Stiati ca bolile eso-gastro-duodenale pot fi provocate de medicamente?

0
491
Stiati ca bolile eso-gastro-duodenale pot fi provocate de medicamente

Medicamentele pot da reactii adverse la nivel digestiv. De aceea este indicat ca un pacient sa citeasca prospectul inainte de a lua un medicament. Exista numeroase medicamente care pot afecta esofagul, duodenul si stomacul. In articol vom prezenta cateva dintre aceste medicamente si ce reactii adverse pot da.

Multi oameni folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene ca de exemplu: Ibuprofen, Indometacin, Fenilbutazona, Ketoprofen, Tramadol si altele, care pot provoca gastrita si ulcer daca sunt administrate in exces. Un alt medicament frecvent folosit de oameni este Diclofenacul care poate fi nociv pentru stomac desi nu atat de tare ca cele de mai sus.

Aspirina este un medicament cumparat de toata lumea si probabil multi se intreaba de ce sufera de dispepsie, la care duce acest medicament daca este servit in exces. Dispepsia este o afectiune care se manifesta prin stari de greata, balonare, aparitia senzatiei de satietate fara a manca prea mult, dureri epigastrice.

Exista numeroase medicamente care pot favoriza aparitia bolii de reflux gastroesofagian si anume: Diazepan, Nifedipin, Diltiazem, Atropina, Propranolol, Fenoterol, Salbutamol si altele. In ceea ce priveste antibioticele, se stie deja ca aceste medicamente pot cauza inflamatia mucoasei esofagului si produce o boala numita in termeni medicali esofagita.

medicamente

Cel mai rau antibiotic pentru esofag dar in acelasi timp si mult folosit de oameni este Doxicilina. Alte medicamente care duc la dezvoltarea esofagitei sunt: sulfatul de fier, clorura de potasiu, antiinflamatoarele esofagiene, chinidina.

Citește și:  Stiati ca persoanele in varsta sunt mai predispuse otravirii decat cele tinere?

Pacientii care folosesc medicamente pentru ameliorarea simptomelor unor afectiuni trebuie sa stie ca nu este bine sa se obisnuiasca cu ele. Cu siguranta ele ajuta o perioada de timp si in cazuri grave pot fi necesare, insa administrate in exces la cel mai nesemnificativ simptom face ca ele sa devina daunatoare organismului, sa provoace reactii adverse.

Din acest motiv se intampla ca astfel de pacienti sa aiba o stare de greata dupa ce servesc anumite medicamente, iar daca este cazul ca au si depasit doza limita, situatia este si mai grava deoarece se poate ajunge la intoxicatie.

Cele mai folosite medicamente de catre bolnavi si care dau astfel de stari sunt: Aspirina, Digoxin, Mialgin, Morfina, Ergoceps, medicamentele citostatice si altele. Aspiria este un medicament foarte des folosit de oameni si poate deveni un factor al dezvoltarii afectiunilor si bolilor digestive. Daca este asociata si cu Prednisonul sau alte medicamente anticoagulante, riscul de a deveni periculoasa pentru stomac creste.

Cei care au dureri intense si au nevoie de calmante este indicat sa foloseasca Algocalminul, Paracetamolul si Piafenul deoarece acestea nu dau reactii adverse la nivelul stomacului si duodenului, nu irita mucoasa acestor organe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.