Soia previne sau determină cancere hormonale? Ce cred specialistii despre efectul acestui aliment asupra organismului

0
238
Soia previne sau determină cancere hormonale Ce cred specialistii despre efectul acestui aliment asupra organismului

Știați că soia conține fitoestrogeni care au estrogen similar efectului hormonal? Este vorba despre izoflavonoidele din soia care ajung în organism însă nu se știe cu exactitate dacă ajută la stimularea sau la oprirea proliferării de celule canceroase. Există studii cu privire la bogăția de substanțe nutritive ale acestui aliment dar și numeroase controverse legate de consumul de soia, că ar fi sau nu dăunător organismului.

Dacă am ține cont de faptul că soia se consumă în cantitate semnificativă în țările asiatice iar procentul de cancer este mai mic decât în țările occidentale, am putea spune că asocierea acestui aliment cu cancerul de prostată și cu tumorile maligne de sân necesită mai multe cercetări. S-a pus și problema diferențelor rasiale între caucazieni și asiatici în ceea ce privește consumul de soia și răspunsul organismului la acest aliment.

Concluzia a fost că nu s-au depistat efecte diferite de consum însă, nu s-a omis nici faptul că în anumite condiții nivelul de absorbție a ingredintelor din soia în organism poate fi diferit. Un alt lucru cert este acela că asiaticii nu folosesc soia superrafinat, un concentrat care apare la noi. Produsele prelucrate industrial, batoanele energetice, alimentele preambalate cu extract de proteină de soia au fost realizate în urma unui proces de prelucrare, spălare acidă în bazine de aluminiu și uscare la temperaturi ridicate.

Fitoestrogenii din soia sunt reprezentați de două substanțe izoflavonoide, de daidzein și genistein. Primul este transformat într-un compus puternic izoflavon în intestin, dar în special la persoanele vegetariene. În plus prin consumul de lungă durată a produselor din soia se poate ajunge la o schimbare a florei intestinale bacteriene din intestin. Cea de-a doua substanță numită genistein este mai slabă decât daidzeinul.

Atenție însă la produsele din soia sintetice, pentru că există o diferență mare între acestea și cele organice. Compusul genistein pur produs sintetic a fost asociat cu dezvoltarea cancerului de sân. Acesta nu trebuie deloc administrat unei persoane care este suspectată de această boală sau are rude care au făcut cancer.

tofu

Soia se folosește în alimentația vegetală și pentru a nu exista niciun risc se aleg produse organice, boabe de soia, miso, tempeh, tofu, lapte de soia și germeni de soia. Cele mai bune sunt sursele integrale dar și acestea este bine să fie consumate cu moderație. Foarte important este să se evite produsele procesate industrial, carnea vegetală, băuturile proteice, cerealele, batoanele proteice, produsele care substituie anumite alimente și produsele modificate genetic.

Citește și:  Iarba de grâu – Cel mai bun medicament dăruit de natură

Dieta vegetariană sau fără carne cuprinde produse din soia. Potrivit nutriționiștilor este bine să se consume soia din perioada pubertății și nu abia la menopauză. Pentru cei care sunt preocupați de această problemă, se tem că pot face cancer de sân din cauza consumului de soia trebuie să știe că există nutrienți cu rol important de protecție împotriva cancerului mamar și anume acizii grași Omega-3, Omega-6 și vitamina D. În concluzie o dietă echilibrată poate cuprinde și produse organice din soia asociate cu pește bogat în acizi grași Omega-3.

Alte studii s-au referit la legătura dintre consumul de soia și efectul ei asupra glandei tiroide. S-a ajuns la concluzia că soia ar conține substanțe care contribuie la încetinirea glandei tiroide, ceea ce ar reduce metabolismul, ar fi un factor de risc al creșterii în greutate și al dezvoltării obezității.

În plus s-a concluzionat că soia provoacă gușă, cancer al glandei tiroide și hipotiroidism, că ar avea genisteină care inhibă enzimele în producerea hormonilor tiroidieni. Pe de altă parte prin aportul de iod se elimină riscul de gușă, se combate efectul pe care îl are soia în dezvoltarea acestei boli. Dieta trebuie să conțină nuci, alge marine, sare iodată, plante ce conțin iod. Un alt incovenint este acidul fitic din soia care împiedică absorbția de minerale în organism, mai ales de fier, cupru, magneziu, calciu și zinc.

În ceea ce privește estrogenul, acel hormon sintetic, trebuie spus că ar putea crește dramatic viteza de dezvoltare a tumorilor maligne mamare. Cauzele acestor tumori la sân nu sunt exact cunoscute, medicii însă evaluează cu mare atenție starea de sănătate a pacientelor înainte de stabilirea unui tratament de substituție hormonală. Revenind la alimentul atât de controversat soia, acesta conține substanțe izoflavonoide biochimice care au efect similar hormonilor estrogeni ai femeilor.

În concluzie acestea pot fi administrate ca medicament pentru scăderea riscului de îmbolnăvire. Soia are efect bun în prevenirea cancerului prin prelungirea ciclului menstrual cu aproximativ 4 zile, prin aportul de extrogeni în sânge. De asemenea soia conține și calciu deci poate combate și osteoporoza (boală care apare la femei la menopauză).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.