Scabia: cum se transmite, cum se manifesta si ce tratamente puteti face

0
7568
Scabia cum se transmite, cum se manifesta si ce tratamente puteti face

Scabia sau raia se poate lua in urma unor contacte intre persoanele neafectate si cele infectate cu acest parazit. Hainele si alte lucruri personale sunt cele mai frecvente elemente folosite de catre parazitii responsabili cu transmiterea bolii. Este important sa stiti ca mai mult de trei-patru zile acestia nu pot supravietui fara o gazda.

Cand isi gasesc una, ei intra rapid sub pielea gazdei, in locurile mai sensibile, precum coatele sau articulatiile. Acolo, femelele depun cateva zeci de oua, iar apoi mor. Larvele se dezvolta dupa cateva zile, iar in maxim doua saptamani ajung la stadiul de adult. Ciclul se va repeta la nesfarsit, pana cand veti aplica tratamentul necesar inlaturarii problemei.

Interesant este aspectul ca parazitii scabiei care apar la om nu ataca alte animale. Viceversa, virusii care ataca necuvantatoarele nu pot ataca oamenii. Trebuie sa stiti ca scabia este foarte contagioasa si in zilele de incubatie.

Printre cele mai importante simptome ale scabiei sunt iritarea pielii, urmata de mancarimi si de senzatia de alergie. In cazul tinerilor si a batranilor, problemele sunt mai ample, iar durerile si mancarimile mai accentuate. Ca si locuri de aparitie a simptomelor, cele mai frecvente sunt degetele, incheieturile mainilor, fesele, zona ombilicala, organele genitale, gatul, fata si la coate.

Mai tarziu, vor deveni vizibile alte afectiuni, precum unele cruste, care irita pielea deja rosie si uscata, dar si cativa noduli, care apar cel mai ades pe fese si la coate. Cel mai periculos este ca raia sa se instaleze la batrani si la copiii foarte mici, intrucat ea poat fi confundata cu usurinta cu alte boli sau afectiuni.

Daca aveti impresia ca sunteti suspect de scabie, atunci trebuie sa va adresati unui doctor in cel mai scurt timp posibil, pentru ca acesta sa va poata recomanda un tratament. Daca nu faceti acest lucru suficient de repede, atunci riscati sa-i infectati si pe prietenii sau pe rudele dumneavoastra. Nu uitat ca raia nu dispare de la sine.

Scabia
Scabia

Cea mai eficienta metoda de a scapa de raie este sa folositi creme recomandate de catre doctori. Nu riscati sa cumparati produsele pe care vi le ofera farmacistii, intrucat, in cele mai multe cazuri, acestea nu sunt suficient de bune pentru a distruge parazitii. Cremele si lotiunile pot fi aplicate pe intreaga suprafata a corpului, in cazul in care cel infectat este un adult si doar pe fata si maini, daca vorbim de un copil foarte mic. Dupa aproximativ 10 ore, va puteti spala, iar dupa patru-cinci zile, sansele de a invinge boala sunt aproape maxime.

Citește și:  Nasterea prin cezariana

Medicii sunt cei mai in masura sa va dea diagnosticul dupa urmarea tratamentului. Totusi, daca se pare ca scabia nu a fost invinsa, se pot folosi diferite injectii cu steroizi. Nu intrati in panica in cazul in care inca mai simtiti mancarimi, intrucat aceasta vor dispare abia dupa cateva saptamani de la vindecare.

Este indicat tratamentul sau cel putin verificarea si persoanelor care au intrat in contact direct cu oamenii bolnavi de raie, intrucat riscul ca acestia sa fie infectati este mare. La fel de important este sa acordati o atentie deosebita dezinfectarii lenjeriei de pe pat si a hainelor.

Dintre cremele si lotiunile recomandate pentru tratarea scabiei se numara cele pe baza de corticosteroizi, care vor reduce nivelul si intensitatea mancarimilor. Perimetrinul este poate cea mai frecventa crema sau lotiune care este folosita in scopul uciderii parazitilor scabiei. De asemenea, el poate fi folosit fara niciun risc si pentru copiii foarte mici (de pana la trei ani), la fel ca si crotamitonul sau alte solutii bazate pe sulf.

Lindanul este cel mai periculos medicament care poate fi utilizat pentru tratarea raiei. De aceea, este total contraindicata folosirea lui ce catre copii, batrani sau de catre orice persoana cu un sistem imunitar slab sau care cantareste mai putin de 50 de kilograme. De asemenea, el trebuie folosit o singura data, cu exceptia cazurilor in care scabia se manifesta intr-o forma foarte grava (scabia incrustata). Daca abuzati de utilizarea lindanului, riscati sa va afectati sistemul nervos. De aceea, nu il folositi inainte de a avea acceptul clar al medicului dumneavoastra. Este vital sa intelegeti riscurile la care va expuneti si sa le luati foarte in serios.

In unele situatii, tratamentul recomandat de catre specialisti pentru combaterea raiei poate sa nu va rezolve probleme. Acest lucru se intapla daca nu aplicati cum trebuie cremele sau lotiunile recomandate si nu cititi bine instructiunile din prospecte, daca aceste creme nu au avut efectul scontat asupra parazitilor, iar ouale acestora nu au fost distruse sau in cazul in care persoanele care au intrat in contact cu oamenii infectati nu au primit ingrijirile medicale necesare. Trebuie sa fiti insa optimisti, intrucat scabia nu este o boala grava si, in majoritatea cazurilor se trateaza usor si dispare la fel de repede.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.