Prin aportul de fructe și legume naturale cu beneficii antiinflamatorii se poate promova sănătatea organismului. Acestea au substanțe flavonoide (ex.antociani), vitamine, minerale și alți nutrienți care reduc inflamațiile, cresc vitalitatea și îmbunătățesc imunitatea corpului.
Navigare rapidă în articol:
- Fructe care luptă împotriva inflamațiilor
- Condimente cu beneficii antiinflamatorii
- Alte alimente ce reduc inflamațiile
1. Fructe care luptă împotriva inflamațiilor
Cele mai importante fructe care ajută în lupta împotriva inflamațiilor din organism sunt afinele, portocalele, cireșele, merele.
Afine
Aceste fructe au un conținut bogat de antociani, acizi fenolici (acid cumaric, acid cafeic), substanțe flavonoide (quercitină și catechine), care promovează sănătatea organismului.
Consumul de afine oferă multe avantaje și anume:
- Îmbunătățește vederea, protejează inima, previne diabetul
- Reduce nivelul de zahăr din sânge
- Ajută în combaterea bacteriilor Staphylococcus aureus și Salmonella
- Menține sănătatea inimii deoarece afinele scad nivelul de lipide din sânge, previn oxidarea colesterolului, protejează pereții arterelor și venelor de deteriorare
- Este hipoglicemiant, pentru că aceste fructe scad glicemia, au proprietăți antiinflamatorii, au antioxidanți ce protejează celulele și în plus cresc secreția de insulină
- Ajută în ameliorarea simptomelor în cazuri de inflamații intestinale, tiroidită Hashimoto, boli inflamatorii ale ficatului, artrită reumatoidă.
Portocale
Consumul de portocale este bun mai ales pentru sănătatea ochilor. Aceste fructe au multe vitamine și substanțe flavonoide care previn degenerescența maculară. Flavonoidele din portocale sunt antioxidanți puternici, importanți pentru sistemul imunitar al organismului.
Studiile cercetătorilor arată că sucul de portocale ajută la îmbunătățirea sănătății organismului, la întărirea pereților arterelor. Vitamina C din sucul de portocale normalizează circulația sângelui, menține sănătatea vaselor de sânge. Prin consumul a 1-2 portocale pe zi se oferă organismului necesarul de viamina C.
Desigur, medicii recomandă și alte sfaturi pentru prevenirea imbolnăvirii, cum ar fi:
- Evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool
- Evitarea sedentarismului
- Efectuarea unui program regulat de activitate fizică
- Consumul suficient de apă plată
- Introducerea în dietă a unor alimente precum kiwi, varză, lămâie, nuci, ceai verde, merișoare, zmeură, morcovi, miere și alte fructe și legume.
Cireșe
Cozile de cireșe au proprietăți antiinflamatorii, diuretice, antibacteriene. Ceaiul din cozi de cireșe ajută la eliminarea toxinelor din organism.
Sucul de cireșe are numeroase beneficii (mai ales asupra sistemului digestiv) și anume:
- Îmbunătățește digestia și peristaltismul intestinal
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Ameliorază durerile musculare
- Ajută în profilaxia antiaterosclerotică
- Are vitamina C, proprietăți antioxidante, protejează organismul de stresul oxidativ
- Are antociani care sunt antioxidanți naturali ce susțin sănătatea organismului, ajută în prevenirea diabetului, cancerului, aterosclerozei.
Mere
Pentru sănătatea organismului sunt recomandate și merele pentru că îmbunătățesc digestia; au pectină, vitamine, susțin creșterea bacteriilor benefice precum Lactobacillus și Bifidobacterium în intestine.
2. Condimente cu beneficii antiinflamatorii
Oregano
Oregano este o plantă medicinală ce are compuși fenolici, luteolină cu efect antiinflamatoriu puternic. Extractul de organo are proprietăți antifungice și antibacteriene datorită compușilor fenolici. Cercetătorii au spus că oregano are și alte substanțe benefice pentru organism: quercitină, sutellareină, apigenin, acid rosmarinic și derivați ai unor acizi fenolici și flavonoizi.
Concluzia a fost că oregano este una dintre cele mai populare plante medicinale cu un conținut bogat de antioxidanți naturali. Cercetătorii au precizat și fapul că antioxidanții fenolici din oregano au proprietăți antidiabetice, antitumorale, antiinflamatorii și antivirale. Vezi studiul de pe www.nature.com.
Rozmarin
Această plantă aromatică are substanțe fitochimice care reduc inflamațiile și durerea. Rozmarinul este bun și în reducerea anxietății, a durerii de artrită.
Ceaiul de rozmarin are multe beneficii:
- Are proprietății antiiflamatorii puternice
- Scade nivelul de zahăr din sânge
- Îmbunătățește memoria și performanțele cognitive
- Este un antiseptic natural, reduce durerea de cap
- Combate oboseala, oferă o stare de bine creierului
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Ajută digestia, stimulează circulația sângelui
- Are proprietăți expectorante, antibacteriene și antiseptice
- Combate tusea și răceala.
Cimbru
Despre cimbru s-a spus că are timol – cu proprietăți antioxidante și efect bun în combaterea bacteriilor și reducerea inflamațiilor. Cimbrul este cel mai bun remediu natural pentru afecțiunile respiratorii.
Ceaiul de cimbru calmează tusea, are efect expectorant, ameliorează durerile de gât, congestia nazală, crampele și durerile musculare, combate infecțiile respiratorii și ajută în tratamentul infecțiilor urinare.
Schinduf
Acesta este un medicament antiinflamator asemănător aspirinei, poate calma durerile de cap. Schinduful are și alte beneficii:
- Combate mătreața și căderea părului
- Are vitamine B și C, seleniu, mangan, magneziu, potasiu, fosfor, calciu
- Conține betacaroten, aminoacizi, quercitină, rutină, cumarină
- Ajută la creșterea masei musculare pentru că îmbunătățește concentrația de testosteron în corp
- Tratează anemia și scade nivelul de colesterol din sânge.
Turmeric
Curcumina din turmeric are proprietăți antioxidante, antivirale, antibacteriene și antiinflamatorii și oferă numeroase beneficii:
- Reduce inflamațiile articulațiilor
- Ameliorează simptomele de artrită, durerea cronică
- Combate cancerul de piele, de stomac, de sân și de intestin
- Contribuie la o digestie sănătoasă
- Promovează sănătatea generală a organismului.
3. Alte alimente ce reduc inflamațiile
Există câteva alimente care pot fi introduse în dieta zilnică foarte ușor și care au efect pozitiv asupra organismului, în prevenirea bolilor.
Usturoi
Usturoiul are proprietăți de promovare a sănătății noastre. Consumul de usturoi este foarte sănătos deoarece acesta are substanțe flavonoide și compuși organosulfurați cu efect biologic puternic. Usturoiul oferă beneficii importante organismului:
- Reduce inflamațiile
- Previne și combate infecțiile microbiene, gripa și răceala
- Scade riscul de boli cardiovasculare, este bun pentru inimă
- Protejează organele de toxicitaea metalelor grele
- Reduce riscul de demență și boală Alzheimer
- Crește imunitatea.
Ghimbir
Există studii științifice care arată că rădăcina de ghimbir are gingeroli și antioxidanți care:
- Reduc inflamațiile din organism și previn bolile inflamatorii
- Combat efectul nociv al radicalilor liberi în organism
- Scad riscul de îmbolnăvire.
Ceapa
Oamenii ar trebui să introducă ceapa în dieta zilnică, pentru că aceasta are quercitină. Despre această substanță flavonoidă cercetătorii au spus că:
- Are acțiune antiinflamatoare, antivirală, anticancerigenă
- Scade nivelul de colesterol din sânge
- Are substanțe flavonoide și antioxidante care mențin sănătatea inimii
- Scade riscul de boli cardiovasculare
- Are proprietăți antimicrobiene și antiseptice
- Previne infecțiile cavității bucale
- Are efect detoxifiant, purifică sângele
- Reduce riscul de cancer.
Ceapa este o legumă foarte bună, care promovează sănătatea organismului. Conține compuși de alil sulf care combat substanțele cancerigene, sporesc proprietățile antioxidante ale legumelor și previn îmbolnăvirea ficatului. O jumătatea de ceapă pe zi reduce cu 50% riscul de cancer.