Eficacitatea hreanului evaluată pentru infecții respiratorii, răceală, tuse și gripă

0
42

Hreanul este folosit de mulți ani în medicina populară; îl puteți găsi în multe rețete pentru tratamentul a numeroase boli și afecțiuni. Hreanul este ușor de utilizat, oferă multe beneficii organismului, poate accelera procesul de vindecare și îmbunătăți calitatea vieții în perioada de suferință. Are proprietăți antiinfecțioase, ajută la ameliorarea simptomelor în cazuri de răceală, sinuzită, tuse, gripă, bronșită acută și cronică. Află în acest articol beneficiile hreanului pentru sănătate, cum se realizează și cât de eficientă este cura cu hrean.

Navigare rapidă în articol:

 1. Hreanul este un bun antibiotic
 2. Cura cu hrean

1. Hreanul este un bun antibiotic

Rădăcina de hrean are o bună activitate antibiotică, deparazitară și antibacteriană; conține vitamine (B2, B3, B6, C), magneziu, sodiu, calciu, sulf, potasiu, fier, cupru, acizi (carbonic, fosfatic).

Conform unui studiu realizat de cercetători, hreanul are mulți compuși bioactivi, cum ar glucozinolații naturali (GLS) care au efect benefic pentru sănătatea umană. Prin urmare, această rădăcină are anumite proprietăți unice, ce includ protecția împotriva incidenței cancerului și bolilor cardiovasculare. Hreanul conține glicozinolați care sub acțiunea enzimei mirozinază sunt transformați în compuși activi izotiocianați, care au proprietăți antifungice, antibacteriene (ajută în lupta împotriva unor bacterii periculoase H.pylori, E.coli, Salmonela), antibiotice, anticanceroase.

Hreanul are efect anticancer fiind bogat în glucozinolați. Studiile cercetătorilor arată că prin consumul de hrean se facilitează detoxifierea organismului și eliminarea radicalilor liberi care produc cancer în corpul uman. Hreanul are de 10 ori mai mulți glicozinolați decât broccoli. Poate ajuta în ameliorarea și reducerea duratei simptomelor infecțiilor tractului respirator superior, incluziv sinuzită și răceală.

Prin utilizarea lui pe  cale internă, hreanul oferă numeroase avantaje:

 • Stimulează capacitatea de apărare a corpului în fața infecțiilor
 • Oferă organismului vitamine, oligoelemente (fier, cupru) și minerale
 • Ameliorează simptomele infecțiilor tractului respirator superior (ex.răceală)
 • Stimulează digestia
 • Elimină secrețiile patologice din plămâni care apar în diferite boli și afecțiuni, cum sunt de pildă bronșitele
 • Stimulează procesele de eliminare a secrețiilor de pe căile respiratorii cu efecte antiinfecțioase.

Calitățile antibiotice naturale ale hreanului pot inhiba bacteriile infecțioase și oferă sprijin sistemului imunitar pentru a combate infecțiile.

Răceala

Inflamația care începe cu o răceală poate fi tratată cu remedii naturale din hrean.

Pentru a ameliora cu adevărat tusea și efectele secundare neplăcute ale răcelii, se recomandă un amestec din piure de hrean (se dă rădăcina de hrean pe răzătoarea fină) cu aceeași cantitate de miere. Acest preparat simplu este un bun “medicament” pentru pacienții care suferă de răceală. Se administrează câte o lingură de 3 ori pe zi.

Hreanul ajută și în caz de tuse, facilitează eliminarea mucusului depus și îmbunătățește circulația sângelui în zona gâtului.

Ceaiul de hrean este eficient în ameliorarea simptomelor de răceală, are proprietăți vindecătoare:

 • Reduce tusea expectorantă și sinuzita
 • Ameliorează problemele tractului urinar, are efect diuretic
 • Este un bun remediu pentru migrene și dureri de cap
 • Consolidează imunitatea organismului.

Ceaiul de hrean se realizează astfel: se adaugă o linguriță de hrean la o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară și se bea în doze de 70 ml, de trei ori pe zi.

Sinuzita

Sinuzita poate să apară împreună cu alte boli ale tractului respirator, cum ar fi infecțiile gripale, alergiile. De multe ori, inflamarea sinusurilor poate fi de natură virală și este comună răcelii. În astfel de cazuri mucoasa se umflă, nu mai este eliberat mucusul în mod normal, apar constricții anatomice, iar germenii continuă să se înmulțească pe mucusul prea dens.

Citește și:  Principalele boli care se transmit pe calea aerului – Le poți lua folosind mijloacele de transport în comun

Simptomele în caz de sinuzită sunt cele asemănătoare răcelii, dar uneori apar și:

 • Dureri de dinți și urechi, amețeli frecvente, disconfort, vedere încețoșată
 • Respirație nazală afectată, durere si tensiune în sinusul afectat
 • Lăcrimare, fotofobie, tulburări de miros
 • Inflamația sinusului maxilar
 • Spută densă galbenă-verzuie, stări febrile și depresie.

Hreanul ajută în caz de sinuzită.

Tratamentul sinuzitei ar trebui efectuat sub îndrumarea unui medic. Există cazuri în care sinuzita devine purulentă și cu stări febrile – temperatură corporală crescută.

2. Cura cu hrean

Cura cu hrean poate ajuta mult în ameliorarea simptomelor de:

 • Astm bronșic, sinuzite, bronșite acute și cronice
 • Probleme digestive, catar, gripă, reumatism.

Alte aspecte importante privind cura cu hrean și miere:

 • Se ține o perioadă de timp de 30 de zile
 • Se folosesc 3-4 rădăcini mari de hrean care, după ce se curăță și se spală, se dau prin răzătoare; astfel se obțin 10 linguri pline cu hrean; această cantitate se amestecă cu 30 de linguri de miere și se lasă la macerat într-un borcan închis ermetic, timp de 4-5 zile
 • Se administrează câte o lingură din acest preparat pe zi.

Acesta este un leac excelent pentru bronșite acute și cronice, cum ar fi de exemplu și astmul cronic. De asemenea, hreanul în combinație cu miere este un bun remediu în probleme de rinită, tuse persistentă sau sinuzită.

Cura cu hrean și lămâie pentru sinuzită

Se realizează următorul preparat:

 • Se spală o rădăcină de hrean și se rade stratul ei superior
 • Se dă prin răzătoare și se amestecă cu sucul de la 2-3 lămâi
 • Astfel se obține un amestec omogen de consistența smântânii.

Indicații:

 • Se ia câte o linguriță de amestec zilnic, la aproximativ 30 minute după ce s-a mâncat
 • Tratamentul se face o perioadă de 3-4 luni; după o pauză de 2 săptămâni se poate repeta această cură cu hrean.

Hreanul cu oțet și miere este un alt leac din bătrâni pentru infecțiile din organism.

Cataplasme cu hrean – Beneficii

Dacă se aplică cataplasme cu hrean pe frunte, se elimină secrețiile patologice, în cazuri precum sunt sinuzita și rinita.

La persoanele care suferă de pneumonie, tuberculoză sau viroză pulmonară, cataplasmele cu hrean se aplică în zona pieptului.

Cataplasma cu hrean se realizează astfel:

 • Se dă rădăcina de hrean prin răzătoare sau se mărunțește la blender
 • Se învelește hreanul mărunțit într-o pânză
 • Se aplică pe diferite zone – frunte, piept, zona nasului.

Concluzii

Având în vedere faptul că hreanul este o opțiune convenabilă pentru reducerea simptomelor de răceală, gripă, sinuzită, se poate consuma pe tot parcursul sezonului rece, când riscul de îmbolnăvire crește.

Hreanul nu este recomandat persoanelor care suferă de ulcer gastric și intestinal, gastrită cu aciditate ridicată, procese inflamatorii ale prostatei, rinichilor și ficatului. De asemenea, nu trebuie consumat de persoanele alergice la hrean. Hreanul nu este indicat în perioada de sarcină și alăptare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.