Rozmarinul

0
219
Rozmarinul

Rozmarinul este o planta foarte des folosita pentru infrumusetarea tenului. Desi a fost descoperita acum multe sute de ani, ea a inceput sa fie utilizata in aceste scopuri undeva prin secolul al XVI-lea si este utilizata si in prezent intr-o multime de tari si culturi diferite. El mai este cunoscut si ca „roua marii”, dupa denumirea latineasca a termenului, data acum multe secole.

Exista o multime de legende care circula despre rozmarin. Una dintre ele spune ca daca puneti o creanga de rozmarin sub perna noaptea, nu veti avea cosmaruri. De asemenea, planta ar pastra toate juramintele facute intre indragostiti pentru ca niciunul dintre acestia sa nu uite ce promisiuni si-au facut. In plus, rozmarinul simbolizeaza atractia fizica, tineretea si dragostea.

Rozmarinul poatefi folosit sub forma de infuzii florale. In acest scop, fierbeti cateva lingurite cu rozmarin intr-un litru de apa pentru aproximativ cinci minute. Pentru decoct, fierbeti to pentru cinci minute putin rozmarin intr-un litru de apa, iar pentru macerarea varfurilor florilor, fierbeti rozmarinul in putina apa si apoi puneti-l la soare sa se limpezeasca.

La aceasta planta puteti folosi atat tulpinile, cat si frunzele si florile. Recoltarea se face cand incepe sa infloreasca.

Rozmarinul are rolul de tonifiant

Aceasta planta ajuta la prevenirea oboselii si actioneaza ca un stimul pentru memorie. In plus, daca veti consuma ceai de rozmarin, s-ar putea sa descoperiti un bun inlocuitor pentru cafea. Bolnavii de artrita pot face bai cu rozmarin si putina salvie.

Rozmarinul este un excelent calmant

Rozmarinul este indicat in tratarea celor cu tulburari de comportament sau pentru cei foarte nervosi din fire. In acest sens, ei trebuie sa bea una-doua cani de ceai de rozmarin zilnic, pentru aproximativ doua saptamani. De asemenea, acest ceai are un rol benefic si in oprirea insomniilor.

Rozmarinul ajuta la tratarea bolilor digestive

Rozmarinul este bun pentru o digestie mai rapida si fara complicatii. El poate fi folosit si in cazul in care va doare capul sau in cazul aveti probleme ale functiilor biliare ori chiar suferiti de diferitele tipuri de hepatita. Decoctul de rozmarin este cel mai indicat in aceste situatii.

Rozmarinul este bun si pentru sistemul respirator

Rozmarinul are capacitatea de a elibera nasul si bronhiile, fiind foarte indicat impotriva tusei sau a astmului.

rozmarin

Rozmarinul ca antiseptic

Daca aveti probleme ale pielii, puteti bea decoct de rozmarin pentru tratarea acestora.

Cele mai importante substante din frunzele de rozmarin sunt uleiurile eterice, care sunt formate din borneol, cineol si camfor. In plus, in frunze se mai pot gasi si steroizi.

Citește și:  Colagenul si tot ce poate el insemna pentru piele

Rozmarinul poate imbunatati circulatia sangelui, stimuleaza menstruatia si ovulatia, sporeste fertilitatea si actioneaza ca un adevarat afrodisiac.

In ceea ce priveste sexualitatea, exista multe povesti despre utilitatea acestei plante. In unele cazuri, mai ales in zonele rurale de la noi, se impart ramuri de rozmarin la nunti, acestea simbolizand iubirea eterna. In plus, ele se pare ca ar avea un efect asupra potentialului sexual atat al barbatului, cat si a femeii.

Cultivarea rozmarinului

Rozmarinul necesita un sol foarte afanat, bine drenat si nisipos. Puteti utiliza pamant de gradina si nisip, peste care puteti adauga praf de creta. Rozmarinul este foarte sensibil daca ii oferiti prea multa umiditate, el avand nevoie de foarte multa aerisire si de soare din plin.

Iarna, rozmarinul va fi tinut in ghiveci, la o temperatura moderata si intr-o camera luminoasa. Nu trebuie sa-l udati prea mult in aceasta perioada.

Daca doriti sa-l cresteti in gradina, trebuie sa va asigurati ca planta este matura si tuplina ei este lemnoasa. In afara de aceasta, trebuie sa-i acoperiti tufele cu paie si frunze.

Nu aveti nevoie de nimic special in tot acest proces. In timpul primaverii, se mai poate modela prin taiere, in scopul de a reintineri.

Semintele pot fi pastrate in cazul in care vreti sa le folositi la culturile ulterioare, insa le puteti procura de la magazine specializate.

Frunzele de rozmarin pot fi folosite proaspete sau uscate si in industria alimentara. Ele au o aroma foarte placuta daca sunt utilizate alaturi de carnea de pui sau de peste. Rozmarinul se foloseste si alaturi de cartofi fierti ori vinete sau dovlecei.

Nu trebuie totusi sa abuzati de rozmarin, intrucat planta este foarte aromata si este de ajuns sa puneti cateva frunze pentru fiecare fel de mancare.

In concluzie, rozmarinul este o planta cunoscuta atat pentru proprietatile sale afrodisiace, cat si in gastronomie sau in tratarea problemelor respiratorii, digestive sau cele ale pielii. El poate fi crescut si in casa, in ghivece, cat si afara. Datorita multiplelor sale intrebuintari, rozmarinul ramane una dintre cele mai utilizate plante, la acest lucru contribuind si nenumaratele legende care s-au vehiculat de-a lungul timpului si inca se mai vehiculeaza si in zilele noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.