Sarcina este un moment deosebit din viata unei femei, insa sunt femei care raman insarcinate deoarece isi doresc acest lucru si femei care raman insarcinate “intamplator” si nu sunt sigure ce isi doresc. Din acest motiv, atunci cand apar primele simptome ca esti insarcinata, vor aparea si doua tipuri de emotii: bucuria si surpriza. Femeile care isi doreau un copil vor fi bucuroase si fericite cand vor observa primele simptome ale sarcinii, iar femeile care nu aveau in plan sa conceapa un copil vor fi surprinse cand vor vedea primele semne ale sarcinii.
Exista mai multe simptome ca esti insarcinata, insa nu fiecare femeie le va avea pe toate. Viitoarea mamica poate manifesta cateva dintre simptomele sarcinii, iar unele pot chiar sa nu apara deloc. De exemplu, sunt femei care au asa putine simptome, incat isi dau seama abia peste cateva luni ca de fapt ele sunt insarcinate. Mai este si categoria femeilor care isi dau seama ca sunt insarcinate dinainte sa apara primele semne. Este vorba despre un al saselea simt, numit si intuitie, cand femeia afirma ceva de genul “Simt ca sunt gravida, simt ca in burtica mea se intampla ceva.”
Atunci cand crezi ca esti insarcinata sau observi primele simptome ca esti insarcinata, trebuie mai intai sa confirmi acest lucru cu ajutorul unui test de sarcina (care se gaseste in farmacii) sau poti consulta un ginecolog.
Cele mai cunoscute simptome ca esti insarcinata sunt urmatoarele:
- intarzierea sau absenta menstruatiei;
- senzatia de balonare;
- senzatia de greata sau voma;
- urinarea frecventa;
- starea de oboseala sau somnolenta;
- sani mariti sau durerosi;
- senzatia de foame neobisnuita sau pofte alimentare;
- scurgeri vaginale abundente;
- modificarea gustului si a mirosului;
- constipatie;
- insomnie.
Dintre aceste simptome ca esti insarcinata, probabil, cel mai cunoscut in randul femeilor este intarzierea sau absenta mentruatiei. Majoritatea femeilor isi dau seama ca sunt insarcinate atunci cand observa ca le-a intarziat menstruatia. Sunt femei care isi dau seama doar dupa cateva zile ca pot fi insarcinate, dar sunt si femei care asteapta cateva luni ca sa-si dea seama acest lucru, depinde de la femeie la femeie.
De fapt, este vorba aici de negare: femeia care nu isi doreste un copil si observa intarzierea menstruatiei va astepta ceva timp, tot sperand ca aceasta va aparea, cand ea nu face decat sa nege faptul ca e posibil sa fie insarcinata. Ea incearca sa accepte mai intai la nivel psihologic probabilitatea de a avea un copil, ca apoi sa poata accepta schimbarea fizica.
Exista insa si cazuri in care femeia insarcinata poate avea menstruatie inca doua sau chiar trei luni, desi sangerarile menstruale, care pot fi regulate sau nu, vor fi mai putin intense decat in mod normal. In acest caz, daca esti femeie si ai inca mentruatie, dar observi ca e mai slaba decat de obicei, poti sa-ti pui un semn de intrebare, insa poti sa iti dai seama dupa alte simptome ca esti insarcinata.
Tot unul dintre primele simptome ca esti insarcinata este senzatia de balonare care poate aparea chiar inainte de a observa intarzierea menstruatiei. Chiar dupa ce a ramas gravida, femeia poate sa inceapa sa se simta balonata, insa poate pune aceasta senzatia pe seama alimentarii nepotrivite si nici sa nu se gandeasca ca e un simptom al sarcinii. Senzatia de balonare nu te lasa sa dormi linistita in pozitia “pe burta” deoarece te face sa simti un discomfort in abdomen, ca si cum ai sta pe o minge.
Un alt simptom cunoscut de majoritatea femeilor, dintre acele simptome ca esti insarcinata, sunt greturile sau voma. Ele apar, de obicei, dupa disparitia menstruatiei la aproximativ o luna de cand femeia a ramas insarcinata si dureaza pana la patru luni de sarcina. Senzatia de greata apare, in general, dimineata cand femeia se trezeste insa ea poate aparea oricand pe parcursul zilei si chiar al noptii.
Desi sunt cazuri mai rare, exista si femei care nu au deloc greturi in timpul sarcinii, dar si femei care au greturi atat dimineata, cat si pe tot parcursul zilei, chiar si noaptea in timpul somnului. La inceputul sarcinii, greturile vor fi mai accentuate, insa se vor diminua apoi, si vor disparea complet atunci cand fatul va misca, adica undeva pe la patru luni prenatale.
Urinarea frecventa este un simptom al sarcinii, care din pacate, va fi prezent mai toata perioada de gestatie. La inceputul sarcinii, urinarea frecventa este unul dintre acele simptome ca esti insarcinata.
Daca observi ca mergi tot mai des la toaleta si ca ai tot mai des senzatia de a urina, desi nu ai consumat prea multe lichide, gandeste-te daca mai observi si alte simptome ca esti insarcinata. Problema este ca sarcina creste si iti apasa pe vezica urina si din aceasta cauza apare nevoia de a urina. Cu cat sarcina este mai mare, cu atat urinarea va fi mai frecventa, mai ales in ultima luna de sarcina, cand fatul are undeva in jur la 2-3 kilograme.
Un alt simptom, care va fi prezent pe tot parcursul sarcinii, dintre acele simptome ca esti insarcinata este starea de oboseala sau de somnolenta. In prima luna de sarcina, femeia se va simti obosita fara motiv. Este vorba de o stare de oboseala accentuata datorita cresterii nivelului de progesteron.
Pe tot parcursul sarcinii este recomandat ca femeia sa se odihneasca ori de cate ori se simte obosita, sa nu faca efort fizic in mod exagerat, dar sa mearga cate jumatate de ora pe zi pe jos, in pasi de plimbare. De asemenea, este posibil ca femeile insarcinate, desi se simt obosite si epuizate, sa aiba insomnii, adica sa aiba dificultati in a adormi, atunci cand se duc la culcare sau cand se trezesc in timpul noptii.
Alte simptome ca esti insarcinata sunt sanii mariti sau durerosi. Este vorba de o senzatie de durere la atingerea sanilor si disconfort cand femeia poarta sutien. Femeia poate simti ca sutientul o strange sau ii apasa de sani deoarece acestia incep sa se pregateasca pentru alaptare. In timpul sarcinii femeile trebuie sa isi schimbe marimea sutienului (cu una mai mare).
Probabil nu exista femeie care sa nu stie ca femeile gravide au pofte. Este vorba de poftele alimentare si nicidecum de cele sexuale. Din contra, femeile gravide nu prea mai au chef de sex datorita dezvoltarii instinctului matern. Revenind, femeile insarcinate au senzatia de foame neobisnuita sau au pofte alimentare.
Este bine ca femeia sa manance putin si des ca sa nu se ingrase prea tare, iar poftele alimentare trebuie neaparat sa-i fie satisfacute deoarece “se spune” ca-i pot face rau bebelusului. Poftele sunt, de obicei, cam “ciudatele”. De exemplu, femei care au pofta de pepene rosu in mijlocul noptii, sau femei care au pofta de cirese in mijlocul iernii, sau femei care au pofta de muraturi in mijlocul verii etc. Deci, daca esti femeie si incepi sa ai o senzatie de foame neobisnuita sau ai pofte neobisnuite gandeste-te ca acestea sunt simptome ca esti insarcinata.