Știi să acorzi primul ajutor în caz de avalanșă?

0
499
Știi să acorzi primul ajutor în caz de avalanșă

În caz de avalanșe care se produc frecvent din cauza încălzirii globale, șansele de supraviețuire depind de viteza de reacție. Deci trebuie să fii foarte rapid dar și eficient pentru a reuși să ajuți pe cineva care este în pericol de a rămâne sub avalanșă. Desigur că există profesioniști care știu exact cum să acționeze în astfel de cazuri însă poți fi chiar tu în această situație deși consideri că ție nu se întâmplă niciodată să fii în vacanță la schi, la snowboard și să se producă și o avalanșă.

Și totuși, ce faci dacă se întâmplă un astfel de incident sau ești în situația de a ajuta o victimă care a rămas captivă sub avalanșă? Cu siguranță vei spune că sunt salvatori pregătiți, alpiniști, care sunt eficienți datorită unor cursuri adecvate de formare, experiență și antrenament regulat. Până la sosirea lor poți aplica și tu câteva măsuri de ajutor care să conducă la salvarea victimei. Turiștii trebuie să ia în calcul și fatul că pot cădea victime avalanșelor, de aceea este indicat să aibă echipament corespunzător și să fie pregătiți și pentru astfel de incidente.

Știi să acorzi primul ajutor în caz de avalanșă?

Nu trebuie să acționezi dezordonat și să-ți pui viața în pericol. Trebuie să fii prudent și sigur pe tine și să analizezi bine situația. Trebuie să localizezi bine victima și să vezi dacă poți ajunge la ea. Dacă aceasta este sub zăpadă poți săpa pentru a ajunge la ea. Tehnica de eliberare de sub zăpadă poate fi mai mult sau mai puțin dificilă și îi poate salva viața. Dacă sunt doi oameni care sapă, zăpada va fi dată mai rapid și victima va fi eliberată mai repede.

Citește și:  Măsuri de prim ajutor în caz de șoc anafilactic

Când se ajunge cu săpatul la victimă, trebuie în primul rând să-i fie eliberat capul și să se verifice dacă este în stare de conștiență. Este posibil ca aceasta să aibă fața înghețată, gura sau nasul pline cu zăpadă și culoarea pielii cianotică sau albăstruie. Este important de verificat ce oră este pentru a spune medicului sau salvamontiștilor de când este în starea de inconștiență sau de când s-a produs incidentul.

Întotdeauna victima trebuie să stea întinsă pe spate, să se mențină cât mai drept axa cap-gât-trunchi, să se verifice dacă respiră, iar dacă este nevoie să i se facă un masaj cardiac după eliberarea rapidă a îmbrăcămintei exterioare de pe torace. Deseori victima poate fi inconștientă capabilă să respire. Există și posibilitatea ca să aibă tulburări respiratorii și stări de vărsături.

Foarte important este să fie acoperită cu haine, pături pentru a se încălzi deoarece poate suferi de hipotermie. Acest lucru îi poate cauza tulburări neurologice și pierderea conștiinței. Băuturile calde sunt de ajutor în astfel de cazuri pentru că ajută la încălzirea victimei. O agravare a stării de hipotermie poate scădea șansele de supraviețuire. Astfel de măsuri de prim ajutor pot fi aplicate până la sosirea salvamontiștilor sau alpiniștilor profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.