Una dintre bolile cele mai frecvente in ultimii anii este sindromul de oboseala cronica. Acesta apare si se amplifica datorita stilului, tipului de viata pe care oamenii il au in ultimii ani si care are un impact destul de negativ atat asupra sanatatii organismului omului, cat si asupra mediului inconjurator.
Uneori sindromul de oboseala cronica este asociat cu anumite tulburari ale sistemului imunitar, ale sistemului nervos sau cu aparitia unor infectii in organism. Agentii patogeni, virusii de diferite tipuri (virusul herpes, gripal, rubeola, rujeola, enterovirusi, etc) pot provoca grave infectii cronice care afecteaza sistemul imunitar al organismului si astfel duc la aparitia acestui sindrom. Acesti virusi sunt raspunzatori in special de afectarea imunitatii si mai putin de persistenta sindromului pe termen lung.
Principalele simptome care apar dupa o perioada indelungata in care corpul simte o stare de oboseala mare sunt: pierderi de memorie, stari depresive, mici probleme musculare, aparitia durerii in zona ganglionilor limfatici, febra. In momentul in care se instaleaza sindromul de oboseala cronica apar si alte simptome care sunt destul de clare si nu trebuie trecute cu vederea:
- Starea generala grava de epuizare si de oboseala a intregului organism.
- Ameteli, senzatie de lesin, greata, stari de anxietate, pierderi mari de memorie si gandire confuza.
- Dureri de cap, dureri de gat si in zona pieptului, dureri de articulatii, senzatie de apasare si durere la nivelul coloanei vertebrale.
- Inflamarea ganglionilor limfatici si senzatie de durere la nivelul lor. Se poate suferi de faringita.
- De asemenea, apar tulburari de crestere, stari de nervozitate, iritabilitate, instabilitate mentala, dar si emotionala.
- Se instaleaza insomnia, tulburari frecvente de somn in timpul noptii dar si stare accentuata de somnolenta ziua.
- Corpul simte nevoia sa se odihneasca, sa fie inactiv, iar lipsa de miscare si activitate fizica duce la obezitate. Daca din contra corpul este fortat sa faca un anumit tip de efort fizic se ajunge la scaderea in greutate.
- Oboseala duce la scaderea performantei in mod treptat dar sigur, la pierderi de memorie, la aparitia starilor de nervi, izbucnirilor de furie necontrolata, slabiciunii musculare, starilor de apatie, depresie si pesimism.
Sindromul de oboseala cronica este dificil de diagnosticat in faza incipienta, deoarece simptomele acestuia se dezvolta in timp, treptat si deseori pot fi confundate ca ar fi cauzate de alte afectiuni sau boli – de tulburari neuro-vegetative sau stari nevrotice. Medicul nu poate detecta aceasta boala nici prin teste de sange, urina, radiografii sau teste de alta natura.
Deseori persoanele care sufera de acest sindrom nu merg la medic. Ele folosesc anumite stimulente sau se gandesc ca trebuie sa doarma mai mult. Multi oamenii fumeaza frecvent sau isi calmeaza nervii prin consumarea de bauturi alcoolice – ambele fiind metode care nu ajuta, ci din contra agraveaza anumite simptome.
Specialistii recomanda anumite metode de tratament pentru sindromul de oboseala cronica care in mod surprinzator sunt foarte usor de urmat.
- In primul rand fiecare pacient trebuie sa isi respecte programul zilnic de somn.
- Exercitiile fizice zilnice care nu solicita foarte mult corpul ajuta organismul sa se recupereze. Nu trebuie decat sa se faca in fiecare zi o plimbare pe jos in aer timp de 2 ore.
- Incercarea de a evita stresul sau de a face fata acestuia. Cea mai buna metoda de combatere a acestuia este prin consolidarea sistemului imunitar, acesta va ajuta organismul sa faca fata stresului.
- Alimentatia trebuie sa fie sanatoasa si energizanta, bogata in minerale, vitamina C si complexul B. Cele mai importante sunt vitaminele B1, B6 si B12 si mineralele zinc, fier, magneziu si seleniu.
- Trebuie evitat tutunul, alcoolul si cofeina sau macar redus consumul acestora.
- Administrarea unor medicamente de calmare a durerilor musculare si articulare. De asemenea, sedativele antidepresive au rolul de a reduce simptomele de depresie, anxietate si a imbunatati somnul.
- Pentru cazuri mai grave sunt indicate metode active de psihoterapie in grup care ajuta la normalizarea fondului psihic si emotional. De mare ajutor sunt tratamentele de masaj, fizioterapie, yoga, hidroterapie si acupunctura. Toate acestea elimina oboseala, relaxeaza, normalizeaza circulatia energiei atat de vitala in organism, amelioreaza senzatia de durere si ajuta la buna functionare a organelor interne.
- Aromaterapia ajuta in tratamentul sindromului de oboseala cronica. Pentru relaxare si indepartarea oboselii se inspira ulei esential de rozmarin si lavanda, se pun 1-2 picaturi pe o batista sau servetel. Baile relaxante in care se pun cateva picaturi de ulei esential de lavanda, muscata si lemn de santal au efect foarte bun. Uleiul de trandafir indeparteaza starea de apatie, iar cel de masline este recomandat pentru combaterea stresului.
Sindromul de oboseala cronica ca si concept a aparut in anii 1984-1990 in SUA cand au fost semnalate zeci de mii de pacienti care sufereau de aceasta boala. Din numeroasele cazuri cam 70-80 % erau reprezentate de femei. Deci acest sindrom apare mai ales la femei si mai putin la barbati. El poate dura luni de zile, uneori ani si dupa o perioada poate recidiva.