De ce nu funcționează înfometarea și cum se slăbește sănătos?

0
138
De ce nu funcționează înfometarea și cum se slăbește sănătos

Un studiu recent a aratat ca peste 90% din femei, in timpul conversatiei cu alte amice ajung la “discutia despre grasime”, in care se plang de faptul cum arata. Citate precum “Tu arati rau in blugii aia? Eu nici nu pot intra pe usa!” se pot auzi in orice magazine de haine langa cabinele de proba. Poate de aceea multe femei recurg la tehnici de semi-tortura pentru a slabi. Insa cum ramane cu slabirea sanatoasa?

Internetul este pur si simplu poluat de anunturi sclipitoare care promit o slabire rapida, o mica animatie Flash aratand cat de repede o femeie de 80-90 de kilograme se transforma intr-o starleta in toata regula. Revistele promit aceeasi slabire miraculoasa pe coperta, iar televizorul nu ramane nici el in urma. Asa ca ramane o intrebare evidenta: de ce se confrunta atat de multe persoane cu obezitatea, o adevarata epidemie globala, daca solutia se afla pretutindeni in jur?

Raspunsul la intrebarea legata de slabirea sanatoasa nu e niciodata simplu, insa un lucru e clar: factorul psihologic este omis din majoritatea recomandarilor pentru o silueta de vis, fapt care le face inutile. Felul in care functioneaza mintea unei persoane care doreste sa slabeasca, motivele care o determina sa intreprinda acest lucru, precum si modul in care primeste feedback de la cei din jur sunt hotaratoare pentru reusita. Asa ca sa le luam pe rand.

Toata lumea stie ca prin sport, alegerea fructelor, legumelor si mai putin a carnii grase, reducerea portiilor si consumul de lichide ar trebui sa se produca o modificare in bine a greutatii. Si totusi uneori nu se intampla, chiar daca persoana in cauza renunta la condimente (in special sarea) si dulciuri, mananca doar paine neagra sau evita sa manance inainte de culcare. Unele apeleaza chiar la infometare, chiar daca asta inseamna orice numai slabire sanatoasa nu.

Acest fenomen aparent contradictoriu se intampla tocmai pentru ca mental persoana in cauza nu era pregatita pentru o schimbare in viata. Tocmai de aceea conteaza foarte mult motivele pentru care cineva alege sa recurga la o dieta. Motivele bune sunt legate de sanatate (vreau si eu sa urc pe munte cu prietenii mei fara sa ii oblig sa se opreasca la fiecare 10 metri, nu vreau sa risc sa fac diabet, vreau sa nu am probleme cu sarcina cand imi intemeiez o familie).

mancatul sanatos

Aceste motive, venite din interior si cu rasfrangere directa asupra calitatii vietii pot ajuta o persoana sa aiba un scop bine definit. Motivele “vreau sa arat ca…, vreau sa ma placa x, vreau sa imi vina o anumita bluza” nu tin pe termen lung, provocand mai degraba infometari fulger. Daca totusi bluza nu sta bine, daca persoana placuta are alte gusturi in materie de personalitate sau nu vrea o relatie oricum, daca vedeta x isi schimba aspectul? Este foarte bine ca o persoana cu probleme de greutate sa  se gandeasca de ce vrea o slabire sanatoasa inainte ca motivul sa fie un ultimatum de la medic. Atunci deja e o cursa contra-cronometru.

Citește și:  Informații despre sănătate: Un mod de viață sănătos este un mod normal de a trăi!

In al doilea rand, persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa fie realista si sa nu dispere. Perseverenta e singura cale sigura care functioneaza. Cel mai probabil in primele saptamani diferenta de greutate va fi mica; sau dimpotriva, regimul va functiona foarte bine in prima perioada iar apoi tot mai lent. Slabirile minune sunt riscante in marea lor majoritate, o slabire sanatoasa neimplicand riscul unui ulcer.

Prima perioada este extrem de riscanta, renuntul putand avea loc oricand. Este foarte important sa se cunoasca faptul ca diferentele de metabolism dicteaza si rapiditatea cu care urmeaza sa reactioneze organismul; putin probabil ca dupa o luna de regim toate hainele din magazine sa devina potrivite. Tocmai de aceea, micile victorii (pot alerga la fel de repede ca prietenii mei pe o anumita distanta, am umblat o zi intreaga si nu ma simt obosit/a, port haine cu un numar mai mici) trebuie apreciate la maximum ca noi indemnuri  – deci sigur pot si mai mult.

Si nu in ultimul rand, ceilalti sunt hotaratori in decizia de a incepe un proces de slabire sanatoasa, dar si in modul in care procesul decurge. Un alt studiu arata ca ironiile, glumele rautacioase si indemnurile deloc sugestive, chiar si din partea familiei, mai degraba determina pe cineva sa se ingroape in mancare decat sa intreprinda ceva. E raspunsul tipic al creierului care spune “ia mai scutiti-ma, bine ca sunteti voi perfecti!”. Pe de alta parte, sustinerea din partea celor apropiati face ca rezultatele sa fie mult mai bune.

Invitatia la un meci foarte amical de basket sau la un jogging prin parc, evitarea mancarii unui tort de ciocolata in fata cuiva care tine regim, incurajarile verbale, toate acestea pot face diferenta intre o renuntare in prima saptamana si succes. Multi considera in mod gresit ca toate persoanele cu probleme de greutate sunt lacome si lenese. Insa, intr-o slujba care necesita 8 ore de stat la birou, inca una in masina, 7-8 ore de somn si inca un rand de verificat e-mail-uri acasa e clar ca nu ramane mult timp pentru gatit sanatos sau alergat. Nu e imposibil, o arata multi, si tocmai de aceea factorii de mai sus trebuie bine luati in considerare pentru o schimbare in viata care in mod sigur merita!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.