Pesticidele, coloranții, conservanții, aditivii alimentari sunt substanțe chimice cancerigene, care reprezintă un motiv de îngrijorare pentru oameni. Un procent semnificativ din totalul cancerelor sunt legate de consumul acestor substanțe care apar în alimente. Pesticidele agricole ajung în scurgerile de apă, în lacuri și râuri și sunt extrem de toxice.
Pesticidele pot produce tulburări neurologice, sunt o cauză a deficitului de atenție și afecțiunilor sistemului nervos. Organofosfații se găsec în pesticidele de uz casnic și provoacă tulburări neurologice. Aceste substanțe sunt folosite și ca pesticide agricole pentru apărarea împotriva dăunătorilor culturilor. Acestea însă sunt foarte toxice pentru om deoarece acționează și ca gaze mortale ce atacă sistemul nervos, la fel cum e gazul sarin.
Dacă astfel de substanțe intră în organism prin ingestie, contact cu pielea sau prin inhalare se inhibă o enzimă a sistemului nervos numită colinesterază și care descompune acetilcolina. Aceasta din urmă este un neurotransmițător (transportă semnalele de la nervi la mușchi). Datorită inactivării colinesterazei se acumulează acetilcolină în nervi și aceștia nu mai sunt activi. În cazuri grave de otrăvire cu astfel de pesticide se ajunge la deces din cauza paraliziei și sufocării.
Pesticidele acționează la nivel celular la fel ca radicalii liberi și astfel afectează sănătatea organismului. Pentru a combate efectul lor nociv avem nevoie de un aport de radicali liberi, dar și substanțe precum sunt: zinc, cupru, seleniu, glutation.
Pesticidele provoacă cancer, probleme de fertilitate, sunt toxice pentru sistemul nervos. În concluzie cancerul poate fi autoprovocat deoarece ne expunem la anumiți factori de risc, factori de mediu care favorizează apariția acestei boli grave. Glifosatul este un pesticid folosit la nivel mondial pentru cereale de porumb și rapiță. Acesta poate produce tulburări hormonale, are proprietăți estrogenice și crește riscul de cancer mamar.
Glifosatul poate contamina apele subterane, aerul și apa de ploaie, astfel devine un factor de risc pentru oameni și animale, o cauză a numeroase boli. Poate duce la cancer, alergii, boli cardiovasculare, scleroză multiplă, obezitate, autism, boli gastro-intestinale, depresie, boala Parkinson și Alzheimer. Inițial distruge bacteriile benefice și astfel agenții patogeni încep să prolifereze iar corpul se confruntă cu un exces de toxine ce produc inflamații semn al fazei incipiente al unei boli cronice.
Expunerea la pesticide poate duce la infertilitate, scăderea IQ-ului, cancer, anomalii fetale, tulburări ale sistemului nervos sau boli de tip neurologic.
Se cunosc diferite tipuri de pesticide, insecticide, fungicide, erbicide, etc. Unele sunt folosite în agricultură pentru combaterea dăunătorilor, insectelor și buruienilor, pentru îndepărtarea țânțarilor, moliilor, pentru îngrijirea gazonului și alte tratamente chimice. Cele utilizate pe fructele și legumele comercializate sunt un pericol pentru sănătatea noastră dacă le cumpăram și le consumăm.
În mod normal ar trebui să alegem doar produse ecologice fără pesticide. Astfel de produse contaminate sunt: merele, piersicile, strugurii, spanacul, nectarinele, cireșele, căpșunele, strugurii, țelina, etc. Este vorba despre pesticidele organoclorurate care pot provoca cancer, tulburări neurologice și ale sistemului imunitar, anomalii ale scheletului și infertilitate.
Pentru a nu te expune riscului de îmbolnăvire trebuie consumate produse organice, fără pesticide. Se pot cumpăra produsele sezoniere care sunt certificate organic. Fructele și legumele pot conține reziduri de pesticide deoarece aceste substanțe pătrund în interiorul acestor produse și astfel ele se transformă în alimente cu potențial cancerigen.
Pentru a fi spălate eficient se folosește apă dar și substanțe speciale, bicarbonat de sodiu, oțet de mere, oțet alb, lămâie. S-a constatat că oțetul de mere poate îndepărta bacteriile periculoase pentru organism – E. coli, Salmonalla și Helicobacter pylori.