Rocoina este o planta anuala sau bianuala care creste in locurile umbroase, pe terenuri arabile, la marginea padurilor si drumurilor, in gradini si in general in zone deschise pe dealuri si campii. Aceasta planta apare aproape peste tot in lume (in Europa, Asia, America de Nord) si este considerata o buruiana invaziva, destul de greu de starpit.
In scop terapeutic de la planta se recolteaza ramurelele si frunzele pentru continutul lor de minerale si vitamine, dar si alte substante active. Face parte din familia Caryphyllaceae si are denumirea stiintifica de Stellaria media. In popor este cunoscuta si cu numele de cuisorita, aurica, ghetisoara sau rocotel.
Rocoina are tulpina ramificata si subtire, frunzele superioare scurt-petiolate, iar cele inferioare putin mai lungi, netede, oval-lanceolate, distribuite alternativ in perechi de-a lungul tulpinei si opuse. Florile sunt mici, in forma de stea (cu cinci petale si cinci sepale adiacente) de un alb-pur cu stamine rosii-purpurii sau rosii-violet, grupate in frumoase inflorescente pozitionate pe ramificatiile tulpinei.
Semintele sunt foarte mici, maronii si in forma de rinichi. Inmultirea plantei se face prin seminte, care germineaza daca sunt plantate la o adancime de 1-2 cm in pamant, la temperatura de 18-26 grade Celsius. Are nevoie de sol bogat in humus si azot, suficienta apa si soare.
Partile aeriene ale plantei se recolteaza in lunile de primavara in perioada de inflorire, deoarece mai tarziu planta se usuca in aer liber si nu mai are acelesi proprietati. Acestea sunt bogate in substante saponine si potasiu, au efect curativ si expectorant foarte bun, sunt indicate in diferite afectiuni si boli pulmonare. De asemenea planta are efect foarte bun in tratamentul tusei uscate, tusei cronice, afectiunilor rinichilor si vezicii urinare, hemoroizilor, dar si in cazuri de greata si varsaturi.
De asemenea planta are proprietati diuretice, cicatrizante, astringente si antipiretice. Pentru uz extern planta este un bun remediu in vindecarea eruptiilor cutanate, leziunilor si eczemelor de la nivelul pielii (sub forma de decoct si cataplasme), ajuta si in tratamentul ulcerului (sub forma de infuzie). Pentru un efect si mai bun se poate utiliza in combinatie cu alte plante medicinale – patlagina si coada-calului.
Infuzia de rocoina se prepara astfel: se adauga doua lingurite de planta uscata maruntita la o cana de apa clocotita, se lasa la infuzat timp de 5 minute, se filtreaza si se bea. Sunt recomandate 1-2 cani de infuzie pe zi pentru calmarea tusei convulsive, se poate indulci cu o lingurita de miere de albine.
Tinctura de rocoina (din frunzele si tulpinile suculente ale plantei) are proprietati vindecatoare. Ajuta in tratamentul unor afectiuni ale pielii (eczeme, psoriazis, arsuri minore) si in tratamentele pentru diferite afectiuni in medicina traditionala. Conform specialistilor tinctura calmeaza durerile artritice si reumatice cel putin o perioada de timp, ajuta in cazuri de bronsita. De asemenea tinctura este apreciata pentru proprietatile sale laxative, astringente, carminative, diuretice, expectorante, calmante si de vindecare a eczemelor si iritatiilor pielii.
Este un bun remediu pentru mancarimi, vanatai, arsuri, taieturi si rani daca este folosita sub forma de cataplasme pe zona afectata. Nu trebuie utilizata in doze mari pentru ca da stari de greata si diaree. Daca se adauga cateva picaturi in apa de baie are efect bun asupra pielii, este emolienta, are efect curativ, de regenerare a tesuturilor si de calmare a durerilor si inflamatiilor. Se utilizeaza la recomandarea unui medic si in dozele stabilite de acesta.
In gastronomie frunzele de rocoina sunt folosite in salate, la diferite garnituri cu legume, la prepararea supelor si alte mancaruri in amestec cu plante aromatice si mirodenii. Frunzele sunt mici si au gust placut, asemanator cu spanacul. Sunt foarte bune in salate in amestec cu frunze de papadie, salata verde si rucola, patrunjel, salvie si rozmarin, cu un sos facut din putin mustar, miere de albine, sare, ulei de masline si otet balsamic.
Aceasta buruiana comestibila este frecvent utilizata in preparate culinare datorita continutului semnificativ de vitamina A, riboflavina, vitamina C, zinc, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, siliciu, mangan, fier, cupru si alte elemente active.
Uleiul de rocoina are proprietati depurative, calmante, tonice digestive, antiinflamatorii si carminative de aceea este folosit in tratamentul eruptiilor cutanate, a eczemelor, iritatiilor, inflamatiilor, pentru calmarea si protejarea sistemului digestiv, in vindecarea muscaturilor de insecte si afectiunile reumatice. Cateva picaturi de ulei de rocoina ajuta pisicile sa elimine mai usor ghemotoacele de par care se aduna in intestinul lor.