Americanca Greer Childress, mama a trei copii, recomanda femeilor care doresc sa piarda rapid in greutate o serie de exercitii numite BodyFlex si care dau rezultate foarte bune, fara a mai fi nevoie de diete, fitness sau jogging. Ea a studiat impactul pe care il are oxigenul asupra corpului si exercitiile de respiratie si a dezvoltat un set de 12 exercitii proprii eficiente pentru scaderea in greutate.
In ce constau exercitiile BodyFlex?
Acest sistem se bazeaza pe o combinatie de exercitii de respiratie aeroba profunda cu ajutorul carora corpul este saturat cu oxigen in toate celulele sale. Acest exces de oxigen din organism are rolul de a accelera procesul de ardere a grasimilor si deci ajuta la slabit. Prin exercitii, oxigenul suplimentar intra in sange si este transportat in toate locurile din organism. Astfel oxigenul este cel mai bun combustibil al organismului nostru, el ajuta la oxidarea si arderea grasimilor, cu alte cuvinte activeaza procesul de divizare a depozitelor de grasime ce s-au acumulat in anumite locuri ale organismului nostru.
Aceste exercitii pot fi realizate de oameni de toate varstele. Ele nu presupun un efort foarte mare care se face in cazul unui antrenament, cand alergi sau transpiri. Singurul lucru care trebuie invatat este sa respiri corect. Cu ajutorul exercitiilor se stimuleaza procesul digestiv si se tonifica muschii abdominali.
De asemenea poti dobandi o stare emotionala buna, ai mai multa energie, scapi de oboseala, de stres, iti imbunatatesti tonusul muscular si scapi de aspectul inestetic de piele moale si asa numita ,,coaja de portocala” (datorita celulitei). Corpul devine mai rezistent la microbi si la virusi, poti suferi mai rar de probleme cardiovasculare si in timp poti scapa de vicii – alcoolism, fumat. Prin exercitii elimini stratul de grasime din zonele cu probleme, iti accelerezi metabolismul, iti imbunatatesti starea de spirit si de sanatate.
Cursul intensiv cuprinde o serie de exercitii de respiratie care se fac timp de 13-20 minute. Acestea presupun exercitii speciale de respiratie abdominala (care se invata usor) si de tinere a respiratiei timp de 8-10 secunde pentru a lasa arterele sa se extinda si astfel celulele sa absoarba mai mult oxigen. Tehnica implica cinci etape: se expira, se inspira rapid, se expira puternic (expiratia abdominala se face cu tragerea burtii), apoi se retine respiratia o perioada de timp (5 secunde la inceput si apoi mai tarziu pana la 10 secunde), iar la final se respira normal. Mai exact se procedeaza astfel:
Pozitia trebuie sa fie in picioare, cu talpile departate la latimea umerilor, cu mainile puse deasupra genunchilor si corpul aplecat putin in fata. Se tin picioarele putin indoite ca si cum s-ar incerca asezarea pe un scaun.
1. Se expira pe gura tot aerul din plamani, se tuguie si se rotunjesc buzele (ca atunci cand se fluiera) si se expira lent aerul din corp. Cand apare senzatia ca tot aerul a fost dat afara se inchide gura.
2. Se respira rapid pe nas, fara a deschide gura si se umple rapid plamanii cu aer. Inspiratia este puternica, completa si zgomotoasa. Plamanii trebuie umpluti cat mai mult cu aer, capul se ridica usor in sus, iar prin inspiratie trebuie sa apara un sunet. La unele persoane este posibil sa nu apara nici un sunet, important este insa sa se inspire corect.
3. Se expira pe gura tot aerul afara, fara a lasa reziduri, ridicand putin capul si tinand buzele ingustate. Mai exact, dupa 2 secunde de la exercitiul precedent se deschide larg gura si se expira brusc aerul. In acest fel se obtine un sunet in zona inghinala deci mai jos de diafragma si nu in zona gatului. In prima faza este posibil sa apara o senzatie de tuse, insa daca se face corect trebuie sa se obtina un sunet ce se aseamana cu un fluierat.
4. Se tine respiratia si se trage abdomenul timp de 8-10 secunde, gura se mentine inchisa bine, nu se trage aer pe nas, capul se inclina spre piept, privirea se indreapta spre abdomen, stomacul se trage cat mai mult posibil astfel incat sa fie nu doar plat, chiar concav. La inceput este indicat ca respiratia sa fie tinuta doar 4-5 secunde, apoi timpul se creste treptat.
5. Urmeaza etapa de relaxare, se respira, se relaxeaza muschii abdominali, stomacul revine in pozitia initiala, iar plamanii se umplu cu aer.
Exercitiile se fac in fiecare dimineata, cu o ora inainte de micul dejun. Daca stomacul este plin si se fac exercitiile, pot sa apara stari de greata si varsaturi. Dupa exercitii se poate bea multa apa, insa se serveste masa mai tarziu, abia dupa 60 de minute. Pentru ca antrenamentul sa se faca corect se poate folosi o oglinda mare, in care se poate vedea pozitia corecta a corpului.
Exercitiile BodyFlex nu sunt recomandate femeilor care sunt insarcinate sau care alapteaza. De asemenea persoanele bolnave de glaucom, hipertensiune arteriala, febra trebuie sa evite aceste exercitii.
Video – Greer Childress si exercitiile BodyFlex (introducere):
Video – Greer Childress explica exercitiile de respiratie corecta: