In Insula Corfu este renumit sosul grecesc pentru consolidarea sistemului imunitar, care este preparat din ingrediente special combinate. Acest preparat este delicios si cunoscut cu numele de skorthalia greceasca.
Sos grecesc pentru consolidarea sistemului imunitar
Pentru realizarea acestui sos se utilizeaza urmatoarele ingrediente:
- 150 ml apa
- o lamaie
- 2 cartofi
- 4 catei de usturoi
- 150 ml ulei de masline
- condimente (sare si piper dupa gust).
Mod de preparare: se curata cartofii de coaja, se spala si se fierb in 150 ml apa la foc mic pana sunt numai buni de mancat; se scurge apa, se lasa cartofii sa se raceasca si apoi se taie in bucati mai mici si se pun intr-un blender; usturoiul se curata de coaja si se spala sub jet de apa; peste cartofii din blender se adauga usturoiul maruntit, zeama de la o lamaie, uleiul de masline, sarea si piperul si se amesteca bine timp de 30-40 secunde pana se obtine o compozitie omogena. Acest sos se poate adauga la salate de legume crude, la supe sau alte preparate culinare. Gustul sau este delicios, merita incercat. Cei care doresc un gust mai picant pot adauga mai mult piper. Daca doriti o aroma mai usoara de usturoi puteti pune doar 2-3 catei de usturoi sau adaugati un cartof in plus.
Proprietatile sosului grecesc skorthalia sunt excelente. Daca este folosit in alimentatie ajuta la combaterea infectiilor virale, a bacteriilor, viermilor intestinali si la cresterea rezistentei organismului. Mai mult decat atat specialistii spun ca sosul de acest gen are efect de stopare a dezvoltarii tuturor formelor de cancer.
Usturoiul este unul din cele mai eficiente remedii antibacteriene, antifungice, antiparazitare si antivirale. Mai mult decat atat, cercetatorii in domeniul sanatatii au demonstrat deja ca usturoiul este un antibiotic la fel de eficient ca penicilina. De asemenea, usturoiul are proprietati anticancerigene, stimuleaza secretia de insulina, amelioreaza bolile circulatorii, reduce nivelul de colesterol rau din organism, protejeaza impotriva bolilor arteriale, bolilor cardiace si cancerului.
Lamaia este un bun antiseptic, detoxifiant si diuretic. Ajuta in tratamentul afectiunilor digestive, in prevenirea afectiunilor respiratorii, stimuleaza excretia de lichide prin rinichi si vezica urinara, dar si eliminarea toxinelor din organism. Zeama de lamaie combate viermii intestinali, greata, constipatia, infectiile renale, stomacale si intestinale, accelereaza procesul de vindecare datorita continutului de vitamina C. Mai mult decat atat, lamaia este o sursa de substante bioflavonoide, vitamina A si B, deci ajuta la consolidarea sistemului imunitar si incetinirea procesului de imbatranire prematura a organismului.
Piperul este un condiment frecvent folosit in gastronomie, ajuta la imbunatatirea digestiei, in prevenirea balonarii si formarii gazelor intestinale, contine fibre, mangan, fier si alte elemente active care ajuta in mentinerea sanatatii.
Cartofii ajuta in prevenirea constipatiei, in normalizarea tractului gastro-intestinal, cresterea elasticitatii vaselor de sange. Au o cantitate semnificativa de vitamina C, de calciu, magneziu si alte oligoelemente necesare organismului.