Intoxicațiile acute sunt cazuri de urgență medicală care apar datorită ingerării accidentale a unor substanțe chimice care sunt din mediul exterior. Acestea pot ajunge în organism pe cale digestivă dar și pe cale cutanată și respiratorie. Poate fi cazul intoxicației cu alcool etilic, var, sodă caustică, amoniac, acid acetic, alcool metilic, acid clorhidric, antigel, dioxid de carbon, barbiturice, dioxid de carbon, ciuperci otrăvitoare, substanțe organofosforice, medicamente.
Primul ajutor în situații de intoxicații acute constă în observarea victimei și restabilirea semnelor vitale, dacă aceasta este în stare gravă. Se caută informații cu privire la ce tip de substanță toxică a provocat alterarea stării ei de sănătate, cum s-a produs intoxicația sau prin ce cale a pătruns în organismul victimei și în ce condiții se află aceasta.
Dacă este necesar se recurge la resuscitarea cardio-respiratorie a persoanei suferinde. Scopul aplicării măsurilor de prim ajutor este de a preveni complicațiile care pot pune viața victimei în pericol. În anumite situații se poate ajunge la insuficiență hepatică, convulsii, edem pulmonar, insuficiență renală acută toxică.
Spălătura gastrică este eficientă pentru eliminarea toxicului și prevenirea absorbției complete a acestuia în organism. Dacă apar ulcerații bucale și faringiene nu se poate efectua spălătura gastrică. În cazuri de convulsii și comă este de asemenea imposibil de aplicat această tehnică de ajutor de urgență. În cazuri de intoxicații cu sodă caustică sau acizi este contraindicat provocarea vărsăturilor.
Victima poate avea dureri retrosternale, epigastrice, diaree, disfagie, ulcerații la nivelul tractului digestiv, chiar și perforații gastro-intestinale. Dacă intoxicația a fost cu sodă caustică antidotul este acidul citric diluat. De asemenea, se iau medicamente analgezice, anestezice și antibiotice recomandate de medic și administrate sub formă de perfuzie.
O soluție pentru neutralizarea toxicului este administrarea unui antidot (ex. cărbune medicinal) care să ajute în restabilirea sănătății. În cazuri grave se face tot posibilul ca victima să ajungă la un spital deoarece pot să apară complicații nervoase, respiratorii și circulatorii.
Persoanele care suferă de intoxcații cu alcool etilic pot fi în faza de beție alcoolică. Au stări irascibile, pot fi violente, nu pot vorbi coerent, au fața congestivă, nu își pot coordona normal mișcările, pot suferi tulburări de ritm cardiac, de hipotensiune arterială, puls tahicardic și hipotonie musculară. În astfel de cazuri victima se duce de urgență la spital.
Cadrele medicale recomandă spălătura gastrică cu apă bicarbonată și cărbune medicinal. De asemenea serul de glucoză și vitaminele B1 și B6 sunt de ajutor pentru restabilirea stării pacientului. Dacă intoxicația este cu alcool metic se fac de asemenea spălături gastrice pentru eliminarea toxicului. Victima are stări de dispnee, greață, vomă, colici abdominale, tensiunea arterială scăzută, anurie, cianoză, convulsii.
În cazul intoxicației cu oxid de carbon sau dioxid de carbon în primul rând se scoate victima din mediul toxic. Dacă este necesar se face resuscitarea cardio-respiratorie sau se aplică metoda de oxigenoterapie de către cadrele medicale. În concluzie trebuie sunat la ambulanță pentru transportul victimei la spital. Majoritatea persoanelor care suferă de intoxicații cu dioxid de carbon au stat prea mult timp în crame sau pivnițe unde aerul a fost îngreunat de această substanță toxică.
Astfel de victime au stări de slăbiciune generală, vertij, amețeli, palpitații, cefalee, dispnee, pot intra în comă. Dacă intoxicația este cu oxid de carbon apar stări de somnolență, dureri de cap, mers legănat, tensiune arterială scăzută, tulburări respiratorii, iar uneori se ajunge la paralizia membrelor, leșin, comă și deces.
În cazul intoxicației cu ciuperci otrăvitoare poate să apară insuficiență hepatică gravă și de aceea victima trebuie transportată repede la spital. Nu este indicată spălătura gastrică ci rehidratarea cu perfuzii în care s-a pus ser glucozat și bicarbonat cu rol de alcalinizare a plasmei. Sindromul de deshidratare, gastroenterita și colapsul sunt caracteristice acestor intoxicații și pot să apară la 24 de ore de la ingerarea ciupercilor otrăvitoare.
Dacă se produce o intoxicație cu barbiturice apar simptome de greață, vărsături, cefalee, congestie a feței, nervozitate, transpirație intensă și chiar insuficiență respiratorie. Se recomandă spălătura gastrică cu apă cu carbune, sare și bicarbonat de sodiu, apoi hidratarea intensă a organismului.