Tulburări menstruale care ar trebui să ne îngrijoreze

0
517
Tulburări menstruale care ar trebui să ne îngrijoreze

Disfuncțiile menstruale se referă la amenoree, menoragie, oligomenoree și polimenoree. Amenoreea înseamnă întreruperea menstruației, menoragia este menstruația intensă sau prelungită, oligomenoreea reprezintă menstruația rară, iar polimenoreea este menstruația frecventă. Un simptom frecvent pentru evaluarea unei disfuncții menstruale este durerea sau dismenoreea.

Termenul de dismenoree se referă la crampele și durerea abdominală dar și la durerea care are legătură cu sângerarea menstruală. Alte simptome care pot să se producă alături de dismenoree sunt stările de greață, dureri de cap și diareea. Majoritatea femeilor tinere (cu vârsta între 16-24 de ani) suferă de dismenoree. De asemenea, s-a constatat că femeile care iau contraceptive orale au dureri menstruale mai puțin severe.

În plus, contraceptivele orale reduc durata dar și intensitatea sângerării, însă este posibil să apară sângerări intermenstruale. Anumiți factori patologici pot fi cauza tulburărilor menstruale și care sunt în legătură cu pierderile de sânge. Folosirea unor medicamente cu progesteron pentru tratamentul unor boli poate fi o cauză a amenoreei sau a disfuncțiilor menstruale.

Dacă la vârsta de 16 ani menstruația este absentă se spune că amenoreea este primară, iar după începutul primei perioade a ciclului menstrual se poate vorbi despre amenoree secundară. Oligomenoreea este menstruația rară sau neregulată, apar cicluri la 35-90 de zile. Un factor de risc al disfucțiilor menstruale este scăderea exagerată în greutate, anorexia sau înfometarea care duc la o stare de slăbiciune, epuizare, la declanșarea amenoreei (sau întreruperea menstruației). Dacă se revine la greutatea corporală normală se poate restabili și funcția ovariană normală.

Citește și:  Afla ce proprietati au germenii de grau si de ce este important sa se consume iarna!

tulburari menstruale

Dieta necorespunzătoare afectează de asemenea ciclul menstrual. Dieta vegetariană are efect asupra funcției menstruale, este asociată cu anovulația (sau lipsa ovulației), cu scădera activității glandei pituitare și cu un număr mai mic de cicluri menstruale pe an. În ceea ce privește femeile care consumă mai multe alimente grase s-a constatat că sângerarea menstruală este mai mare și ciclurile mai multe pe an decât ar trebui în mod normal. În concluzie femeile cu amenoree trebuie să aibă o dietă care să conțină un aport de grăsimi.

Un factor de risc al tulburărilor menstruale este și nivelul ridicat de activitate fizică. Femeile care fac mult sport (care sunt balerine, care sunt foarte slabe) pot suferi de tulburări menstruale, de amenoree. La dansatori s-a observat o legătură între amenoree și anorexie. De asemenea, femeile care sunt mai active pot avea cicluri menstruale lungi.

Stresul psihologic poate fi o cauză a disfuncțiilor menstruale. Specialiștii în domeniul medical au constatat că femeile care au suferit diferite evenimente stresante (despărțiri, pierderi ale unor persoane dragi) au ajuns să aibă stări depresive și de anxietate și un ciclu menstrual lung.

Alte cauze ale disfuncțiilor menstruale sunt: stresul, zgomotul, munca fizică intensă, toxicitatea produselor chimice, medicamentele citotoxice, fumatul, bolile. Diabetul, hipotiroidismul (tiroida leneșă), hipertiroidismul și alte boli endocrine pot duce la tulburări menstruale. Diabetul zaharat poate produce amenoree, hipotiroidismul este cauza menoragiei și polimenoreei, iar hipertiroidismul poate fi un factor de risc al apariției oligomenoreei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.