Siminichia (Cassia angustifolia), planta medicinala cu proprietati laxative

0
652
Siminichia (Cassia angustifolia), planta medicinala cu proprietati laxative

In Africa tropicala creste un arbust inalt de cel mult 1-1,2 m numit siminichia, care este distribuit si in Arabia si India. Are denumirea stiintifica de Cassia angustifolia si face parte din familia Caesalpiniaceae.

Acest arbust prefera regiunile unde clima este calda si solul mai mult uscat, doar putin umed. Are frunzele compuse, ovale, opuse, inflorescentele cu flori galbene iar fructele de forma unor pastai maronii ce adapostesc mici seminte aplatizate si rotunde.

De la siminichia se folosesc frunzele, pastaile si radacina. Acestea au in principal proprietati laxative ceea ce face sa fie folosite in scop terapeutic in tratamentul unor afectiuni cum este de exemplu constipatia, insa doar la recomandarea medicului. Daca se depaseste doza indicata de acesta planta poate provoca atrofierea musculaturii de la nivelul intestinului gros.

Cel mai slab efect il au pastaile de aceea se utilizeaza mai mult pentru a nu aparea respectivele efecte secundare. Doza maxima din aceasta planta este de 100-200 mg, se ia o singura data pe zi. De asemenea planta nu se ia mai mult de 2-3 zile, iar efectul ei laxativ se manifesta repede si timp de o jumatate de zi.

Siminichia

Siminichia isi datoreaza efectul laxativ unor substante ce sunt cunoscute cu numele de antrachinone si care contribuie la stimularea contractiei musculaturii de colon. De asemenea planta inhiba absorbtia de saruri minerale si de apa in intestin, deci creste cantitatea de lichide in fecale si astfel acestea sunt eliminate mai usor.

Citește și:  Alunul-asiatic - Proprietati medicinale

Siminichia este o planta contraindicata femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza. De asemenea persoanele care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa nu utilizeze planta pentru ca ar putea sa le dea diaree, dureri abdominale si pierderea unor minerale din organism (cum este de exemplu magneziu si potasiu). Preparatele din siminichia nu trebuie asociate cu medicamentele antiaritmice, cu cele calmante si diuretice.

Cel mai indicat preparat este infuzia care se prepara astfel: se adauga o lingurita de planta uscata la un pahar de apa clocotita, se lasa la infuzat 5 minute, se filtreaza si se bea cate 2 pahare pe zi, timp de cel mult 7 zile. Persoana care foloseste aceasta infuzie mai mult de o saptamana poate suferi de dezhidratare si ajunge la dependenta.

In tarile din Africa de Nord aceasta planta medicinala este numita ,,regina ierburilor” tocmai datorita efectului sau laxativ, de eliminare a toxinelor din organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.