Sângerarea nazală se mai numește epistaxis și este o hemoragie care se produce din cauza unor traumatisme dar și datorită hipertensiunii arteriale. Desigur există mai multe cauze ale hemoragiei nazale (endocrine, boli infecțioase, boli contagioase, sindroame), însă în acest articol ne referim la hipertensiunea arterială ca factor declanșator al acestui simptom.
Deși pare greu de crezut, sângerarea nazală la persoanele hipertensive este o hemoragie ,,salvatoare˝ deoarece ajută la scăderea tensiunii arteriale. În anumite cazuri chiar, bolnavul va fi lăsat un timp scurt să sângereze, dar nu foarte mult, însă se va acționa imediat dacă epistaxisul continuă și apare paloarea feței acestuia.
Sângerările nazale sunt destul de frecvente însă în majoritatea cazurilor sunt ușoare. În cazuri de boli grave, pot fi abundente și neîntrerupte. În plus, hemoragiile de acest tip se pot repeta des. Sângerarea are loc în mucoasa nazală, care este foarte subțire, ,,căptușește partea interioară a nasului˝ și este irigată cu mici vase de sânge.
Metoda de prim ajutor: persoana în cauză trebuie ajutată să se descheie la cămașă la gât, apoi să stea în poziția șezândă și să sufle nasul într-un șervețel pentru a elimina cheagurile de sânge (pe rând din fiecare nară). Suflarea nasului se face cu grijă pentru a elimina încet cheagurile de sânge din cavitatea nazală.
Pentru oprirea hemoragiei nazale de intensitate mică se aplică o compresiune cu degetele asupra nasului, astfel încât la degete să se simtă septul nazal. Se ține apăsat o perioadă de timp de 5-15 minute. Un astfel de procedeu poate fi realizat și de către persoana care are hemoragia nazală, ea va apăsa cu indexul de la mâna dreaptă și stângă asupra celor două nări și își va sprijini coatele pe două perne (sau alte suporturi) puse sub ele pentru a nu obosi.
Tot pentru oprirea unei astfel de hemoragii de intensitate mică se pot aplica tampoane cu soluții hemostatice în fosele nazale ale persoanei respective. Ea trebuie să stea în poziție de repaus la pat, fără a se apleca, fără a înclina capul și fără să sufle nasul. O astfel de soluție hemostatică poate conține antipirină, apă oxigenată și pudră de fibrină.
În cazuri de sângerare nazală gravă este necesară intevenția unui cadru medical pentru cauterizarea vasului de sânge. Un alt tip de procedeu care se aplică când hemoragiile sunt abundente este cel de tamponament al foselor nazale cu ajutorul unei sonde gonflabile.