Sfaturi de îngrijire a pielii pentru prevenirea formării ridurilor

0
71

Pe măsură ce îmbătrânim, pielea își pierde din elasticitate, începe să se lase, iar producția de elastină și colagen scade. În plus, apare și un deficit de antioxidanți – care ne protejează împotriva atacului nociv al radicalilor liberi, care accelerează procesul de îmbătrânire al pielii. Antioxidanții ne protejează și împotriva altor factori, care facilitează îmbătrânirea prematură a tenului, cum ar fi: poluarea, razele ultraviolete, stresul.

Navigare rapidă în articol:

  1. Tipuri de riduri
  2. Cum se previne formarea ridurilor

1. Tipuri de riduri

Există mai multe tipuri de riduri și anume:

  • Riduri statice și dinamice care apar pe măsură ce pielea se subțiază, iar nivelul de colgen scade; în timp, aceste riduri se adâncesc și vor deveni mai accentuate
  • Riduri de expresie care se produc din cauza expresiilor faciale repetate
  • Riduri gravitaționale ce apar datorită scăderii nivelului de elastină și colagen din organism
  • Riduri elastice sau pliuri la nivelul obrajilor, deasupra buzei superioare, pe gât
  • Riduri atrofice pe frunte și alte zone ale corpului și feței ce apar din cauza expunerii excesive la radiațiile ultraviolete
  • Riduri de compresie pe față care se produc atunci când se doarme pe burtă și se pune presiune crescută pe piele, formându-se astfel cute de pernă pe față.

Toate aceste riduri pot fi accentuate prin expunerea frecventă la poluare, fum de țigară, radiații ultraviolete. De asemenea și stilul de viață nesănătos ar putea face ridurile să devină mai pronunțate.

2. Cum se previne formarea ridurilor

Fumatul

Pentru a preveni formarea ridurilor, trebuie să renunți la fumat. Prin acest viciu, se accelerează rapid procesul de îmbătrânire al pielii. Nicotina și alte toxine din țigări reduc fluxul de sânge din piele și împiedică hrănirea pielii cu substanțe nutritive, iar asta crește riscul de îmbătrânire prematură a pielii.

Protejează-ți pielea de razele UV!

Protecția solară este necesară zilnic, mai ales în anotimpul cald. Razele ultraviolete îmbătrânesc dramatic pielea, de aceea este nevoie de mai multă atenție în alegerea produselor de îngrijire și protecție solară în fiecare zi a anului.

Suplimente alimentare – Vitamina C

Îngrijirea pielii se poate realiza și cu ajutorul suplimentelor alimentare. De pildă, vitamina C este foarte importantă pentru sănătatea și frumusețea pielii. Desigur, vitamina C se poate lua și din multe fructe și legume, iar acest lucru este chiar indicat.

Principalele beneficii ale vitaminei C pentru piele sunt:

  • Ajută în reducerea ridurilor și a liniilor fine
  • Are efect în stimularea producerii colagenului și astfel pielea devine mai tonifiată
  • Are efect antioxidant, previne foto-îmbătrânirea prin neutralizarea radicalilor liberi
  • Menține sănătatea celulelor, reduce impactul mediului asupra tenului
  • Previne hiperpigmentarea, inhibă tirozinaza
  • Este un antidot bun împotriva inflamației și petelor produse de roșeață, datorită efectului antioxidant
  • Ajută la vindecarea rănilor și la estomparea cicatricilor produse de acnee
  • Crește imunitatea, capacitatea pielii de a se apăra împotriva factorilor care dezvoltă acneea
  • Îmbunătățește aspectul pielii, o face mai netedă și mai strălucitoare.

Vitamina B3 sau niacinamida cu efect anti-îmbătrânire

Niacinamida este o formă a vitaminei B3, care are rol în procesele celulare ale pielii. Ea este derivată din legume verzi, sau alte alimente: pește, ouă, drojdie, cereale, lapte. Niacinamida este sintetizată în organism din triptofan și are următoarele beneficii:

  • Stimulează microcirculația sângelui în piele
  • Reglează producția de sebum, reduce aspectul de pori dilatați
  • Protejează împotriva razelor ultraviolete, previne formarea ridurilor și deteriorarea celulelor pielii prin expunerea la UV
  • Studiile cercetătorilor arată că 5% niacinamidă poate reduce efectele îmbătrânirii cauzate de razele nocive ale soarelui, cum ar fi ridurile și liniile fine
  • Menține umiditatea în țesutul cutanat, ajută la hidratarea pielii prin dezvoltarea unei bariere de ceramidă lipidă, reducând astfel și daunele cauzate de mediu
  • Îmbunătățește capacitatea de rezistență a pielii împotriva microbilor
  • Calmează pielea și ameliorează congestia, erupțiile cutanate, roșeața, punctele negre
  • Atenuează aspectul pronunțat al petelor întunecate de pe piele
  • Ajută la vindecarea rănilor mici, pustulelor inflamatorii, coșurilor de acnee
  • Protejează împotriva atacului nociv al radicalilor liberi, prevenind astfel îmbătrânirea prematură a tenului
  • Stimulează creșterea keratinei, care face pielea mai tonifiată și mai sănătoasă.
Citește și:  Ce înseamnă să duci un stil de viață sănătos pentru a fi mai frumoasă?

Niacinamida este un ingredient ce apare în anumite produse de îngrijire a pielii, cum sunt măștile cosmetice pentru ten.

Acidul hialuronic și vitamina E

Aceste produse s-au dovedit foarte eficiente în combaterea efectelor îmbătrânirii premature a pielii. De exemplu, acidul hialuronic menține colagenul și umiditatea în piele și reduce aspectul ridurilor. Studiile cercetătorilor arată că doar o cantitate de 0,1% acid hialuronic poate hidrata pielea și îmbunătăți elasticitatea acesteia. Prin urmare, este indicat de folosit produse de îngrijire a pielii ce conțin acid hialuronic.

De asemenea și vitamina E combate efectele îmbătrânirii, face tenul să pară mai tânăr și previne formarea ridurilor. Vitamina E este bună și pentru păr, combate mătreața, încetinește căderea părului, face podoaba capilară să fie mai sănătoasă și mai strălucitoare.

Un alt antioxidant care îmbunătățește aspectul tenului este CoQ10, are stimulează elastina și colagenul. Conform studiilor clinice, prin administrarea a 150 mg CoQ10 timp de 3 luni, se poate reduce semnificativ ridurile din zona ochilor și a gurii.

Acizi grași Omega-3

Aceste suplimente alimentare se pot lua și din anumite alimente, cum sunt peștii grași: macrou, sardine, somon. Acizii grași Omega-3 au efect benefic asupra pielii, încetinesc eliberarea de enzime care sunt induse de ultraviolete și care reduc colagenul din piele. Experții recomandă 600 mg de Omega-3 pe zi pentru a profita de beneficiile acestor suplimente alimentare.

Uleiul de cocos

Uleiul de cocos te poate ajuta să previi formarea ridurilor pentru că are efect anti-îmbătrânire. El poate fi folosit în creme, loțiuni pentru piele, dar și în săpunuri naturale. Uleiul de cocos ajută la întinerirea celulelor pielii și la îmbunătățirea aspectului pielii.

Un săpun natural în care s-a adăugat și ulei de cocos poate ajuta la hidratarea, hrănirea pielii și menținerea unui pH adecvat. Nivelul pH la un săpun natural este de 9-10. Asta înseamnă că este mai alcalin și mai delicat pentru piele.

Pentru a menține frumusețea pielii, trebuie folosit un săpun natural, care previne formarea ridurilor, menține pielea moale și bine hidratată.

Mare atenție în alegerea săpunurilor, deoarece unele produse, deși sunt considerate antibacteriene, pot conține substanțe chimice periculoase, cum ar fi de exemplu: laurer sulfat de sodiu, parabeni, triclosan.

Și uleiurile esențiale 100% oferă beneficii pielii, ele au proprietăți antibacteriene, antiinflamatoare, antimicrobiene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.