multime de avantaje care-l recomanda in detrimentul altor solutii pentru aceasta problema. In primul rand, el nu contine substante chimice. Apoi, el nu este daunator pentru piele. Nu in ultimul rand, pretul la care-l puteti achizitiona este mult mai mic fata de celelalte substante.

Pentru tratarea altor probleme de ochi, uleiul de ricin trebuie folosit seara, inainte de culcare. Atunci va veti unge zona din jurul ochilor cu el si il veti lasa noaptea sa actioneze, intrucat aceasta perioada este cea mai indicata. Dimineata, spalati-va cu apa. Dupa ce veti repeta acest tratament pentru cateva zile, efectele vor deveni vizibile. Veti scapa de cearcane, iar pielea dumneavoastra va arata mai tanara si mai frumoasa.

Printre alte beneficii ale uleiului de ricin se numara si tratarea constipatiei, a sciaticii sau a bolilor sistemului limfatic

Una peste alta, ricinul este o planta care este folosita pe scala larga datorita uleiului ce se extrage din ea. Acesta are o multime de proprietati, atat terapeutice cat si in industria cosmetica. Daca doriti sa aveti o piele frumoasa si tanara sau daca vreti sa impiedicati caderea parului, atunci cu siguranta trebuie sa folositi si uleiul de ricin. In plus, datorita efectelor sale calmante si emoliente, aceasta substanta este recomandata si in cazul celor care au probleme cu stresul sau din cauza oboselii.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.