Sanatatea ochilor in timpul iernii este la fel de importanta precum cea a mainilor, obrajilor, buzelor, urechilor, etc. Iarna ochii au nevoie de protectie atat impotriva soarelui orbitor cat si a frigului, deoarece terminatiile nervoase ale ochilor sunt sensibile la schimbarile de temperatura.
Cele mai frecvente probleme de ochi care apar iarna sunt alergiile la frig – conjunctivita la frig. Aceasta se manifesta la inceput prin roseata, lacrimarea si mancarimea ochilor. Cand boala se agraveaza, apare inflamatia purulenta si apoi inflamatia corneei.
Pentru tratamentul acestei boli se folosesc medicamente antiinflamatorii contra alergiei. Acestea sunt sub forma de picaturi si se aplica in ochi cu doua sau trei ore inainte de a iesi din casa, la frig. Intotdeauna cand se pun picaturile mainile trebuie spalate bine cu apa si sapun, pentru a nu introduce microbi in mucoasele de la nivelul ochilor. De asemenea, lacrimile de la ochi trebuie sterse cu ajutorul unei batiste curate si nu direct cu degetele mainilor. Cand lacrimarea este excesiva, se merge la un medic oftalmolog, mai ales cand apar si alt gen de infectii ce sunt semnalate prin alte simptome mai greu de suportat.
La fel ca vara si iarna trebuie purtati ochelari de soare care ofera protectie impotriva radiatiilor ultraviolete UV. Iarna lumina soarelui este chiar mai orbitoare decat vara, amplificata de zapada si gheata care reflecta, amplifica efectul nociv si afecteaza destul de mult retina. Acest disconfort neplacut este creat datorita intunericului de iarna care la un moment dat intr-o zi rece cu vant este inlocuit de un soare care rasare pe cerul senin si lumina lui pare neobisnuit de puternica.
Soarele de iarna ne prinde de obicei cu garda jos si astfel in loc sa ne bucure ne da o senzatie de nervi fara nici un motiv, ne creeaza o durere de cap destul de puternica, ne face sa clipim des sau sa lacrimam. Cel mai simplu mod de a evita patrunderea razelor ultraviolete UV dar si a frigului la nivelul ochilor este prin folosirea unor ochelari de soare speciali care sa ofere aceasta protectie.
Ochelarii de soare din plastic convetionali sunt mai putin costisitori insa nu ofera aceasta protectie, nu protejeaza ochii de razele ultraviolete. Ochelarii care sunt de buna calitate trebuie sa aiba si un certificat care sa arate ca asigura protectie impotriva razelor UV si cat de mare este aceasta.
Foarte important pentru ochi este ca spatiul in care se sta sa fie bine luminat. Lipsa de lumina oboseste ochii. Foarte important este ca ecranul calculatorului sa fie astfel pozitionat, astfel incat sa nu reflecte lumina in ochi.
Este bine sa fie consumate multe lichide pentru hidratarea normala.
Exercitiile simple pentru ochi sunt foarte eficiente, ca de exemplu inchiderea si deschiderea pleoapelor. De asemenea, miscarile oculare in sensul acelor de ceasornic si apoi in sens invers, fara a misca capul. Prin aceste exercitii se imbunatateste fluxul de sange la nivelul ochilor si circulatia umorii apoase.
Suplimentele nutritive care contin multe vitamine sunt de ajutor mai ales in timpul iernii cand corpul are mai putini nutrienti. Aceste substante sunt bune pentru buna functionare atat a corpului cat si a membranelor interne ale ochiului. Medicii recomanda astfel de suplimente mai ales persoanelor care sufera de distrofie retiniana. Dupa cum se stie aceasta boala este destul de periculoasa deoarece poate duce la pierderea vederii.
In cazul cand apar mancarimi si iritatii ale ochilor sau apare senzatia de ochi uscat este indicat sa se consulte un medic oftalmolog. In aceasta situatie ajuta picaturile pentru ochi, medicamentele antihistaminice insa, daca este vorba de o alta tulburare de ochi tratamentul si diagnosticul, trebuie stabilit de medicul specialist.
In timpul iernii odata cu scaderea temperaturii scade si capacitatea corneei de a reactiona la stimuli, ea devine sensibila si este afectata de stres si de alti agenti externi. La fel si temperatura prea ridicata din locuintele incalzite cu anumite surse de caldura in lunile de iarna, sau vantul si umiditatea exagerata pot fi importanti factori care provoaca iritatii la nivelul ochilor. Stresul care afecteaza ochii reduce capacitatea vizuala a acestuia.
Locuintele care sunt incalzite exagerat sau sunt slab ventilate favorizeaza scaderea umiditatii din aer care duce la uscarea ochilor. De aceea trebuie verificat nivelul de umiditate din aer, se pot folosi picaturi de lacrimi artificiale care se introduc in ochi pentru mentinerea sanatatii acestuia.