Știați că la femei cafeina în exces este mai nocivă decât la bărbați?

0
203
Știați că la femei cafeina în exces este mai nocivă decât la bărbați

Cafeina este o substanță care provoacă dependență și se găsește în cafea, cola, ceai negru, ciocolată, băuturi răcoritoare energizante. Acest stimulent al sistemului nervos ne poate împiedica să dormim bine, ne creează insomnie. Studiile au arătat efectele pozitive și negative ale cafeinei, însă, în esență, această substanță produce mai multe daune decât beneficii.

Știați că femeile sunt mai afectate decât bărbații de cafeină, iar copiii mai mult decât adulții? Studiile cercetătorilor în domeniul sănătății au demonstrat efectele negative ale cafeinei în exces la gravide.

Cafeina ajunge în fuxul sangvin în 30-45 de minute. La adult este excretată prin urină în 4-5 ore. Corpul unui adolescent are nevoie de 20 de ore pentru a prelucra aceeași cantitate de cafeină ca un adult.

Anumite medicamente și droguri în timpul sarcinii pot afecta dezvoltarea fătului. Cafeina este și ea un drog și în cantitate mare are efect negativ asupra mamei dar și a fătului. Potrivit cercetătorilor o femeie gravidă nu trebuie să ia mai mult de 300 mg de cafeină pe zi.

În SUA, cantitatea maximă consumată de o gravidă este limitată la 200 mg. Aceasta înseamnă o singură ceașcă de cafea pe zi. Potrivit studiilor ar exista un risc de naștere prematură sau de avort din cauza acestei substanțe consumată în cantitate mare de către mamă.

la femei cafeina în exces este mai nocivă decât la bărbați

De asemenea, se spune că fătul ar putea avea greutatea prea mică la naștere dacă mama a consumat cafeină prea multă. Potrivit altor studii realizate de cercetătorii danezi, s-a ajuns la concluzia că un aport redus de cafeină în primele 3 luni de sarcină nu afectează fătul, greutatea acestuia și nu crește riscul de a declanșa nașterea prematură.

Citește și:  Infectiile vaginale micotice

În ceea ce privește efectele pozitive ale cafeinei, se spune că ar îmbunătăți memoria, ar stimula capacitatea de concentrare, atenția și ar crea bună dispoziție. Dacă ești un consumator de cafea și te hotărăști să renunți la această băutură trebuie să știi că vei avea un deficit minor de atenție, de concentrare, stări de oboseală, cefalee, senzația că nu funcționezi la capacitatea normală.

Treptat aceste stări vor dispărea, pe măsură ce organismul este detoxifiat. Un consum moderat de cafea nu are un efent negativ asupra corpului. Prin consum moderat se înțelege o ceașcă de cafea sau 2 căni de ceai negru pe zi.

Cei care consumă multă cafeină pot suferi de intoxicație cu această substanță. Din cauza ei se produce o excitație a sistemului nervos central, îndeosebi a cortexului cerebral. Apar stări de agitație, neliniște, insomnie, senzație presantă de a urina frecvent, cefalee, diaree, tremurături ale mâinilor, vertij, fribilații musculare, uneori chiar convulsii dacă este o intoxicație gravă.

Nu există un antidot pentru cafeină, în situații de urgență se fac spălături gastrice, se administrează purgative și se induce starea de vomă pentru a elimina excesul de substanță din stomac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.