Cu siguranță ți s-a întâmplat să te trezești dimineața cu o senzație stresantă la nivelul cefei, cu o durere care iradiază până spre umeri. Durerile în zona cefei apar frecvent la oameni datorită unor intinderi sau răniri ale țesuturilor moi. Este vorba despre ligamentele, tendoanele și mușchii de la ceafă, care dacă suferă astfel de intinderi sau deteriorări, pot provoca senzații de durere.
De multe ori durerea nu apare chiar la ceafă ci în zona umărului, a capului sau partea superioară a toracelui. La nivelul cefei se găsesc o serie de mușchi și anume: mușchiul trapez, mușchiul sternocleidomastoidian, mușchiul ridicător al scalpului. Datorită tensionării sau întinderii acestor mușchi se produce durerea iradiantă, spasmul muscular, rigiditatea, cefaleea.
Simptome de recunoaștere ale luxației și cauzele durerii din zona cefei
Principalele simptome ale luxației sau întinderii țesuturilor moi de la ceafă sunt: durerea de ceafă, umăr, torace, senzația de arsură, de tensiune și rigiditate, dureri de cap, spasme musculare.
Astfel de întinderi apar ușor din cauza unei mișcări bruște, unui traumatism cervical, sarcinii, îmbătrânirii organismului, menținerii unei poziții încordate a cefei o perioadă lungă de timp, statul aplecat la calculator, la birou, dormitul încomod pe o pernă prea înaltă sau într-o poziție rea, postura incorectă la masă, în fotoliu, pe pat, răsucitul brusc al cefei, dormitul pe burtă, condusul autovehiculului timp îndelungat.
Tensiunea musculară din zona cefei poate fi crescută și de stresul mental. Munca fizică grea a celor care lucrează în construcții produce dureri de ceafă.
De obicei durerile de ceafă se ameliorează prin masaj, comprese calde, exerciții fizice, medicamente analgezice. Dacă durerile persistă și în plus apar stări febrile și scăderea în greutate trebuie să se ceară ajutorul unui medic. Simptomele de acest fel se pot ameliora prin medicamente prescrise de medic.
Cei care au dureri de ceafă trebuie să facă ceva pentru calmarea lor, acestea se datorează suprasolicitării mușchilor, ligamentelor și tendoanelor. Uneori durerea poate iradia spre cap și față. Aceasta este destul de intensă și este simțită și senzația de arsură. Pentru stabilirea unui tratament medicul va căuta să afle cauzele durerii de ceafă.
Astfel va face o consultație amănunțită pacientului, va verifica reflexele acestuia în brațe, sensibilitatea în umeri, brațe și mâini, va testa anumite zone unde sunt rădăcinile nervoase, va vedea dacă simptomele sunt cauzate de anumiți nervi deteriorați. Prin radiografia zonei cervicale a coloanei se poate afla de asemenea cauza durerilor de ceafă.