Stresul, fumatul, obezitatea – factori de agresiune asupra organismului uman

0
253
Stresul, fumatul, obezitatea – factori de agresiune asupra organismului uman

Principalele cauze de deces în ultimii ani sunt bolile de inimă și cancerul. Foarte mulți adulți suferă însă și de boli cronice și degenerative. O frecvență mare o au în prezent bolile psihice care apar din cauza stresului și a unor complexe ecologice neadecvate. Modul de viață și alți factori de agresiune acționează asupra organismului uman și afectează sănătatea acestuia.

Bolile cardiovasculare, ateroscleroza, hipertensiunea arterială și accidentele cardiovasculare au o tendință în continuă creștere, dar și bolile bronhopulmonare, emfizemul pulmonar și bronșita cronică sunt frecvente din cauza fumatului și a poluării mediului înconjurător.

Stresul, traumele psihice și obezitatea sunt factori de îmbolnăvire ai organismului. Stresul măreşte riscul de a suferi de astenie, insomnie, cardiopatie ischemică şi chiar infarct. Epuizarea nervoasă şi psihică pot afecta starea de sănătate a unei persoane, starea ei mentală şi echilibrul psihic.

Stresul poate crea senzaţie de oboseală accentuată, tensiune, nervozitate, stări de anxietate, tulburări digestive, afecţiuni cardiovasculare, instabilitate psihică, nevroze, neplăceri şi alte tulburări psihice şi somatice. La diferite modificări ale factorilor de mediu organismul încearcă să facă faţă, să se adapteze cât poate, să reziste şi să reacţioneze la factorii stresanţi.

Iniţial fenomenul de şoc este suferit de sistemul nervos, apoi organismul încearcă să se apere împotriva factorilor de stres, scade funcţia unor glande endocrine şi sunt depăşite echilibrele biologice. Stresul prelungit poate afecta ficatul, pancreasul, rinichii, tubul digestiv şi alte organe. Stresul şi epuizarea scad capacitatea de luptă a organismului deoarece acesta este suprasolicitat şi nu mai reuşeşte să se adapteze şi astfel apar probleme serioase de sănătate.

Citește și:  Curiozitate a corpului uman - De ce razi cand esti gadilat dar nu te poti gadila singur

Obezitatea poate cauza afecţiuni degenerative, de aceea trebuie prevenită din timp, deoarece dacă te îngraşi excesiv este mai dificil apoi să slăbeşti. O persoană slabă sau care reuşeşte să îşi menţină greutatea corporală normală va avea un risc foarte mic de a dezvolta o boală cardiovasculară, degenerativă.

Cercetătorii spun că la obezi incidenţa hipertensiunii arteriale, a bolilor coronariene, cardiovasculare este mai mare decât la oamenii slabi. De asemenea, obezitatea poate agrava simptomele multor boli şi anume: bronşită cronică, emfizem, insuficienţă respiratorie, reumatism degenerativ, artroză, lordoză, etc. În plus obezul va avea şi un complex psihic alături de cel fizic, dinamic şi biologic.

Fumatul crește riscul de cancer bronhopulmonar. Potrivit unor studii realizate de cercetători riscul de îmbolnăvire este de 4,5 % la cei care fumează 1-10 țigări pe zi, de 18,5 % la cei care fumează 11-20 de țigări pe zi și de 43 % la cei care fumează mai mult de 35 de țigări pe zi.

Renunțarea la fumat se poate realiza prin foarte multă voință. Fumătorii care beau și mult alcool au un risc crescut de a suferi de cancer de esofag, cancer de stomac și cancer de ficat. Consumul de alcool nu trebuie să devină un obicei, el trebuie să se servească ocazional, mai bine mai rar și mai puțin pentru ca să nu afecteze starea de sănătate. Un fumător care are tendința de a bea și mult alcool va avea un risc destul de mare de a se îmbolnăvi de cancer.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.