Planta sparanghel sau asparagus este cunoscuta in intreaga lume drept o leguma foarte buna pentru uz alimentar dar si ca remediu traditional in medicina populara, deoarece are un continut bogat de elemente active cu proprietati antibacteriene, diuretice, antiinflamatorii, anticencerigene si antifungice.
Recent specialistii in medicina de la Institutul de Cercetari Medicale din Coreea si Universitatea Nationala din Jeju au prezentat opiniei publice rezultatele cercetarilor privind impactul mugurilor fragezi de sparanghel si al frunzelor plantei asupra organismului.
Conform parerii lor acestea au un bun efect asupra celulelor hepatice si in tratamentul simptomelor care apar in cazuri de mahmureala (sete, dureri de cap, stari de greata, voma si diaree). Studiile privind efectele biochimice ale extractelor de asparagus s-au facut intai pe sobolani si apoi pe oameni. Rezultatele au fost foarte bune: aminoacizii si substantele nutritive din aceasta leguma protejeaza celulele hepatice si elimina efectul de mahmureala.
Acest lucru este foarte bun pentru ficat, deoarece el este organul ce are de suferit cel mai mult din cauza consumului de alcool, mai ales a celui exagerat. Oamenii de stiinta au constatat faptul ca frunzele si mugurii de sparanghel contin minerale, elemente nutritive si aminoacizi care amelioreaza stresul oxidativ provocat de alcool la nivelul ficatului, ajuta la reducerea numarului de toxine din celulele hepatice.
Sparanghelul este un foarte bun antioxidant, diuretic, antibacterian si un catalizator in procesul de asimilare al alcoolului. Comparativ cu mugurii, frunzele de sparanghel au un continut mai mare de aminoacizi, deci utilizarea lor este mai eficienta, proprietatile lor biologice sunt mai bune. Astfel se explica si utilizarea lor mai mare in diferite extracte si preparate medicinale cu rol in protejarea ficatului si prevenirea simptomelor de mahmureala.
Persoanele care beau mult alcool trebuie sa consume multa apa si sa manance sparanghel.