Stiati ca pestele este unul dintre cele mai bune alimente naturale, pentru ca are un continut important de substante nutritive? Nutritionistii au stabilit ca proteinele din carnea de peste sunt foarte bine absorbite de organism, iar acizii grasi polinesaturati, mineralele, vitaminele si aminoacizii din carnea de peste sunt asimilati de corp la fel de bine. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta britanici au ajuns la concluzia ca dieta bogata in produse din peste ajuta la pierderea in greutate. In articol ne vom referi la o astfel de dieta, care poate fi un excelent regim alimentar pentru cei care au acumulat multe kilograme in plus.
Beneficiile dietei cu peste si fructe de mare
Poti slabi 5-6 kg in doar 7 zile. O astfel de dieta este gustoasa si se poate folosi de catre persoanele care doresc sa slabeasca mult intr-o perioada scurta de timp.
Pentru aceasta dieta nu se foloseste orice peste. Trebuie ales intotdeuna un peste care sa aiba un continut scazut de grasimi. Astfel se poate folosi bibanul, stiuca, polacul, codul sau merluciul.
Cei care sunt predispusi la boli ale sistemului cardiovascular pot folosi in dieta o cantitate limitata de peste mai gras care are o cantitate mai mare de acizi grasi omega-3, care previn astfel de boli si mai ales atacul de cord.
Pestele poate fi inlocuit si cu fructe de mare, mai ales ca acestea au foarte multe proprietati benefice pentru organism. Ele contin in special acizi grasi Omega-3 care au o mare valoare nutritiva, mentin sanatatea si previn imbatranirea prematura a organismului. De asemenea acesti acizi previn bolile de inima, hipertensiunea arteriala, osteoporoza si cancerul. Cei care sufera de afectiuni ale articulatiilor, artrita, osteoporoza trebuie sa consume peste si fructe de mare deoarece acestea prin continutul de Omega-3 ajuta la intarirea oaselor si combaterea fragilitatii acestora.
Pestele contine proteine valoroase alaturi de acesti importanti acizi polinesaturati, insa nu trebuie uitat de continutul sau bogat de iod care ajuta in prevenirea bolilor si afectiunilor glandei tiroide.
Fructele de mare sunt o sursa importanta de vitamine B6, B12 si F. De asemenea contin proteine, calciu, fier, potasiu si iod. Crevetii au un continut semnificativ de cupru, fier si zinc. Caracatita, calamarul si sepia au multe minerale si proteine (depasesc pe cele din peste).
O alimentatie bogata in fructe de mare este recomandata adultilor dar si copiilor deoarece acestea protejeaza inima, sistemul nervos, ochii si previn aparitia multor boli ce pot afecta astfel de organe vitale ale corpului. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca stridiile sunt benefice pentru ochi. Daca se consuma cate o portie de stridii de doua ori pe saptamana se scade foarte mult riscul de a dezvolta o boala de ochi foarte grava care duce la orbire si se numeste degerescenta maculara. Mai mult decat atat, stridiile sunt o sursa importanta de zinc, vitamina E, seleniu, deci sunt bune pentru ochi, dar si pentru sanatatea parului. Pentru a se asigura necesarul zilnic de zinc, nu trebuie decat sa se manance 1-2 stridii (in functie de marimea acestora), crude sau preparate prin fierbere.
Cei care sufera de boli de inima, sau sunt predispusi la astfel de boli pot alege midii, sepii, homari, creveti si calamari, deoarece aceste alimente contin seleniu – un mineral cu proprietati antioxidante care protejeaza organismul impotriva bolilor cardiace.
Racii, calamarul, caracatita si crevetii au iod si vitamina B3 ceea ce este foarte important pentru sanatate. Daca sunt introdusi in dieta se combate starea de oboseala si somnolenta, de asemenea se slabeste fara a afecta sanatatea, si se combat tulburarile digestive care apar din cauza carentei de niacina (vitamina B3).
Japonezii consuma foarte mult peste si fructe de mare, ceea ce face sa aiba o viata lunga si sanatoasa. Astfel de produse se consuma proaspete, deoarece ele se altereaza foarte repede si astfel isi pierd proprietatile. Recomandat este sa fii atent intotdeauna la astfel de produse, sa fie proaspete si sa le mananci in ziua in care le-ai cumparat.
Dieta cu peste este foarte delicioasa, carnea de peste si fructele de mare au un gust bun, preferat de papilele gustative ale multor oameni. Cei care nu au incercat prea multe variante de fructe de mare, este bine sa experimenteze si sa isi satisfaca gustul, iar apoi sa aleaga variantele care le-au placut mai mult sau sa fie deschisi la noi idei culinare recomandate de cunoscatori.
Dieta cu peste si fructe de mare
Sunt interzise alimentele grase, foarte sarate si condimentate, dulciurile si alcoolul.
In fiecare zi se consuma doar o cantitate limitata de peste, de 300 g. Carnea poate fi gatita in aburi sau poate fi fiarta, nu este recomandat sa fie prajita in ulei. Cei care prefera peste la gratar, pot prepara si asfel carnea de peste insa fara sa puna ulei. Pentru ca meniul sa fie mai gustos, se poate adauga la carne o garnitura de legume fierte sau o salata dietetica de legume proaspete.
Se pot manca fructe, citrice, fructe de padure, dar si produse lactate care au un continut redus de grasimi.
De trei ori pe saptamana se servesc fructe de mare, astfel se va mentine starea de sanatate, necesarul de acizi grasi Omega in corp va fi realizat si deci si de substante nutritive pentru buna functionare a tuturor sistemelor organismului.
Fructele de mare se cumpara proaspete sau congelate. Cele proaspete sunt recomandate mai mult, daca sunt mai vechi de doua zile pot deveni usor perisabile, ele fiind foarte sensibile, se contamineaza rapid cu bacterii. Cele congelate se consuma in termen de 5-6 zile.
Dieta cu peste si fructe de mare te ajuta sa slabesti si sa te mentii sanatos!