Colagenul si tot ce poate el insemna pentru piele

0
77
Colagenul si tot ce poate el insemna pentru piele

Probabil ca multor oameni, atunci cand se gandesc la colagen, li se oglindeste in interior o imagine plastica asupra lui si il constientizeaza doar la nivel chirurgical. Insa realitatea este cu totul alta, avand in vedere ca aceasta substanta – colagenul – este si face parte din noi, mai mult sau mai putin in unele zone, in cantitati diferite in functie de varsta.

Astfel, din punct de vedere anatomic, colagenul este cunoscut ca fiind o proteina esentiala a tesutului conjunctiv, care se gaseste in organismul uman si in cel animal, intr-o cantitate destul de mare si mai bine de 25% din proteinele de la toate mamiferele sunt constituite chiar din colagen.

Dar molecula de colagen este mult mai complexa de atat, avand in vedere ca ea imbraca diverse forme si se gaseste intr-o intreaga varietate. Mai exact, colegenul la nivel fizic, este de un caracter neted care, am putea spune, este nedeslusit la nivelul pielii si in aceasta. In momentul in care isi face aparitia in tendoane, el este practic sub forma unor corzi fibroase, grele si chiar dure. Probabil ca una dintre principalele functii ale colagenului este aceea de a sustine corpul, din foarte multe puncte de vedere, in special sustine vasele de sange, dar nu in ultimul rand si pielea.

Cuvantul „colagen” are o proveninta greaca, iar in traducere libera inseamna „producator de lipici”, denumirea fiind preluata si oferita substantei mai ales in momentul in care oamenii au observat ca atunci cand fierb piele de animal, la suprafata se izoleaza substanta cu pricina, din care in cele din urma se fabrica lipiciul. Celelalte parti ale corpului care contin colagen, precum oasele, sunt inainte de toate tratate si ulterior fierte urmand ca la final gelatina sa urce la suprafata.

Asa cum spuneam la inceput, colagenul este continut de organismul uman, in piele, in cantitati diferite in functie de varsta si in functie de zonele corpului. Deci, in momentul imbatranarii, organismul incepe sa produca mai putin colagen, motiv pentru care apar si unele incrucisari de diverse elemente, care determina sa se formeze unele fibre mult mai rigide si mai putin solubile atunci cand sunt introduse in apa, deci fierte.

Ca sa intelegm mai bine procesul, precizam ca pielea, atat cea umana cat si cea animala este, in proportie de 70%, colagen. In momentul in care se produce o cantitate mai mica de colagen sau care are o calitate neconforma, atunci pielea isi pierde treptat elasticitatea si usor – usor incepe sa se lase.

colagen

Astfel, odata cu inaintarea in varsta, respectiv cu pierderea colagenului, se reduce drastic si puterea de intindere a tendoanelor si in cele din urma se produce acel aspect detestat, mai ales de femei care ar vrea sa fie vesnic frumoase. Tot din acelasi motiv, nu se mai pot misca corespunzator, deci abilitatea si senzatia de libertate sau confort se pierd treptat, ele fiind reduse simtitor.

Citește și:  Ce modele de cizme poarta femeile in primavara anului 2014?

Cum poti sa iti pastrezi colagenul mai mult timp in piele?

Este destul de simplu, desi nu vei prelungi frumusetea naturala pentru o perioada lunga de timp, dar macar mai pacalesti putin viata. Poti insa sa tii seama de cateva sfaturi ale specialistilor care se rezuma la: trebuie sa te feresti sau macar sa te expui cat mai putin la soare, avand in vedere ca razele ultraviolete ce vin de la soare sunt unul dintre cei mai aprigi dusmani ai colagenului. Cel mai probabil din acest motiv te simti si putin mai neelastica pe timpul verii, cand stai foarte mult la plaja.

Totodata, trebuie sa fii constienta, ca si reprezentanta a sexului frumos, ca toate reziduurile ce raman de la digestia zaharului, vor avea un efect foarte dramatic asupra colagenului din pielea ta. Asta inseamna sa incerci sa consumi cat mai putine dulciuri cu putinta. Nu le elimina din dieta, dar daca esti o impatimita, atunci incearca sa le reduci, desi indicat ar fi sa alegi produse cu zaharoza naturala, precum fructele si legumele.

Oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca noi modalitati care pot creste gradul de productie al colagenului la nivelul pielii mai ales si nu in ultimul rand au incercat sa evite si incrucisarea elementelor ce contin colagen, pentru a evita suparatoarea aparitie a ridurilor.

Desi studiile au aratat ca nu prea s-au reusit aceste intentii, cremele cu colagen raman totusi o solutie, desi acestea nu reusesc sa patrunda prin epiderma asa de bine incat sa arate rezultatele corespunzatoare si mai mult decat atat, tratamentele de stimulare, care tintesc producerea de colagen, raman, pana la noi descoperiri, cele mai viabile.

Totodata in medicina cosmetica, se mai practica si terapii de inlocuire a colagenului, deci injectare, fapt ce determina umflarea pielii, aceasta avand ca urmare schimbari dramatice si destul de rapide in aspectul epidermei, iar partea cea mai buna este ca nici nu prezinta efecte negative. Insa, daca tot putem preveni pierderea colagenului si il putem pacali sa mai ramana cativa ani, de ce sa nu ne protejam si sa ducem si o viata sanatoasa, cu mai putine dulciuri si mai putin soare? !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.