Acest sindrom este considerat a fi o boala nervoasa, insa nu trebuie sa reprezinte un motiv de panica intrucat nu orice stare de disconfort a picioarelor se traduce printr-o problema la nivelul nervilor. Pentru a ajunge la o astfel de concluzie, pacientii trebuie sa manifeste simptomele aproape in fiecare zi, existand criterii stabilite pentru un diagnostic corect. Astfel, persoanele in cauza s-au plans de senzatii foarte neplacute, precum gadilituri, piscaturi, mancarimi sau chiar arsuri similare cu ale unei electrocutari foarte slabe in mod constant.
Miscandu-si picioarele, pacientii isi puteau ameliora starea pentru putina vreme, trebuind insa sa le schimbe pozitia din nou dupa cateva minute. Sindromul picioarelor nelinistite nu permite obtinerea confortului prin tinerea membrelor nemiscate, devenind din ce in ce mai neplacute. In plus, desi unii pacienti s-au plans de astfel de manifestari si in timpul zilei, acestea tind sa se agraveze spre seara.
Daca apar aceste simptome, este recomandat un consult de specialitate, care insa nu va spune foarte multe. Mecanismele exacte ale acestei afectiuni inca raman in ceata, fiind uneori fara nicio explicatie.
De multe ori sindromul picioarelor nelinistite este asociat unei lipse de fier din organism, alteori parand sa fie cauzat de luarea unor medicamente, precum antidepresivele sau antihistaminele (adresate alergiilor). O legatura intre medicamente si dezvoltarea acestei afectiuni se poate observa mai ales la persoanele peste 40 de ani. Pentru cei mai tineri unori pare ca totul este in regula, desi simptomele arata in mod clar ca undeva ceva nu functioneaza bine.
Insa este absoluta nevoie sa se consulte un medic in legatura cu acest sindrom? Raspunsurile sunt impartite. Unii prefera sa duca aceasta povara fara vreun ajutor specializat, considerand ca nu le provoaca neplaceri prea mari. Altii insa isi pierd foarte mult din calitatea somnului, fiind tot mai obositi de la o zi la alta si deranjandu-i si pe cei din jur. Medicii care au cunostinte in domeniu le pot recomanda o gama destul de larga de produse, care din pacate au efecte adverse neplacute.
De la opiate la anticonvulsive, acestea pot sa provoace ameteli, stari generalizate de rau sau probleme circulatorii. Uneori parca nici nu merita efortul. In plus, desi sindromul picioarelor nelinistite pare sa spuna totul despre el din nume, de fapt nu doar membrele inferioare sunt afectate. Mainile sau chiar trunchiul pot sa manifeste aceleasi simptome, caz in care viata chiar devine extrem de incomoda. In mod interesant, s-a observat ca un rol calmant il are cannabisul, motiv pentru care multi au cerut legalizarea sa ca tratament. Autoritatile inca stau pe ganduri insa, in multe parti ale lumii.
Din punct de vedere al tratarii sindromului picioarelor nelinistite insa este total nerecomandat sa se ia decizii de catre pacient fara vreun sfat. Unii au luat suplimente de fier in exces, cauzand probleme mult mai mari, simptomele excesului de fier in organism fiind extrem de neplacute. Tratamentele mai eficiente insa ar fi accesibile doar celor privilegiati, putand sa ajunga la 150 de dolari pe saptamana pentru tot restul vietii.
Ajungand in acest punct, al costurilor, multi au inceput sa puna la indoiala caracterul de epidemie al acestui sindrom. Desi observat pentru prima data la sfarsitul secolului XVII, este considerat un simptom al altor afectiuni decat o boala in sine. Cum pana acum nu s-a gasit o metoda clara si eficienta de tratament, cu putine efecte secundare, dar nici vreun fel de a preveni aparitia sa, pare destul de evident pentru unii ca studiile facute sunt deficitare.
Mai multe scandaluri au aratat ca intr-adevar, unele companii farmaceutice au platit personal necalificat din punct de vedere medical sa organizeze studii in randul populatiei pentru a vedea cat de raspandit este sindromul picioarelor nelinistite. Cifrele ar putea fi foarte diferite intrucat majoritatea populatiei resimte la un moment dat senzatii neplacute in picioare de la oboseala, stres sau circulatia deficitara a sangelui.
Cum tratamentele sunt scumpe si trebuie luate constant, criticii sindromului cred ca acesta a fost inventat de companiile farmaceutice pentru a stoarce bani de la populatia tot mai convinsa ca sufera de diverse boli, din cauza mass mediei in mare parte.
Unele reclame sunt cu adevarat manipulative, inducand senzatia ca ceva trebuie sa fie in mod clar in neregula, chiar daca e vorba de simptome absolut banale precum senzatia de greutate in picioare. Astfel, desi sindromul picioarelor nelinistite nu poate fi sters cu radiera ca fiind un mit, unii chiar avand viata afectata din cauza sa, este nevoie ca oamenii sa aiba mereu un ochi critic asupra a tot ce se intampla in jurul lor. Cel mai probabil cateva mii dintre ei se trateaza din simpla teama indusa de reclame si asa-zisi specialisti.
Problema este cat se poate de reala si deranjanta. Nu stiu cat se speculeaza pe seama ei, asta e altceva. Eu sufar de asta su ceva asemenator. Este greu de definit, explicat simptomele, iar in anumite momente este FOARTE GREU DE SUPORTAT.