Principalele medicamente mucolitice pentru tratamentul bolilor respiratorii

1
28777
Principalele medicamente mucolitice pentru tratamentul bolilor respiratorii

Principalele medicamente mucolitice sau expectorante care sunt recomandate in diferite boli respiratorii ce apar in timpul iernii sunt: Antitusiv, Mucosin comprimate, capsule Diamel, sirop Mucosolvan, comprimate Ambroxol, solutie interna Ambroxol,

Acetylcysteinum 100 von ct granule, sirop Anavix, capsule Karbocistein, capsule Rhinathiol, solutie injectabila ACC, solutie interna Bromhexin 10 bc, sirop Humex, supliment alimentar Mateorin, sirop Karbocistein, comprimate Mucosolvan, sirop Rhinathiol, comprimate Bisolvon, fiole Mistabron, sirop Abrolen, Influcid, sirop Tussefar, aerosol Alupent, comprimate Alupent, comprimate Bromhexin 8, fiole Mucosolvin, sirop Ambolar, comprimate efervescente ACC 200, sirop Mucotreis.

Aceste medicamente mucolitice se clasifica in functie de mai multe criterii ce tin de modul cum afecteaza mucusul in zona aparatului respirator. Sunt medicamente care afecteaza vascozitatea, dar si elasticitatea sputei si au activitate antioxidanta (ex. Acetylcysteinum), medicamente care au impact asupra sintezei vascozitatii mucusului sau care imbunatatesc activitatea de transport al mucusului.

Unele medicamente mucolitice sunt de origine naturala, contin enzime (ex. tripsina), altele sunt pe baza de plante ce au efect mucolitic, antitusiv si expectorant (ex. siropurile).

Exista si o serie de medicamente mucolitice mai complexe, iar altele simple expectorante. Medicamentele expectorante sunt sub forma de siropuri, picaturi, uleiuri esentiale, au la baza extracte de plante medicinale. Unele contin carbonat de sodiu, nalba, lemn dulce, tei, podbal, patlagina si alte plante medicinale. Alte expectorante sunt pe baza de clorura de amoniu, iodura de sodiu sau potasiu.

Unul dintre aceste medicamente mucolitice – Ambroxolul – are o actiune mai complexa, stimuleaza secretia de vascozitate scazuta si ajuta la producerea tusei. Expertii au descris in ultimii ani proprietatile eficiente, antioxidante si antiinflamatorii ale ambroxolului.

Acetylcysteina are un efcet direct asupra mucusului, reduce vascozitatea si sputa devine mai fluida. Medicamentul nu trebuie utilizat pe temen lung deoarece poate provoca diluarea semnificativa si exagerata a sputei.

Medicamentul sirop Karbocistein restabileste vascozitatea si elasticitatea mucusului, ajuta la regenerarea membranei celulare, normalizeaza si reduce numarul de celule calciforme.

Un lucru important de stiut este ca medicamentele expectorante pe baza de plante au o actiune reflexa. Acestea contin anumite plante si extracte de plante si au rolul de a accelera procesul de eliminare a sputei din aparatul respirator.

sirop de tuse

Mecanismul lor consta intr-o actiune naturala de expectoratie, de iritare a mucoasei gastrice ce provoaca o actiune reflexa a glandelor bronsice, cresterea continutului de sputa si fluidizarea acesteia. La aceste medicamente se folosesc plante ca de exemplu: cimbru, radacina de lemn dulce si multe altele. In farmacii aceste tipuri de medicamente sunt prezentate sub forma de extracte, tincturi, pulberi sau decocturi.

Citește și:  (P) Velvet Dental – cele mai bune preturi si oferte pentru implant dentar

Medicamentele expectorante pot fi si cu actiune directa care au rolul de a accelera eliminarea sputei. Ele se impart in doua subcategorii: cele care subtiaza mucusul si cele care actioneaza asupra bronhiilor.

Aceste medicamente se prezinta in farmacii sub forma de produse utilizate pentru inhalare, avand efect in stimularea productiei de secretii lichide. Din grupul medicamentelor ce actioneaza asupra bronhiilor fac parte cele pe baza de uleiuri esentiale – eucalipt, anason – sau care contin solutii de bicarbonat de sodiu, etc.

Medicamentele de tipul ACC sau Mucosolvan au rolul de a patrunde in mucus, de a face sputa sa devina lichida si fluida in bronhii si tusea sa se realizeze mai usor. Aceste medicamente mucolitice au si rol de a stimula glandele bronhiilor si a ajuta suprafata interioara a alveolelor plamanilor sa nu se lipeasca intre ele.

ACC 100 este un medicament recomandat in bolile respiratorii care sunt insotite de un mucus vascos, cum sunt de exemplu bronsitele cronice si acute, laringitele, otita mijlocie, sinuzitele acute.

Acest medicament nu trebuie folosit in combinatie cu medicamentele antitusive deoarece suprima reflexul de tuse. Este, de asemenea, incompatibil cu antibioticele – eritromicina, penicilina, tetraciclina. Este un medicament care se administreaza mai ales la copii, dar intotdeauna cu prescriptie medicala.

Astazi medicamentele mucolitice sau expectorante sunt frecvent folosite in tratamentul unor boli si afectiuni cronice care apar mai ales in perioada lunilor de iarna. Dintre acestea cele mai intalnite sunt: laringita, astmul, pneumonia, bronsita, fibroza chistica, sinuzita si altele.

Orice medicament mucolitic se ia la indrumarea unui medic si nu inainte de a citi prospectul. Ele nu trebuie combinate deoarece se poate intampla ca sa duca la acumularea unei mari cantitati de secretii ale cailor respiratorii. Medicamentele expectorante nu se amesteca niciodata cu cele care blocheaza reflexul de tuse.

Pentru copii exista foarte multe medicamente mucolitice care se prezinta mai ales sub forma de siropuri si picaturi. Parintii trebuie sa aleaga un medicament numai dupa ce au consultat un medic pediatru si au fost sfatuiti de acesta in legatura cu durata tratametului, modul de administrare, doza, iar inainte de administrarea lui este bine sa citeasca si prospectul acestuia.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.