Ce efecte are mâncatul târziu asupra apetitului și obezității?

0
49

Un studiu din 4 octombrie 2022 realizat de cercetători sugerează că mâncatul târziu crește riscul de obezitate și în plus, are și alte consecințe asupra organismului. Mâncatul târziu are un impact asupra apetitului alimentar, asupra modului cum ardem caloriile după masă și asupra țesutului adipos (modul cum sunt depozitate grăsimile).

Cum poți avea o dietă sănătoasă și o greutate corporală normală?

Navigare rapidă în articol:

  1. Care sunt consecințele mâncatului târziu
  2. Dieta și obezitatea
  3. Cum scapi de obiceiul de a mânca târziu

1. Care sunt consecințele mâncatului târziu

Conform unui studiu recent, mâncatul târziu (la miezul nopții) are o serie de efecte asupra organismului, precum:

  • Provoacă scăderea consumului de energie
  • Produce modificări ale țesutului adipos
  • Întensifică dorința de a mânca
  • Crește riscul de obezitate.

Cercetătorii au observat următoarele:

Mâncatul târziu are efecte mari asupra foamei

Studiul cercetătorilor sugerează că mâncatul târziu influențează apetitul. Este vorba despre anumiți hormoni, leptina și grelina care au efect asupra poftei de mâncare.

Leptina semnalează sațietatea. Scăderea nivelului de leptină duce la creșterea dorinței de a mânca.

Studiile cercetătorilor sugerează că nivelul de leptină scade dacă nu dormi 8-9 ore pe noapte și deci dacă te culci târziu crește apetitul alimentar. Stresul și oboseala sunt produse din cauza deficitului de somn, iar asemenea consecințe cresc nivelul de cortizol – care este un hormon ce face dificilă și pierderea în greutate.

Noaptea corpul trebuie să ia o pauză și în ceea ce privește digestia, deci are nevoie să se odihnească și sistemul digestiv să-și revină, să se recupereze. Dacă se mănâncă târziu, atunci corpul este forțat să digere alimentele în timpul nopții, în loc să se odihnească. Prin urmare, corpul nu se poate liniști, odihna este problematică pentru el.

Noaptea corpul trebuie să producă melatonină – hormonul somnului. Acesta este important în organism și pentru faptul că inhibă secreția de insulină – homonul care controlează glicemia. Dacă nivelul de glucoză rămâne ridicat, asta în timp crește riscul de diabet.

Caloriile sunt arse mai lent

Cercetătorii consideră că oamenii care mănâncă târziu ard caloriile într-un ritm mai lent.

Asta duce la acumularea de țesut adipos, la creșterea adipogenezei și scăderea lipolizei. În concluzie, mâncatul târziu promovează creșterea grăsimilor și riscul de obezitate.

Supraalimentarea noaptea afectează calitatea somnului

Cercetătorii spun că supraalimentarea noaptea târziu crește riscul de tulburări de somn, dar poate duce și la obezitate și alte boli asociate creșterii în greutate (diabet, boli cronice).

Ei recomandă oamenilor să ia cina devreme, pe la orele 17:00, iar apoi să doarmă între orele 22:00 și 6:30 dimineața. Astfel oamenii vor avea un somn de calitate și pot preveni obezitatea.

2. Dieta și obezitatea

Datele statistice despre obezitate arată următoarele:

  • La nivel global, un miliard de oameni suferă de obezitate
  • În SUA, obezitatea afectează 42% dintre adulți
  • Ratele de obezitate sunt un factor de risc important pentru dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2.

Specialiștii preconizează că numărul oamenilor cu obezitate va crește până în 2030. De asemenea, ei cred că va crește și numărul de cazuri de diabet. Pentru a preveni asta, trebuie o dietă sănătoasă și echilibrată, un somn odihnitor, exerciții fizice regulate și controlul nivelului de glucoză din sânge.

Diabetul zaharat de tip 2 este cel mai frecvent tip de diabet, apare la 90% dintre pacienții cu această boală. El constă în rezistență la insulină și deci organismul nu răspunde cum ar trebui la insulină. Atunci când insulina din corp nu funcționează normal, apar consecințe – respectiv nivelul de glucoză din sânge va continua să crească. Asta produce epuizarea pancreasului, ceea ce va face ca el să producă mai puțină insulină. Prin urmare, se ajunge la hiperglicemie – un nivel mai mare de zahăr în sânge.

Citește și:  Dieta Claudia Schiffer pentru a pierde in greutate 3 kg in 5 zile

Obezitatea duce la apariția unor boli grave, cum ar fi:

  • Diabet zaharat de tip 2
  • Boli cardiometabolice
  • Boli cardiovasculare
  • Cancer și alte boli cronice.

Despre bolile cardiovasculare se spune că sunt cauza principală de deces la nivel global.

Orele de masă

Studii recente arată și faptul că orele de masă contează; simpla schimbare a momentului când mănânci poate avea beneficii pentru sănătate.

Cina mai devreme este importantă – asta este secretul să previi obezitatea și să ai un somn mai bun.

Oamenii de știință consideră că nu este bine să mănâncă noaptea târziu, pentru că asta poate duce la numeroase probleme:

  • Crește cantitatea de grăsime viscerală în jurul organelor și de obezitate
  • Crește riscul de diabet zaharat de tip 2, de boli cardiovasculare și ateroscleroză
  • Afectează calitatea somnului.

Dacă vrei să ai un somn bun trebuie să iei cina cel târziu la ora 19:00. Dacă iei cina așa devreme, poți avea și alte avantaje pentru sănătate, pentru că asta:

  • Reduce tensiunea arterială
  • Scade riscul de diabet zaharat de tip 2
  • Ajută la scăderea în greutate.

Postul peste noapte

Dacă se ia cina mai devreme, atunci se prelungește postul peste noapte, iar asta are un efect pozitiv asupra metabolismului și asupra sănătății creierului. Dacă pe parcursul nopții nu mănânci 12 ore, deci de la 19:00 la 7:00, atunci ai șanse de a scădea în greutate.

Cercetătorii spun că astfel se obțin mari beneficii:

  • Se combate obezitatea, se pierd cel puțin 3 kg în 3 luni
  • Se îmbunătățește reglarea glucozei din sânge
  • Se reduce riscul de a dezvolta diabet și boli cardiometabolice
  • Se previn bolile neurodegenerative
  • Se normalizează tensiunea arterială.

3. Cum scapi de obiceiul de a mânca târziu

Fiecare om poate mânca ceea ce dorește la cină, însă trebuie să știe că mâncarea pe bază de carne de porc și vită se digeră mai greu. Prin urmare sunt necesare cel puțin 3 ore pentru digestie, asta înseamnă că cina ar trebui să fie pe la orele 19:00.

În general seara, cina trebuie să fie ușoară, pe bază de ouă, legume, cereale, carne de pasăre sau pește. Oamenii care au un grad de obezitate, ar trebui să consume mai multe fructe și legume proaspete, pentru a elimina kg în plus.

Organismul are nevoie de energie, el trebuie să digere rapid alimentele – deci mâncarea să fie ușor digerabilă – iar apoi trebuie să se odihnească și să se recupereze. Dacă se ia cina devreme, atunci timpul de recuperare este mai lung și astfel somnul este mai bun.

Pentru prevenirea obezității se recomandă dieta, intervenția timpurie și în cazuri grave se poate face un tratament medical. Persoanele care au deja un grad mare de obezitate ar trebui să meargă la medic pentru a primi un tratament adecvat pentru gestionarea greutății și pentru combaterea bolilor asociate acestei afecțiuni.

Activitatea fizică regulată ajută la arderea grăsimilor și la pierderea în greutate. Prin urmare, persoanele obeze trebuie să facă mișcare, să renunțe la viața sedentară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.