Practicarea artelor martiale poate sa aiba o influenta majora in buna functioanare a majoritatii organelor interne, dar si a proceselor biochimice care au loc la nivelul creierului. Toate schimbarile pozitive care apar odata cu practicarea acestui tip de sport sunt dependente de durata antrenamentului, astfel ca trebuie tinut cont ca depasirea limitelor organismului poate duce la un declin al sanatatii corporale si mentale. Ca si in cazul celorlalte sporturi, este vorba de combinatia echilibrata intre durata, frecventa si intensitate, la care se mai adauga, in cazul artelor martiale, tehnica ce determina grupele musculare implicate in acest fel de exercitiu fizic.
Beneficiile pentru sanatate
In general, miscarile folosite intr-un astfel de sport sunt clasificate ca fiind de tip aerobic – in cazul Taekwondo, sau de tip forta si intindere – in cazul practicarii de Judo, si presupun folosirea sustinuta si ritmica a grupelor musculare mari, cu o durata, intensitate si frecventa suficiente. La aproximativ trei saptamani de la inceperea sportului, in urma transformarilor fiziologice, vei observa o imbunatatire a nivelului glicemiei, a tensiunii arteriale, a lipidelor din sange, a balantei neurotransmitatorilor si a capacitatii ficatului de a stoca carbohidratii sub forma de glicogen. Toate aceste modificari duc la o reducere a riscului bolilor cardiovasculare, a bolilor respiratorii, a diabetului de tip II, a osteoporozei, anxietatii, stresului si a sindromului de oboseala cronica.
Practicarea artelor martiale duce la modificari remarcabile la nivelul sistemului nervos central, prin cresterea nivelurilor neurotransmitatorilor, ca norepinefrina, serotonina, dopamina, a acetilcolinei, dar si a acidului gama-amino-butiric (GABA). Printre modificarile cele mai rapide si mai vizibile, in urma practicarii acestui tip de sport, sunt: imbunatatirea dispozitiei din timpul unei zile, cresterea nivelurilor de energie, cresterea respectului de sine, scaderea anxietatii si a depresiei si cresterea capacitatii de a face fata stresului de peste zi. Odata cu practicarea constanta si de lunga durata a acestor sporturi, tensiunea arteriala scade, in cazul persoanelor cu hipertensiune, pana aproape de normal.
Toate aceste modificari fiziologice reprezinta, de fapt, rezultatul imbunatatirii functiei sistemului nervos simpatic si parasimpatic. Studii recente, ale specialistilor in domeniu, atesta faptul ca practicantii artelor martiale au un ritm cardiac incetinit si o tensiune arteriala mai scazuta decat in cazul persoanelor sedentare, datorita tonusului parasimpatic mult mai crescut.
Alte studii in domeniu demonstreaza un nivel redus al catecolaminelor sangvine asociate cu reducerea tensiunii arteriale, cat si niveluri crescute de dopamina si serotonina responsabile de imbunatatirea starii psihice si de efectul antidepresiv. Acest sport este responsabil si de imbunatatirea capacitatii cognitive (timp de reactie rapid, evaluare accelerata a situatiilor) in cazul adultilor care se antreneaza riguros. Rezultatele pozitive sunt puse pe seama nivelurilor crescute de acetilcolina, un neurotransmitator responsabil de transmiterea impulsului nervos, ale carui niveluri sunt crescute datorita practicarii acestui sport.
Practicarea corecta a artelor martiale poate duce la cresterea nivelurilor de melatonina din organism, un hormon de care depinde mentinerea echilibrata a ritmului somn – veghe si a sistemului imun al organismului. Persoanele care practica Taekwondo, dar si exercitii fizice de tip cardio sau forta, isi pot imbunatati ratele metabolice ale organismului, dar si metabolismul calciului, ambele controlate de catre glandele tiroida si paratiroida.
Boala pulmonara obstructiva cronica apare dupa ani intregi de expunere nelimitata la poluantii chimici din aer, avand ca rezultat, pe langa o multitudine de simptome grave, si dispneea (imposibilitatea de a respira) si reducerea capacitatii pulmonare a individului, prin scaderea elasticitatii alveolelor. Practicarea artelor martiale sub forma de Hapkido poate duce la cresterea capacitatii pulmonare si la scaderea gradului de dispnee. Studiile recente in domeniu atesta faptul ca persoanele astmatice, care participa la cursuri de Taekwondo si Kumdo, pot reduce severitatea simptomelor astmului si necesita o cantitate mai redusa de medicatie bronhodilatatoare
Practicarea corecta si de lunga durata a artelor martiale poate duce la imbunatatirea functionarii sistemului imun. Prin exercitiile de Judo sunt stimulate atat procesele celulare, cat si cele umorale ale sistemului de aparare al organismului. In general, sistemul imun reactioneaza diferit, in functie de durata, intensitatea si frecventa antrenamentelor, ceea ce este important sa stii este ca practicarea artelor martiale care implica aerobic, va duce, pe termen lung, la o rezistenta crescuta la infectii (atat bacteriene, cat si virale) si la o capacitate crescuta de a tolera agentii stresanti din viata de zi cu zi. Este foarte important sa nu te antrenezi exagerat de mult, pentru ca vei sesiza o diminuare a capacitatii de aparare a organismului tau
Ficatul este organul situat in cadranul superior drept al abdomenului si are printre multiplele functii si functia de reglare a metabolismului carbohidratilor. In momentul in care ficatul primeste o cantitate de carbohidrati, acesta poate sa elibereze in sange glucoza, sa stocheze o cantitate limitata de glicogen si/sau sa converteasca o cantitate substantiala de carbohidrati in lipide de rezerva, care se vor depune in organism sub forma de tesut adipos. Persoanele care practica in mod regulat artele martiale au o capacitate mult mai ridicata de a stoca la nivel hepatic glicogenul, dar si o sensibilitate crescuta a receptorilor de insulina din organism.
Practicarea acestui sport imbunatateste functionarea majoritatii tesuturilor, organelor si sistemelor organismului uman. Un antrenament ce presupune un echilibru intre frecventa antrenamentelor, durata si intensitate poate reduce, pe termen lung, riscul aparitiei bolilor cronice care afecteaza negativ sanatatea ta.