Ce trebuie să faci în caz de arsuri – primul ajutor

0
230
Arsuri, Foto: devinostore.co.za

Arsurile, în funcție de mărimea lor, determină organismului anumite afecțiuni. Acestea sunt mai mult sau mai puțin grave în funcție de profunzimea arsurii, de suprafața arsă și de modul de evoluție a leziunii respective la nivelul pielii.

Există 5 tipuri de arsuri și anume: arsuri ușoare, arsuri mari, arsuri critice și arsuri letale. Arsurile ușoare se întind pe 15% din suprafața corpului. Arsurile mari ocupă 15-30% din suprafața corpului si pot crea o stare de șoc. Arsurile critice afectează 30-40% din suprafața corpului. Arsurile letale sunt foarte grave deoarece se întind pe 40-50% din suprafața corpului.

Arsuri, Foto: devinostore.co.za

Arsurile se clasifică și în funcție de profunzimea lor, de leziunile pe care le provoacă la nivelul pielii. Astfel sunt arsuri de gradul I care provoacă durere, edem și congestia pielii. Arsurile de gradul II care se recunosc după flictene ce au un conținut limpede transparent, dar și prin senzație de durere și edem local. Arsurile de gradul III prezintă flictene cu un conținut sanguinolent, ce creează edem și durere locală. Arsurile de gradul IV sunt cu escară dermică totală, pot fi recunoscute imediat deoarece pielea este albită sau carbonizată, ea fiind distrusă total.

Citește și:  Cum se manifesta prima saptamana de sarcina ?!

Cum se dă primul ajutor în caz de arsuri? În primul rând se scoate persoana arsă din zona unde a suferit trauma respectivă. Apoi se sting cât mai repede flăcările cu ajutorul unei pături care se învelește în jurul victimei. Nu trebuie să se înlăture resturile de haine de pe pielea arsă, deoarece victima poate suferi alte traume noi. Dacă victima are probleme cardio-respiratorii, trebuie să fie resuscitată.

Se folosesc pansamente groase sterile din tifon pentru a acoperi zonele arse ale corpului victimei. Dacă este un caz special, când persoana a suferit arsuri chimice, este bine ca arsura să fie spălată cu foarte multă apă. După dezinfectarea plăgii nu trebuie să se aplice prafuri sau unguente. Victima trebuie transportată la spital, iar în acest timp este indicat să fie învelită cu o pătură pentru a-i menține temperatura corporală în limitele normale.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.