Sindrom de tireotoxicoză, o afecțiune des întâlnită la femei

0
332
Sindrom de tireotoxicoză, o afecțiune des întâlnită la femei

Foarte multe femei suferă de tireotoxicoză. Acest sindrom are manifestări clinice provocate de cantitatea excesivă de hormoni tiroidieni în sânge. Hipertiroidismul se dezvoltă ca urmare a produceri în cantitate excesivă a hormonilor tiroidieni. Boala Grave este una din cauzele sindromului de tireotoxicoză.

Specialiștii în domeniul medical consideră că 90% din cazurile de hipertiroidism sunt de adenom toxic tiroidian, gușă polinodulară hipertiroidizată și de boala Graves. Medicii consideră fumatul ca fiind un important factor de risc al dezvoltării acestui sindrom. De asemenea, anumite boli autoimune endocrine sunt cauze ale sindromului și un exemplu ar fi diabetul zaharat de tip 1.

Sindromul de hipertiroidism apare mult mai frecvent la femei decât la bărbați, iar persoanele în vârstă au un risc mai mare de a-l dezvolta. Excesul de hormoni tiroidieni în sânge poate afecta anumite organe din corp și astfel se pot produce manifestări clinice diferite, ca de exemplu: tahicardie sinusală, tulburări ale sistemului cardiovascular, tahiaritmie atrială, tulburări de ritm cardiac, creșterea presiunii sângelui, probleme ale sistemului nervos central și periferic, tulburări de somn, oboseală, stări de nervozitate și iritabilitate.

Transpirația excesivă, tremurături ale degetelor sau chiar ale corpului, tulburări oculare, stări subfebrile, unghii fragile, slăbiciune musculară, probleme ale tractului gastro-intestinal, disfuncții ovariene, avort spontan, tulburări ale ciclului menstrual și chiar amenoree, riscul de insuficiență suprarenală și de a dezvolta diabet.

Din cauza hormonilor tiroidieni inima poate suferi de probleme biochimice, dezechilibre electrolitice în miocard, reducerea de creatinină, glicogen și proteine, hipoxie, scăderea nivelului de potasiu și de sodiu, creșterea debitului cardiac de sânge. Tulburările metabolice pot avea repercursiuni asupra funcției glandelor endocrine și astfel este afectat metabolismul glucidic și crește riscul de diabet zaharat.

Hipertiroidismul

Persoanele cu un astfel de sindrom sunt agitate, fac totul în grabă, au insomnii, stări de iritabilitate și de excitabilitate crescută, pot scădea în greutate cu 10%. Hipertiroidismul va afecta sistemul cardiovascular, sistemul muscular, nervos și gastro-intestinal.

Citește și:  50 de imagini cu coafuri moderne pentru femei. Galerie foto

Tratamentul pentru bolnavii cu sindromn de tireotoxicoză se alege în funcție de cauza bolii și de severitatea ei și constă în administrarea de medicamente antitiroidiene și de iod radioactiv (mai ales la pacienții cu vârsta mai mare de 45 de ani). Scopul tratamentului este de ameliorare a simptomelor, de a bloca sinteza hormonilor tiroidieni și de grăbire a vindecării. Tratamentul se face o perioadă destul de lungă de timp, deoarece dacă este administrat doar pe un timp scurt, riscul de recidivă crește.

Deoarece sindromul hipermetabolic se referă la tireotoxicoză și apare din pricina creșterii nivelului de tiroxină sau de triiodotironină (care sunt hormoni tiroidieni), se aplică un tratament cu medicamente tireostatice (cu efect de inhibare a sintezei tiroxinei). Aceste medicamente se iau în doza stabilită de medic, în anumite cazuri (rare) pot da simptome de reacții alergice, dureri de articulații, mâncărime, erupții cutanate, greață.

În situația în care un medicament are efect secundar trebuie anunțat medicul, deoarece acesta îl va înlocui cu un alt medicament (pentru a evita complicațiile) și astfel se va continua tratamentul de hipertiroidism. La bolnavii cu insuficiență circulatorie se prescriu medicamente diuretice și glicozide cardiace. Anumite medicamente sunt indicate ca o terapie suplimentară. Tratamentul este specific fiecărui pacient în parte, depinde de severitatea bolii acestuia și de cauzele care au declanșat simptomele și creșterea nivelului de hormoni tiroidieni.

Hipertiroidismul este o boală ce trebuie tratată deoarece poate duce la osteoporoză, afecțiuni mintale, aritmii cardiace. Hipertiroidismul poate să apară și la copii și poate afecta dezvoltarea acestora, poate avea un impact mare asupra lor mai ales dacă este vorba despre hipoparatiroidism. La copii se aplică tratamentul cu medicamente pentru remisia bolii, nu se recurge la intervenția chirurgicală deoarece există riscul de complicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.