Vrei să mergi la o salină, descoperă ce îți poate oferi salina Praid

0
248
Vrei să mergi la o salină, descoperă ce îți poate oferi salina Praid

Salina Praid, „mina sanatatii”, a fost denumita astfel datorita efectelor curative pe care le are asupra celor bolnavi cu diverse afectiuni respiratorii.

Istoria salinei Praid dateaza inca din perioada romana, fiind una din minele cele mai mari din Europa, din punctul de vedere al rezervei zacamantului.

Din punct de vedere geologic, zacamantul de sare de la Praid apartine aliniamentului Corund-Praid-Sovata, avand forma unui stalp diapiric care strapunge patura sedimentara mio-pliocena din jur. Zacamantul de sare este „flancat” de roci vulcanice-extruzive postpliocene si depozite cuaternare.

Din punct de vedere stratigrafic structura masivului de sare Praid se prezinta astfel:

  • perioada badeniana: masivul de sare Praid are o forma cvasicirculara de 1.2 km pana la 2.8 km, fiind cel mai dezvoltat diapir de sare din Romania;
  • cuaternar-pleistocene;
  • holocenul.

Geneza zacamantului de sare ridica o serie de discutii. Cea mai veche ipoteza dateaza din 1877, care sustine originea lagunara a depozitelor de sare din acest areal. Insa exista o serie de alte ipoteze:

  • ipoteza depunerii primordiale (Voitesti-Rittman), conform acesteia procesul a inceput in momentul in care temperatura a scazut sub 700 grade C, fapt ce a favorizat reactiile chimice dintre natriu si clor. Astfel, sarea a „cazut” pe suprafata Terrei sub forma unei „zapezi”, acoperind suprafata terestra sub un strat de 150 m. In momentul in care temperatura atmosferica a atins valoarea de 350 grade Celsius, vaporii de apa au inceput sa se evapore, formandu-se astfel circuitul apei in natura, favorizand acumularea sarii in formele negative de la suprafata Terrei.
  • teoria clasica, a evaporitelor, conform careia sarea reprezinta o formatiune evaporitica, formata in urma precipitarii sarii in faciesul lagunar.

Insa daca analizam zacamantul de sare de la Praid din punctul de vedere al raportului halit si gips, rezulta ca zacamantul de sare s-a format prin mecanismul de „reflux evaporitic”.

Varsta sarii este din perioada badeniana, circa 20-22 milioane de ani in urma, cand pe actuala zona exista Marea din Bazinul Transilvaniei, care in timp a fost separata de Marea Tethys, mare care acoperea partea centrala a Europei.

Salina Praid
Salina Praid

Rata de evaporare foarte ridicata a favorizat formarea si depunerea stratelor de sare, care in timp geologic, au fost acoperite de roci sedimentare. Presiunea determinata de greutatea stratelor sedimentare si faptul ca sarea este o roca plastica, a determinat migrarea acesteia spre marginile Bazinului Transilvan, unde s-a ridicat sub forma unor cute diapire.

Citește și:  Turist pasionat de alergare – 4 sfaturi de antrenament în vacanță

Prin exploatarea continua a minei, inca din perioada romana, in urma au ramas o serie de sali si galerii goale, o parte din ele fiind exploatate in prezent in scopuri turistice, dar si curative.

Microclimatul din mina se caracterizeaza prin temperaturi relativ constante pe tot parcursul anului, in jurul valorii de 14-16 grade Celsius, si o valoare medie a umiditatii de 66-70 %, in timp ce presiunea atmosferica este de 735-738 mmHg.

Proprietatile curative, deosebit de eficiente in tratarea afectiunilor respiratorii, sunt datorate microclimatului, dar mai ales faptului ca aerul este puternic ionizat. In prezent, baza de tratament este in sala „Orizont 50”, accesul facandu-se cu ajutorul autobuzelor minei, aflate la intrarea minei de sare de la Praid.

Baza de tratament primeste in medie 2500-3000 pacienti pe zi/vara. Pentru ca efectul curativ sa fie maxim, pacientii petrec maxim 4 ore pe zi in salina. Aici sunt amenajate locuri de recreere pentru copii, televizoare, bufet, biserica ecumenica, sistem de iluminare performant, locuri pentru gimnastica. Astfel, activitatea curativa este si recreativa.

Tratamentul dureaza in medie 18 zile si trateaza in special: bronsita, bolile astmatice si alergiile. Varsta pacientiilor poate varia intre 2-60 de ani.

Biserica ecumenica din interiorul minei a fost sfintita in 1993, iar slujbele ecumenice se tin cu regularitate, atragand nenumarati credinciosi.

Muzeul sarii Minei Praid contine o gama variata de instrumente, tehnici, din diferite timpuri istorice, folosite in exploatarea sarii, prelucrarea si transportul sarii. De asemenea, o gama variata de cristale va vor incanta privirea.

Anual se organizeaza expozitii de arta, operele fiind expuse pe peretii galeriei bazei de tratament.

In Sala vinurilor este amenajata o expozitie cu vanzare la aproximativ 100 m adancime, unde se gasesc vinuri din 6 tari europene, peste 275 sortimente de vin si a 25 de viniculturi.

Aveti toate motivele sa treceti ca urmatorul punct de vizitare Mina Praid. Sanatate, recreere, dar si numeroasele trasee din jurul minei sunt atuurile zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.