Scortisoara-alba este un arbore inalt de cel mult 10-15 m care creste in zonele impadurite in insulele din Marea Caraibilor, in Bahamas si Florida. Este cunoscut si cu numele de scortisoara-salbatica, are denumirea stiintifica de Canella winterana si apartine de familia Canellaceae sau Canellacee.
Arborele are trunchiul drept, cu diametrul de 30 cm si scoarta de culoare alba sau gri-deschisa, subtire si din loc in loc putin fisurata, iar coroana devine cu trecerea anilor tot mai mare si mai deasa. Frunzele sunt lucioase de un verde-inchis, aranjate alternativ pe crengi, au lungimea de 10 cm si latimea de 4 cm, iar florile sunt mici, bogate in nectar si putin aromate, au caliciul cu 3 sepale verzui si corola cu cinci petale in nuante rosii cu baza galbena.
Polenizarea florilor este realizata de albine, bondari si viespi. Fructele sunt rotunde, de forma unor mici boabe rosii-purpurii si au la fel ca fruzele si florile un parfum picant asemanator scortisoarei, mai ales daca sunt strivite sau presate. Fructele contin numeroase seminte mici si negre.
In Caraibe scoarta arborelui este folosita ca inlocuitor de scortisoara, la condimentarea si aromatizarea diferitelor preparate in gastronomie. De asemenea este utilizata la obtinerea unor bauturi tonice sau pentru a aroma tutunul. Prin parfumul sau picant este de folos la indepartarea insectelor.
In medicina traditionala este apreciata pentru proprietatile sale antiseptice, stimulente si antimicotice, are aplicatii sub forma de infuzie in tratamentul starilor febrile si afectiunilor digestive.
Din frunze si scoarta se prepara un ceai care are efect tonic, de indepartare a starii de oboseala si de vindecare a unor afectiuni ale cavitatii bucale si gatului. Pentru calmarea durerilor de dinti se folosesc frunzele de scortisoara-alba zdrobite, ele se tin direct in zona afectata in apropierea dintelui, se spune ca ,,iau durerea cu mana”.
Scoarta arborelui are proprietati tonice si ajuta sub forma de ceai in tratarea afectiunilor gastro-intestinale. In Indiile de Vest este folosita ca remediu impotriva scorbutului si reumatismului. Poate fi utilizata sub forma de praf sau taiata in bucatele mari, nu da efecte secundare daca este utilizata in doze moderate si nu afecteaza starea de sanatate.