Cum poți calma rapid durerea de cap, fără medicamente

0
76

Oameni sunt frustrați din cauza durerilor de cap, episodice, mai ales cei care suferă de cefalee. Migrena este însă cea mai neplăcută și severă durere de cap, deoarece include și alte simptome asociate.

Conform unui studiu de pe NCBI, realizat de cercetători, aproximativ 11% dintre adulții din întreaga lume suferă de migrenă. Această tulburare neurologică cronică constă în atacuri de dureri de cap, ce includ și sensibilitate la lumină și zgomote, transpirații, frisoane, paloare a feței, constipație, amețeli, rigiditatea gâtului și alte probleme. La nivel global, mai mult de 40% dintre adulți au simptome de cefalee ușoară sau moderată. Asta poate duce la scăderea capacității de concentrare și a productivității. Majoritatea oamenilor care iau medicamente pentru calmarea durerilor de cap și-ar putea reduce aceste simptome cu ajutorul unor remedii naturale.

Navigare rapidă în articol:

 1. Migrena, cefaleea
 2. Cum se pot vindeca durerile de cap

1. Migrena, cefaleea

Analgezicele pe care le iau oamenii pentru calmarea durerilor de cap, ajută temporar. În multe cazuri, aceste simptome se înrăutățesc în loc să dispară complet, datorită faptului că sunt produse de anumite probleme de sănătate. Prin abordarea corectă a diagnosticului și prin aplicarea unui tratament eficient pentru îmbunătățirea stării de sănătate, aceste dureri de cap pot fi controlate și vindecate.

În general, migrena și intensitatea simptomelor produse de ea au legătură cu nivelul de stres. Desigur, există și alți factori declanșatori ai migrenei, cefaleei sau durerilor de cap.

De, exemplu, schimbările mari de temperatură, canicula, lumina puternică a soarelui, umiditatea atmosferică ridicată pot declanșa migrena. Apneea de somn poate fi o cauză a durerilor de cap dimineața.

Crizele de migrenă se intensifică odată cu depresia, spun cercetătorii. Deseori oamenii care se simt deprimați, au și migrene. Uneori aceste dureri de cap apar și noaptea, în timpul somnului. Unii oameni spun că au migrene în mijlocul nopții și acestea îi trezesc din somn. Mulți dintre ei apelează la medicamente analgezice și la somnifere, pentru a putea dormi cât au nevoie.

Oamenii bolnavi se simt adesea vinovați

Unii oameni se învinovățesc când au diferite simptome, ei cred că au făcut ceva greșit, atunci când vine vorba despre o boală, pe care au impresia că au provocat-o. Vinovăția deplasată nu este bună, pentru că ea provoacă stres emoțional, iar asta scade încrederea în forțele proprii și distruge stima de sine.

Stresul emoțional afectează corpul, crește riscul de îmbolnăvire. Deși nu putem vedea emoțiile negative, ele pot avea un impact mare asupra sănătății, ele trimit informații spre celule, scad nivelul de energie în organism și afectează negativ starea de spirit și comportamentul. Emoțiile negative afectează bolnavii care suferă de migrenă, deci trebuie neapărat eliminate. O strategie ar fi realizarea de exerciții yoga, care au efect relaxant și calmant.

Oamenii care se simt vinovați pentru că sunt bolnavi, au tendința de a se pedepsi și de a strica și viața altor persoane. Ei sunt incapabili de a persevera și de a-și restabili încrederea în forțele proprii. Frustrarea apare din cauza faptului că migrena, ca orice boală cronică, le reduce capacitatea de a face anumite lucruri. Ei au tendința de a se concentra pe regret, pe probleme, pe gânduri negative, iar asta le poate cauza stres, le poate accentua stările neplăcute, simptomele de dureri de cap.

Citește și:  Terapia prin Yoga completează tratamentele medicale

2. Cum se pot vindeca durerile de cap

Ceaiuri din plante medicinale pentru calmarea durerilor de cap

Cele mai bune ceaiuri pentru tratamentul durerilor de cap sunt:

 • Ceaiul de ghimbir are substanțe antioxidante și este un remediu excelent pentru durerile de cap; el poate înlocui anumite medicamente, cum este de pildă paracetamolul
 • Ceaiul de lavandă are proprietăți liniștitoare și tratează durerile de cap, ce sunt cauzate de stres, nervozitate, tensiune
 • Ceaiul de valeriană ameliorează durea de cap și relaxează mușchii
 • Ceaiul de mentă are proprietăți calmante și elimină astfel de simptome
 • Ceaiul de mușețel are efect relaxant și calmant asupra corpului
 • Ceaiul de Boldo (plantă medicinală din Chile) are efect în calmarea durerilor de cap.

Exercițiile fizice

Pe termen lung, exercițiile fizice sunt benefice pentru sănătatea organismului. Dacă sunt realizate în mod regulat, ele pot ajuta în prevenirea durerilor de cap și în plus oferă și alte avantaje:

 • Induc o stare de bine
 • Îmbunătățesc calitatea somnului; acesta este mai bun și mai odihnitor
 • Mențin corpul în formă, previn acumularea kg în plus
 • Îmbunătățesc starea de sănătate a organismului.

Cofeina – un analgezic adjuvant în tratamentul cefaleei

Cofeina apare în diferite produse consumate de oameni, cum ar fi: boabe de cafea, ceai negru, boabe de cacao, ceai verde. Aceste surse de cofeină sunt considerate dietetice.

Statisticile arată că aproximativ 80% dintre oameni, la nivel mondial, consumă zilnic un produs care conține confeină. Cercetătorii spun despre cofeină că este un adjuvant analgezic, în caz de dureri de cap, dacă este consumată în doze reduse. Cofeina poate îmbunătăți starea de spirit, vigilența, motilitatea gastrică, capacitatea de atenție, de concentrare și poate ameliora durerea de cap.

Alte metode pentru calmarea durerii de cap fără medicamente

Odihna ajută foarte mult în calmarea stărilor de nervozitate și a durerilor de cap. Dacă dormi mai mult, vei fi mai odihnit și mai calm, iar asta îți va oferi o stare de bine. De regulă, durerea de cap este un semn clar al faptului că organismul are nevoie de odihnă. Prin urmare și un pui de somn ziua poate ajuta în calmarea acestui simptom. Foarte important este să ai un program de somn în fiecare noapte, pe care să-l respecți pentru a-ți menține sănătatea.

Masajul capului este o modalitate bună pentru tratamentul durerilor de cap. Prin masajul ușor al pielii capului, cu vârful degetelor, se induce o senzație de relaxare și se diminuează durerea. Este recomandat să se maseze în special părțile laterale ale capului, fruntea și zona din spatele gâtului.

Prin aplicarea de comprese reci pe frunte, timp de 10-20 minute, se poate ameliora durerea de cap. Compresa rece aplicată la cap ajută la constricția vaselor de sânge, ameliorând volumul de sânge din această zonă și astfel se reduce durerea în caz de migrenă.

Dacă durerea de cap este declanșată de stres, atunci sunt eficiente compresele calde, pe frunte, sau o baie cu apă caldă, pentru relaxarea corpului și calmarea cefaleei.

Vezi aici un video cu masajul capului și a feței, pentru calmarea tensiunii și a durerii de cap:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.